Friday, September 20, 2024
Home » Θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών βάζει η πράσινη φορολογία – Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε αυτά τα αγαθά

Θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών βάζει η πράσινη φορολογία – Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε αυτά τα αγαθά

0 comments

Θηλιά στο λαιμό των καταναλωτών βάζει η πράσινη φορολογία – Έρχονται αυξήσεις φωτιά σε αυτά τα αγαθά

Την ώρα που οι καταναλωτές μετρούν το κομπόδεμά τους για να βγάλουν το μήνα, η νέα πράσινη φορολογία που θα επιβληθεί τους επόμενους μήνες προκαλεί νέο πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.

Οι πρώτες αυξήσεις αναμένεται να φανούν στις τιμές των καυσίμων, εντός των επόμενων μηνών. Πρώτο λόγω του τερματισμού του κυβερνητικού μέτρου του μειωμένου φόρου κατανάλωσης τα καύσιμα τέλος του μήνα, δεύτερό λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και τρίτο λόγω της επιβολής της πράσινης φορολογίας, η οποία και θα αυξάνεται κάθε χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIVE ΒΙΝΤΕΟ – Ο ΠτΔ απευθύνεται με διάγγελμα στον κυπριακό…

Απόσυρση καλλυντικών προϊόντων από την αγορά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τον ψάχνουν για κλοπή χαλκού βάρους 100 κιλών στην…

Αυξήσεις φωτιά

1. Τερματισμός του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα: + € 0,08 σεντ

2. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς: Βαρέλι Μπρέντ: $84

3. Επιβολή πράσινης φορολογίας: 2024: + € 0,05 σεντ, 2025: + € 0,07 σεντ

«Όλα μαζί αυτά πιθανόν να φτάσουν και το 1,70-1,80 οι τιμές στα καύσιμα κίνησης. Όταν έρθει η κυβέρνηση να επιβάλει φόρους δηλαδή οι πρατηριούχοι θα γίνουν οι εισπράκτορες των φόρων της κυβέρνησης; δηλαδή εμείς προπληρώνουμε τα καύσιμα πριν τα πωλήσουμε άρα θα πληρώνουμε το φόρο της κυβέρνησης πριν πωλήσουμε τα καύσιμα μας; τότε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στη ρευστότητα των πρατηρίων», είπε ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Εκπρόσωπος Τύπου Συνδέσμου Πρατηριούχων.

Και ενώ βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο μηδενικού ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, οι φωνές των καταναλωτών εντείνονται αναφέροντας πως δεν επωφελούνται του μέτρου. Με το Υπουργείο Οικονομικών να υπεραμύνεται των αποφάσεων του, αναφέροντας πως στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, ανέρχεται περίπου στα 7,50 ευρώ σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ.

Μηδενικός ΦΠΑ

ΑΓΟΡΕΣ €95: – € 7,50

Απτά και σημαντικά οφέλη

«Η μείωση του ΦΠΑ απέφερε απτά και σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές. Στις ελάχιστες περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε οριακή αύξηση στις τιμές προϊόντων αυτό οφείλεται κυρίως σε άλλους εξωγενείς παράγοντες. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενεργούσε προληπτικά», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Στο επίκεντρο των επιπτώσεων της ακρίβειας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, των οποίων θα αυξηθούν τα επιτόκια των δανείων τους φτάνοντας μέχρι και το 8% αν δεν τηρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν το 94-95% αυτές και αν θα υποφέρουν γιατί θα πρέπει είτε λόγο της πράσινης φορολογίας να αυξηθεί το κόστος αλλά και οι τράπεζες μέσω οδηγιών της ΕΚΤ θα δίνουν δάνεια και τα επιτόκια θα αυξάνοντα για τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν κάποια περιβαλλοντικά πρότυπα», δήλωσε ο οικονομολόγος Γιάγκος Χατζηγιάννης.

Η πράσινη φορολογία αναμένεται να προκαλέσει πλήγμα και στην τουριστική βιομηχανία όπως προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων αφού κάθε τουρίστας θα καλείται να πληρώνει επιπλέον 2,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Πράσινος φόρος στα ξενοδοχεία – €2,50 ανά διανυκτέρευση

«Μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες και από το εξωτερικό να συζητάνε και για 1 και 1,5 ευρώ ότι αυτό ενδεχομένως στα πακέτα να επηρέαζε και τις κρατήσεις δεν είναι ένα αμελητέο ποσό και δεν πρέπει να το δούμε ελαφρά τι καρδία», είπε ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Προσθέτοντας πως η μελέτη έγινε στη βάση των ιστορικών δεδομένων των φετινών αφίξεων. Αριθμοί οι οποίοι ενδεχομένως να αλλάξουν φέτος ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα.

«3-5% μπορεί να επηρεαστεί από αυτό το φόρο. 200 χιλιάδες λιγότερες τουριστικές αφίξεις αν μιλάμε για 5% σύμφωνα με περσινά στοιχεία, σημαίνει και λιγότερα έσοδα», πρόσθεσε.

«Στο εξαγωγικό σκέλος των δραστηριοτήτων των βιομηχανιών μας, πρώτα να δοθούν τα κίνητρα και μετά να επιβληθούν οι φορολογίες», ανέφερε ο Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής ΟΕΒ.

Στην επόμενη συνεδρία των αρμοδίων φορέων θα κατατεθούν οι εισηγήσεις για την επιβολή αντισταθμιστικών μέτρων. Μέτρα που ζητά μέσω ανακοίνωσής του και το ΑΚΕΛ.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More