Σε θρίλερ τείνει να εξελιχθεί η τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, καθώς η Ομοσπονδία ζήτησε χθες νέα πίστωση χρόνου για να απαντήσει είτε θετικά είτε αρνητικά μέχρι τη Δευτέρα.
Αρχικά όλα τα μέρη θα τοποθετούνταν επί της πρότασης την περασμένη Τετάρτη, όπως έπραξαν οι συντεχνίες οικοδόμων της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ, οι οποίες αποδέχτηκαν την υπουργική πρόταση. Όμως η ΟΣΕΟΚ ζήτησε πρόσθετο χρόνο έως χθες Παρασκευή γιατί ενέπλεξε και τις επαρχιακές επιτροπές της στην αξιολόγηση της πρότασης. Τελικά, όμως, ούτε και χθες κατέστη δυνατόν να υπάρξει τελική τοποθέτηση. Δεσμεύτηκαν να το κάνουν μέχρι τη Δευτέρα.
Στο διάστημα αυτό δεν αποκλείεται το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΣΕΟΚ να συνεδριάσει εκ νέου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιφυλάξεις που φαίνεται να διατηρούν μέλη της ως προς τη συμφωνία που προωθείται. Υπάρχουν μέλη της Ομοσπονδίας που υποστηρίζουν πως, σε αντίθεση με τα αιτήματα των συντεχνιών, τα δικά τους αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν.
Μερίδα της εργοδοτικής πλευράς εκφράζει επιφυλάξεις και για τις αυξήσεις που προβλέπει η μεσολαβητική πρόταση για τις 40 χιλιάδες περίπου εργαζομένους που καλύπτει η σύμβαση αλλά και κάποιες ανησυχίες για τα μέτρα που καταγράφονται σε αυτήν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαπιστωμένη και μέσα από στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων απόκλισης μεταξύ των κατώτατων μισθών που καταβάλλονται στους εργαζόμενους της βιομηχανίας και των μισθών που καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση του κλάδου.
Για το θέμα προβλέπεται μεταξύ άλλων στη μεσολαβητική πρόταση η ηλεκτρονική απογραφή όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του σχετικού νομοσχεδίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο φυσικά θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα όπως και άλλους κλάδους.
Προβλέπεται επίσης και η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης του ζητήματος ενώ καταγράφεται και η πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας για επαναξιολόγηση της προοπτική λήψης νομοθετικών μέτρων για την σύγκλιση των μισθών που καταβάλλονται με τους μισθούς που συμφωνούνται, αναλόγως της προόδου που θα καταγραφεί μέσα από την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των νέων δεδομένων.
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα ικανοποιηθεί στο μέλλον το αίτημα των συντεχνιών για ένταξη στο νόμο που διασφαλίζει δικαιώματα εργαζομένων στη βιομηχανία και των μίνιμουμ μισθών που συμφωνούνται καθώς υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε, χωρίς όμως να κατατεθεί στη Βουλή, σχετικά με την ευθύνη των κυρίως εργολάβων για τις περιπτώσεις υπεργολάβων τους όταν εντοπίζεται παράνομη και αδήλωτη εργασία καθώς και για τις περιπτώσεις προσώπων που εγκαταλείπουν τουςχώρους εργασίας κατά τις επιθεωρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ενδεχομένως να μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας και στη μείωση του χάσματος των μισθών που καταβάλλονται με αυτούς που συμφωνούνται.
Πάντως, η ηγεσία της ΟΣΕΟΚ που έλαβε εξάλλου μέρος στις διαπραγματεύσεις εξακολουθεί να διάκειται θετικά στην πρόταση όπως και αρκετά άλλα μέλη της Ομοσπονδίας που επιχειρούν να πείσουν και τους πιο διστακτικούς.
Πηγή: philenews.com