Tuesday, September 17, 2024
Home » Κίνητρα για επιστροφή στην Ελλάδα που επηρεάζουν και την Κύπρο

Κίνητρα για επιστροφή στην Ελλάδα που επηρεάζουν και την Κύπρο

0 comments

Tις ευκαιρίες επαναπατρισμού που δημιουργούνται για τους Έλληνες του εξωτερικού, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φυσικά και αυτοί που εργάζονται και διαμένουν στην Κύπρο, περιέχει η μελέτη Greece Country Highlights», για την ενημέρωση των Ελλήνων της διασποράς σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού τους, την οποία επιμελήθηκε η ΕΥ Ελλάδος, για λογαριασμό της BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει, με την υποστήριξη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η μελέτη «Greece Country Highlights» «βλέπει» τη χώρα μέσα από 4 βασικές διαστάσεις που θεωρούνται σημαντικές στην απόφαση κάποιου να επιλέξει εάν θα επιστρέψει στην Ελλάδα ή όχι. Η μελέτη, που αποτελεί την δεύτερη έκδοση του Greece Country Highlights που είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και είναι επικαιροποιημένη, έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις εξελίξεις του τρέχοντος οικονομικοκοινωνικού πλαισίου της Ελλάδας, με βασικές πληροφορίες για το ελληνικό ρυθμιστικό, νομοθετικό και επενδυτικό πλαίσιο, καθώς και τις ευκαιρίες επαναπατρισμού που δημιουργούνται για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Τι σημαίνει η άνοδος της οικονομίας για τους Έλληνες του εξωτερικού, εξηγεί η μελέτη. Νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων η πλειοψηφία αφορά θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, βελτίωση στις συνθήκες στην αγορά εργασίας, με τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για την εφαρμογή του ωραρίου από τους εργοδότες, κίνητρα επιχειρηματικότητας, νέες επενδύσεις στη χώρα με ρεκόρ 20ετίας και προσέλκυση εταιρειών, υπερτριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης, αύξηση του μέσου μισθού με στόχο τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνταξιούχοι εξωτερικού

Φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων αλλοδαπών συντάξεων, για φυσικά πρόσωπα που επιλέγουν να μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα. Προβλέπεται – με ισχύ από τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής – η δυνατότητα να υπαχθούν με αίτησή τους σε καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης για το εισόδημά τους που προκύπτει στην αλλοδαπή. Προϋπόθεση είναι ότι το φυσικό πρόσωπο δικαιούχος εισοδήματος από σύνταξη που προκύπτει στην αλλοδαπή:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα, και

β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

Μετά την αποδοχή της αίτησης υπαγωγής στο υπόψη καθεστώς, προβλέπεται υποχρέωση του φυσικού προσώπου: να δηλώνει στην Ελλάδα, α) τα εισοδήματά του που προκύπτουν στην ημεδαπή, και β) τα εισοδήματά του που προκύπτουν στην αλλοδαπή και υπόκεινται στην εναλλακτική φορολόγηση, να καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος ως το τέλος Ιουλίου, αυτοτελώς, φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, με δυνατότητα πίστωσης φόρου αλλοδαπής (υπό προϋποθέσεις) και με εξάντληση κάθε φορολογικής υποχρέωσής του και απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το εισόδημα αυτό, και να φορολογείται στην Ελλάδα για τα εισοδήματα ελληνικών πηγών με βάση τις γενικές διατάξεις.

Digital Nomad Visa

Η λεγόμενη“Digital Nomad Visa” (εθνική θεώρηση εισόδου για ψηφιακούς νομάδες) έχει σκοπό την προσέλκυση στην Ελλάδα φυσικών προσώπων που είναι πολίτες τρίτων χωρών και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– είναι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί

– απασχολούνται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες – digital nomads). Για τη χορήγηση της “Digital Nomad Visa”, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία ή να αποστείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με συστημένη επιστολή, όλα τα απαιτούμενα υποστηρικτικά έγγραφα στην οικεία Διπλωματική ή έμμισθη Προξενική Αρχή, η οποία υποχρεούται να απαντήσει εντός 10 ημερών από το σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου και να ολοκληρώσει τη διαδικασία χορήγησης της θεώρησης σε «μία στάση του ενδιαφερόμενου».

