Περιπλέκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τη ναυτιλία να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις γεωπολιτικές εντάσεις, μετά την κατάληψη ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου από ένοπλους άνδρες «μη εξουσιοδοτημένους» στα Στενά του Ορμούζ.
Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου στον Κόλπο του Ομάν. Η κατάληψη του δεξαμενόπλοιου πραγματοποιήθηκε κατόπιν ιρανικής δικαστικής εντολής, ανέφερε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim χθες το απόγευμα, με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA να επιβεβαιώνει αργότερα ότι ένα δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από το ιρανικό ναυτικό.
Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey δήλωσε χθες ότι «έξι μαυροντυμένοι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την εισβολή. Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ. Το δεξαμενόπλοιο είναι το «St Nikolas» που το διαχειρίζεται η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation και είναι επανδρωμένο με 19 ναυτικούς, εκ των οποίων 18 Φιλιππινέζοι και ένας έλληνας δόκιμος αξιωματικός.
Σύμφωνα με την Empire Navigation, η επαφή με το δεξαμενόπλοιο «St Nikolas» χάθηκε περίπου στις 06.30 ώρα Αθήνας χθες το πρωί, καθώς έπλεε στα ανοιχτά των ακτών του Ομάν, κοντά στο Sohar. Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στην Μπάσρα (Basrah) του Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Aliaga (Τουρκία) μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.
Οπως αναφέρθηκε από τη διαχειρίστρια εταιρεία, έχει ήδη ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της επικοινωνίας με το πλοίο «St Nikolas». Το ιστορικό του «St Nikolas» με το προηγούμενο όνομά του, «Suez Rajan», είναι πιθανό να είναι η αιτία που το κατέστησε στόχο, αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η έρευνα για το πλοίο «St Nikolas» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η αμερικανική ομάδα πίεσης United Against Nuclear Iran ειδοποίησε τις αμερικανικές Αρχές ότι το πλοίο είχε συμμετάσχει σε μεταφορά αργού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο με το πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου «Virgo», το οποίο φόρτωσε το φορτίο του στη νήσο Kharg του Ιράν.
Το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, χωρητικότητας 158.574 dwt, αγκυροβόλησε, όπως αναφέρει η Lloyd’s List, στα ανοικτά της Μαλαισίας για περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς οι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη, και τελικά απέπλευσε για το Χιούστον τον Απρίλιο, αφού οι αμερικανικές Αρχές κατέσχεσαν το φορτίο του.
Στη συνέχεια, το Ιράν κατέλαβε το «Advantage Sweet», ναυλωμένο από τη Chevron, σε αντίποινα. Το «Suez Rajan» έφτασε στις ακτές των ΗΠΑ τον Μάιο, αλλά δεν άρχισε να ξεφορτώνει το φορτίο του μέχρι τον Αύγουστο, καθώς οι πλοιοκτήτες ήταν απρόθυμοι να ελαφρύνουν το φορτίο του υπό τον φόβο ιρανικών αντιποίνων.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, η Empire Navigation, έστειλε τελικά ένα δεξαμενόπλοιο από τον Κόλπο της Μέσης Ανατολής για να ξεκινήσει τις εργασίες STS και να εκφορτώσει το φορτίο στο Χιούστον. Γύρω από την ολοκλήρωση των εργασιών εκφόρτωσης του φορτίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, στην πρώτη ποινική απόφαση που αφορούσε την πώληση και μεταφορά ιρανικού πετρελαίου.
Διπλωματικές εντάσεις
Η προφανής κατάληψη του «St Nikolas» έρχεται έπειτα από εβδομάδες επιθέσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους αργά την προηγούμενη Τρίτη.
Στον απόηχο αυτής της επίθεσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης. Η συνεδρίαση αυτή κατέληξε σε μια προσεκτικά διατυπωμένη απαίτηση να σταματήσουν αμέσως οι Χούθι της Υεμένης τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και να απελευθερώσουν το «Galaxy Leader», το οποίο είχε καταληφθεί από τους Χούθι στις 19 Νοεμβρίου, μαζί με τα 25 μέλη του πληρώματός του που εξακολουθούν να κρατούνται. Ενώ το ψήφισμα του ΟΗΕ είδε τέσσερα μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας που ασκούν βέτο, να απέχουν από την ψηφοφορία, κανένα δεν το καταψήφισε, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.