Home » Ισχυρή ανάπτυξη με 3 εκατ. περισσότερες θέσεις και 15,7 εκατ. επιβάτες

Ισχυρή ανάπτυξη με 3 εκατ. περισσότερες θέσεις και 15,7 εκατ. επιβάτες

0 comment

Ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία πέτυχε το 2023 η αεροπορική εταιρεία AEGEAN, ως απόρροια της επένδυσής της σε νέους προορισμούς, της αύξησης της χωρητικότητας στο δίκτυο εξωτερικού και της στρατηγικής αναβάθμισης του στόλου και των υπηρεσιών της. Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρείας χθες, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της για το 2023 ανήλθε σε 1,69 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το 2022. Τα EBITDA ανήλθαν σε 400,4 εκατ. ευρώ (46% υψηλότερα από το 2022), ενώ και τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν στα 168,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 58% σε σχέση με το 2022.

Ο όμιλος προσέφερε 18,9 εκατ. θέσεις, 3 εκατ. θέσεις περισσότερες από το 2022 και μετέφερε συνολικά 15,7 εκατ. επιβάτες (3,2 εκατ. περισσότερους από το 2022), εκ των οποίων 9,5 εκατ. επιβάτες προήλθαν από/προς προορισμούς του εξωτερικού.

Ο συντελεστής πληρότητας

των αεροσκαφών της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 83,4% βελτιωμένος κατά 3,6 μονάδες συγκριτικά

με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η αυξημένη επιβατική κίνηση, ο εμπλουτισμός του στόλου με αεροσκάφη νέας τεχνολογίας καθώς και οι έγκαιρες προαγορές καυσίμου για μέρος των αναγκών συνέβαλαν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των επιτοκίων.

Επενδύσεις

Η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 334,8 εκατ. ευρώ (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών), διασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των 9 νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023, αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και οι λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 709,3 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός, εξαιρουμένων των μισθώσεων, διαμορφώθηκε στα 220,3 εκατ. ευρώ, με σημαντική μείωση από το 2022, μετά και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η AEGEAN πέτυχε δυναμική ανάπτυξη του πτητικού της έργου, της επιβατικής κίνησης, αλλά και της κερδοφορίας, καταγράφοντας ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα του κλάδου» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Γερογιάννης και συμπλήρωσε: «Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη συνεπή διαχρονικά στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας. Το 2023 ο όμιλος σημείωσε πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς άξονες, καθώς προσθέσαμε 30 νέους προορισμούς, αυξήσαμε κατά 4 την παραγγελία των νέων αεροσκαφών Αirbus, η οποία ανήλθε συνολικά σε 50, ενώ τον Δεκέμβριο 2023 διαμορφώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Εκπαίδευσης με τους προσομοιωτές πτήσης αεροσκαφών, ενώ και η νέα Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών θα λειτουργήσει το πρώτο τετράμηνο του 2024».

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More