Sunday, December 22, 2024
Home » «Θερμό» καλοκαίρι για τους υπουργούς Οικονομικών

«Θερμό» καλοκαίρι για τους υπουργούς Οικονομικών

0 comments

Σε συμφωνία για τον προσανατολισμό της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2025 κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, η δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ το 2025 θα είναι «ελαφρώς περιοριστική», αλλά οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας. Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προανήγγειλε ένα «θερμό» καλοκαίρι από άποψη δουλειάς για τα οικονομικά επιτελεία καθώς αναμένεται να δοθεί προθεσμία μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στα κράτη-μέλη για να παρουσιάσουν τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά τους, εφόσον οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες τεθούν σε ισχύ. Κι ενώ η οικονομία εισήλθε στο 2024 με αδύναμη βάση, το Eurogroup «βλέπει» να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ το 2025. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πτωτική πορεία και αναμένεται να είναι κοντά στον στόχο της ΕΚΤ το 2025, ενώ τα αποτελέσματα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής λειτουργούν στην οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές παραμένουν, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα επιβαρύνει τις οικονομικές προσδοκίες.

Κάλυψη εργατικών χεριών από τρίτες χώρες

Επιπλέον 32.507 νέες μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, για την περίοδο 2023-2024, εγκρίθηκαν από τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εργασίας, σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού και των κατασκευών. Οι 32.507 νέες θέσεις μετακλητών εργατών προστίθενται στις 167.925 μετακλήσεις οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί για τη διετία 2023-2024. Από τις θέσεις που πήραν το πράσινο φως:

– 11.000 θέσεις εργασίας (34%) αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας.

– 3.500 θέσεις εργασίας (10,8%) αφορούν ανειδίκευτους εργάτες κατασκευών / οικοδομών ή ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ κ.λπ.).

– 10.100 θέσεις εργασίας (31%) αφορούν θέσεις εποχικής εργασίας στον τουρισμό, με σχεδόν τις μισές (περίπου 5.000) να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική, ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Μακεδονίας, Νότιου Αιγαίου, Κρήτης και άλλων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν είναι εποχικοί του τουρισμού (καμαριέρες, μάγειροι, λαντζέρηδες, μπουφετζήδες), ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας, καθώς και φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Ο δημόσιος τομέας ήταν και είναι μεγάλος

H Ελλάδα, πριν από την οικονομική κρίση αλλά και μετά, διατηρεί μεγαλύτερο δημόσιο τομέα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με έκθεση της Attica Bank, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Αναλύοντας τις δημόσιες δαπάνες ανά κατηγορία, παρατηρούνται διαφορές σε κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση και η κοινωνική προστασία πλην των συντάξεων, με την Ελλάδα να υπολείπεται και στις δύο κατηγορίες. Ωστόσο, η διαφορά ήταν μεγαλύτερη το 2008 από ό,τι το 2021. Η Ελλάδα δαπανούσε υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ στις συντάξεις, στην άμυνα (περισσότερο από το διπλάσιο), στις γενικές δημόσιες υπηρεσίες και στα οικονομικά. Μικρή σύγκλιση σημειώθηκε το 2021 στον τομέα της εκπαίδευσης, ενώ απόκλιση σημειώθηκε στον τομέα της υγείας. Οι δαπάνες για συντάξεις αυξήθηκαν, τόσο στην ΕΕ-27 όσο και στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2008, αλλά αυξήθηκε και η απόκλιση της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Φουσκώνει η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων

Με την ακρίβεια να επιμένει, νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους που αγγίζουν τα 6,3 δισ. ευρώ το 2023. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασε τον Δεκέμβριο του 2023 τα 106,3 δισ. ευρώ, με τις «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές να ανέρχονται σε 7,263 δισ. ευρώ. Τα «κόκκινα» φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 6,276 δισ. ευρώ από 5,642 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου. Τον Δεκέμβριο του 2023 οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία ανήλθαν σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα από 3.979.795 που ήταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2023. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Στην ψηφιακή εποχή η Βεβαίωση Οφειλής

Αλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο στις αγοραπωλησίες ακινήτων έριξε η ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους τη Βεβαίωση Οφειλής, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στην Εφορία. Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 300.000 συναλλαγές τον χρόνο και θα απαλείψει σημαντικό μέρος των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, εξοικονομώντας χρόνο στους φορολογουμένους και διευκολύνοντάς τους στην είσπραξη χρημάτων και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Εισαγωγές από ΗΠΑ

Αγαθά 502 δισ. ευρώ εξήγαγε η ΕΕ στις ΗΠΑ το 2023, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 344 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα 158 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Στην κορυφή των εισαγωγών της ΕΕ από τις ΗΠΑ βρέθηκε το αργό πετρέλαιο, αξίας 42,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σύγκριση με το 2022. Τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα ακολουθούν στη δεύτερη θέση.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00