Monday, September 16, 2024
Home » Θα κριθεί στο VAR το πέναλτι του 12% – Δεν συμφωνούν με τη νέα πρόταση ΠΕΟ – ΣΕΚ

Θα κριθεί στο VAR το πέναλτι του 12% – Δεν συμφωνούν με τη νέα πρόταση ΠΕΟ – ΣΕΚ

0 comments

Αν και ελαφρώς βελτιωμένη, ούτε και η νέα πρόταση που κατέθεσε χθες ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου για στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% άφησε ικανοποιημένους όλους τους κοινωνικούς εταίρους, με τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ να την απορρίπτουν, στην ουσία, αυθημερόν.

Αντίθετα, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ δεν έφεραν ένσταση στην προώθησή της, εφόσον πληρούνται οι προυποθέσεις που έθεσαν από πέρσι, δηλαδή δεν προϋποθέτει αύξηση των εισφορών, δεν μειώνει το όριο συνταξιοδότησης και δεν απειλεί τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, ενώ κατ’ αρχήν θετικά τοποθετήθηκαν και οι συντεχνίες ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Οι διαφορές με την πρώτη

Σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση που υπήρξε για το θέμα, η νέα κινείται στο ίδιο πλαίσιο αλλά θα ωφελήσει μεγαλύτερο αριθμό επηρεαζόμενων, δηλαδή συνταξιούχων που αποχώρησαν πρόωρα στο 63ο έτος. Αυτό γιατί πλέον θα ισχύσει μόνο μία προϋπόθεση/κριτήριο για ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης και συγκεκριμένα τα χρόνια εισφοράς στο ΤΚΑ, που ο υπουργός Εργασίας εξήγησε χθες πως αυτά είναι τα 40 χρόνια και πέντε μήνες, περίπου.

Η ελάφρυνση που προωθείται αφορά, όπως και στην προηγούμενη πρόταση, την κατάργηση της αναλογιστικής μείωσης στην πλήρη βασική σύνταξη, οπόταν το ποσό με το οποίο θα επωφεληθούν οι επηρεαζόμενοι θα είναι ισόποσο – γύρω στα 58 ευρώ μηνιαίως, εάν ισχύσει από φέτος.

Ποιοι επωφελούνται

Σύμφωνα με τον υπουργό, η πρόταση για τη στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης για την πρόωρη συνταξιοδότηση, εφόσον εφαρμοστεί, θα επηρεάσει άμεσα πέραν των 11.000 συνταξιούχων, που θα λάβουν αυξήσεις περίπου 800 ευρώ ετησίως.

«Θα επωφεληθούν οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 40 χρόνια, συμπληρώνοντας τουλάχιστον 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος της θεσμοθετημένης σύνταξη», είπε. Ανέφερε ακόμα πως οι άμεσα επηρεαζόμενοι ανέρχονται σε 11.049 συνταξιούχους, που αποτελούν το 28,9% των 38.121 συνταξιούχων (σ.σ. σε σχέση με το 23% και 9 περίπου χιλ. συνταξιούχους βάσει της προηγούμενης πρότασης), οι οποίοι έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση από το 2012 μέχρι σήμερα. Οι νέοι επηρεαζόμενοι για τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι θα ανέρχονται περίπου σε 1000-1500 νέους συνταξιούχους ετησίως.

Εξήγησε ακόμα πως η στοχευμένη ελάφρυνση εφαρμόζεται για τους επηρεαζόμενους με την εξαίρεση από την αναλογιστική μείωση του μέρους της σύνταξης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε ύψος της πλήρους βασικής σύνταξης, που ανέρχεται σε 484 ευρώ για το 2024 και εκτιμάται σε 512 ευρώ για το 2025, με αποτέλεσμα την αύξηση των ετήσιων συνταξιοδοτικών απολαβών του κάθε δικαιούχου κατά 750 ευρώ για το 2024 και κατά 800 ευρώ για το 2025.

Τα δύο «όχι»

Όπως αναφέρθηκε, ΣΕΚ και ΠΕΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους από χθες στη νέα πρόταση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη οι θέσεις τους.

Στις δηλώσεις της, η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε πως η ΠΕΟ έχει πολλά ερωτηματικά επί παραμέτρων της πρότασης. «Μπορεί να φαίνεται ότι βελτιώνει ένα στοιχείο, πρέπει όμως να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για 40,4 χρόνια συμμετοχής στο σύστημα αλλά 40,4 χρόνια ασφαλιστικές μονάδες», είπε, αναφέροντας ότι η εξέλιξη δεν υποδηλώνει ότι ένας χρόνος ισούται με μία ασφαλιστική μονάδα για όλους. Άφησε ακόμη αιχμές σε σχέση με τον διάλογο, λέγοντας ότι «δεν έγινε ανοιχτά και ολοκληρωμένα».

Αρνητικά τοποθετήθηκε και ο γ.γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, αναφέροντας πως η ρύθμιση πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς η πρόταση αφήνει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των επηρεαζόμενων συνταξιούχων. «Δεν δεχόμαστε να δημιουργήσουμε συνταξιούχους διαφορετικών ταχυτήτων», τόνισε, επισημαίνοντας πως η ΣΕΚ πρότεινε εναλλακτικές επιλογές για επίλυση του ζητήματος, που έπρεπε να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι βλέπουν την πρόταση ως θετική και επωφελή για τους επηρεαζόμενους. Εντούτοις, είπε πως τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επικείμενη συνεδρία των συλλογικών οργάνων της ΔΕΟΚ.

philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More