Friday, November 22, 2024
Home » Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων

Κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων

0 comments

Με την αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% φέτος σε σύγκριση με το 2023 να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει ταχύτητες σχεδιάζοντας πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας αλλά και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων. Παράλληλα προωθεί ριζικές αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου ώστε να γίνουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές λειτουργώντας σαν «μικρές ΔΕΗ».

Τι προωθείται

Μέσα στο έτος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή τρία νέα νομοσχέδια τα οποία θα αφορούν:

Θέσπιση κινήτρων για καινοτομία. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί εντός του 2024 και θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας στον οποίο, όπως ανέφερε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχει ήδη πρόοδος με επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

Ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Τα κίνητρα θα συνοδεύονται με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Δεν έχω τίποτα εναντίον των μικρών επιχειρήσεων, υπάρχει όμως ένα πρόβλημα ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. Εχουμε διπλάσιο αριθμό μικρών επιχειρήσεων σε σχέση με την ΕΕ και αυτό δεν είναι θετικό ούτε για την οικονομία ούτε για τις ίδιες. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια ώστε να γίνει ορατό ότι η κυβέρνηση ωθεί τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπάρχουν ευκαιρίες» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θα επιχειρηθεί μια απλούστευση του πλαισίου και αναμένεται να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των κινήτρων, στον βαθμό που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τελευταίος νόμος 4935/22, αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη, δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την εφαρμογή του στην απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίες, όπως ισχύει σήμερα.

Κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ. «Εχουμε ένα επιτυχημένο παράδειγμα και δεν μπορεί να κλείνουμε τα μάτια μας» ανέφερε.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More