Βασική προϋπόθεση είναι ο αιτών/η αιτούσα να αποδείξει ότι έχει επαρκείς πόρους, οι οποίοι καθορίζονται σε €3.500. Το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 20% για τον/τη σύζυγο ή τον/τη συμβίο/α και κατά 15% για κάθε τέκνο. Ομοίως, με το νέο καθεστώς, οι ανωτέρω πολίτες τρίτης χώρας μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους.

Με συγκεκριμένο νόμο προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα των φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, να υπαχθούν σε καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης για το εισόδημά τους που προκύπτει στην αλλοδαπή.

Family Offices

Με νόμο θεσπίζεται και στην Ελλάδα η δυνατότητα διαχείρισης των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, από εταιρείες ειδικού σκοπού (εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας) και ρυθμίζεται ο σκοπός, το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι λοιπές προϋποθέσεις λειτουργίας τους, καθώς και τα φορολογικά ζητήματα (προσδιορισμός ακαθάριστων εσόδων, ποσοστού κέρδους, φορολογητέου εισοδήματος, υπολογισμός φόρου εισοδήματος και εφαρμοζόμενη διαδικασία καταβολής του, θέματα ΦΠΑ, κ.ά.). Αποκλειστικός σκοπός των παραπάνω εταιρειών ειδικού σκοπού είναι να παρέχουν υποστήριξη σε φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και στα μέλη των οικογενειών τους (π.χ., ως τέτοια ορίζονται ο έτερος των συζύγων/μέρος συμφώνου συμβίωσης, τα άγαμα τέκνα τους, οι γονείς τους) κατά τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεών τους, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων.

BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει

Το BrainReGain – Ελληνισμός Εν Δράσει είναι μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκει τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού και της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, με στόχο: τη δημιουργία συνθηκών για την «επιστροφή» της γενιάς των brain drainers στην Ελλάδα, τη δημιουργία νέων διαύλων επικοινωνίας όλων των Ελλήνωντη συνεργασία παραγωγικών δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας που θα , συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της. Το BrainReGain αντλεί τη δύναμη του από την ισχυρή συμμαχία που αποτελείται από 100.000 Έλληνες του εξωτερικού, 48 κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και 90 ανώτατα στελέχη/μέντορες. Στις δράσεις της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται: Η διαδικτυακή πλατφόρμα BrainGain JOBS in Greece για την προώθηση θέσεων υψηλού επιπέδου και την προσέλκυση Ελλήνων του εξωτερικού. Στην πλατφόρμα Ελληνικές επιχειρήσεις αναρτούν δωρεάν τις θέσεις εργασίας καθώς και τα κίνητρα επαναπατρισμού Ελλήνων της διασποράς. Η υπηρεσία Brain Regain Mentoring παρέχει στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα, την ευκαιρία της προσωπικής επαφής με στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών της Ελλάδας που θα λειτουργήσουν ως μέντορές τους. Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.

Φορολογικά κίνητρα όταν μισθωτοί μεταφέρουν την κατοικία στην Ελλάδα

Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα Με τον νόμο 4758/4.12.2020 προβλέπεται, με ισχύ από τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής, η δυνατότητα των φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στη χώρα, ή εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, να υπαχθούν σε ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης για το εισόδημά τους αυτό.Οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτό το καθεστώς, είναι ότι το φυσικό πρόσωπο:

α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στη χώρα

β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα

γ) παρέχει υπηρεσίες μισθωτής εργασίας σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα, και

δ) δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία διετία από την 1η Ιανουαρίου του έτους υπαγωγής στο εν λόγω καθεστώς

Εντός 60 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η φορολογική διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, αναλόγως της συνδρομής ή μη των παραπάνω προϋποθέσεων. Εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος. Ως προς τα υπόλοιπα εισοδήματα ελληνικών πηγών, αλλά και ως προς όλα τα εισοδήματα αλλοδαπών πηγών, αν και δεν προβλέπεται ειδικά στον νόμο, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να τα δηλώνει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ότι υπόκειται σε φόρο εισοδήματος σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, όπως όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό έχει διάρκεια επτά έτη, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος εκλείψει κάποια από τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω, τότε το φυσικό πρόσωπο παύει να υπάγεται στο καθεστώς αυτό και εφεξής φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην Ελλάδα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More