Σε θετικές αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας ωστόσο τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο ΒΒΒ-, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Οι θετικές προοπτικές ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, εντός διετίας ή νωρίτερα, εφόσον ο οίκος διαπιστώσει:
Μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ σε μεγέθη που θα προσεγγίζουν αυτά των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης (μ.ό. 89,9% στα τέλη του 2023).
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων.
Πλήρη απορρόφηση των χρημάτων του ΤΑΑ για επενδύσεις.
Διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα σημερινά επίπεδα (1,5%-2% του ΑΕΠ) για τα επόμενα χρόνια.
Αντιθέτως, ο οίκος θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προοπτικές της χώρας σε περίπτωση που χειροτερεύσουν οικονομικοί δείκτες, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που ενδέχεται να πληγούν αν οι εξωτερικές γεωπολιτικές συνθήκες, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, ενταθούν και επηρεάσουν την ελληνική οικονομία σε μεγαλύτερο βαθμό από το προβλεπόμενο.
Η επόμενη αξιολόγηση του S&P για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 18 Οκτωβρίου. Προς το παρόν, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον S&P, οφείλεται στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων, με σημαντικότερες τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και την υποχρεωτική διασύνδεση των POS στο σύνολο των επιχειρήσεων, χάρη στην οποία αναμένεται να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή.
Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,4% το 2024, 2,5% το 2025, 2,4% το 2026 και 2,3% το 2027. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί από το 162,1% του 2023 σε 150,7% φέτος και θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 131,3% το 2027. Οι πραγματικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,1% φέτος και θα συνεχίσουν να αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς (7,5%-8,5%) τα επόμενα χρόνια, χάρη στα εργαλεία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης – για το οποίο ο S&P αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκειά του και μετά το 2026. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο οίκος εκτιμά ότι θα μειωθεί σε 8,8% φέτος, και ότι θα διαμορφωθεί στο 7% το 2026.
Τη θετική αποτίμηση από τον S&P καλωσόρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας επιβεβαιώνει «τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας» και πως αυτό αναγνωρίζεται από εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, οικονομικούς αναλυτές και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.