Sunday, September 8, 2024
Home » Κάθε νοικοκυριό με δικό του πληθωρισμό

Κάθε νοικοκυριό με δικό του πληθωρισμό

0 comments

Κάθε νοικοκυριό έχει τον δικό του οικογενειακόπληθωρισμό, που καθορίζεται από τα εισοδήματα που έχει, συνεπώς είναι αυτονόητο ότι δεν αγοράζουν όλοι τα ίδια πράγματα. Μελέτη της ΕΚΤ με τίτλο «Διαφορετικό νοικοκυριό- διαφορετικός ρυθμός πληθωρισμού» αναδεικνύει ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται πρακτικά αντιμέτωπα με διαφορετικές πληθωριστικές πιέσεις, λόγω και του διαφορετικού πλάνου δαπανών που ακολουθούν.

Στο άρθρο, που υπογράφουν οι Regina Kiss και Georg Strasser, σημειώνεται ότι οι διαφορές μεταξύ των νοικοκυριών ως προς την έκθεσή τους στον πληθωρισμό τυγχάνουν μεγάλης προσοχής, ειδικά μετά την πρόσφατη άνοδο του κόστους ζωής. «Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα νοικοκυριά φαινομενικά αντιδρούν διαφορετικά στον συνολικό πληθωρισμό. Για παράδειγμα, επειδή τα φτωχότερα νοικοκυριά ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, η αύξηση των τιμών των τροφίμων μειώνει σχετικά περισσότερο την αγοραστική τους δύναμη».

Οι αρθρογράφοι υποδεικνύουν ότι τα νοικοκυριά μπορούν να αντισταθμίσουν μέρος του πληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν συνήθως, μεταβαίνοντας σε προϊόντα που παρουσιάζουν σχετικά χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, δηλαδή είναι φθηνότερα. «Κατά την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού, οι ρυθμοί διέφεραν ευρέως μεταξύ των κοινωνικο-οικονομικών ομάδων, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια. Τα νοικοκυριά, αναφέρεται στο άρθρο, διαφέρουν πολύ ως προς την αγοραστική τους συμπεριφορά, την επιλογή προϊόντων και καταλήγουν να αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικούς ρυθμούς πληθωρισμού για τα προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Οι αρθρογράφοι τονίζουν ότι, ακόμη και όταν τα νοικοκυριά αγοράζουν το ίδιο προϊόν, συνήθως ο χρόνος, ο τόπος των αγορών τους και οι προσφορές εκπτώσεων διαφοροποιούν τις τιμές και τις δαπάνες.

Η ΕΚΤ ως γενική εκτίμηση αναφέρει ότι «οι τιμές των αγαθών και των τροφίμων δεν αυξάνονται πλέον τόσο έντονα. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, αν και ενδέχεται να υπάρξουν μερικά σκαμπανεβάσματα πριν φτάσουμε εκεί».

Οαντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ανέφερε πως «το τρέχον επίπεδο αβεβαιότητας είναι τεράστιο, επομένως πρέπει να είμαστε συνετοί όταν παίρνουμε αποφάσεις. Όταν λέμε ότι θέλουμε να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη, εννοούμε περισσότερη εμπιστοσύνη ότι στο τέλος του 2025 ο πληθωρισμός θα είναι εντός της επιθυμίας μας για τη σταθερότητα των τιμών, που είναι ένας ρυθμός πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι στο 4,1% και αυτή τη στιγμή είναι το στοιχείο που αποδεικνύεται πιο δύσκολο να μειωθεί. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα έχουμε νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Σεπτέμβριο και θα είναι κρίσιμο να δούμε σε αυτές τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς το 2% μεσοπρόθεσμα».

Ο αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης ότι «αν οι μισθοί αυξηθούν μέτρια, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – που είναι πιο ευαίσθητος στις μισθολογικές εξελίξεις – θα μετριαστεί επίσης, αυτό θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στον στόχο μας για πληθωρισμό 2% στο τέλος του επόμενου έτους».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More