Καθολική είναι η απαίτηση των επαγγελματικών φορέων για σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να προτίθεται να αποδεχθεί όλες τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στηνΕπιτροπή Οικονομικών,οι επαγγελματικοί φορείς μετέφεραν το κοινό αίτημα τους για ρύθμιση συγκεκριμένων προνοιών που αφορούν το 25% που είναι κατώτατο όριο σε ποσοστό όσον αφορά τον ορισμό του ελέγχου επιχείρησης ή άλλου είδους νομικής οντότητας.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, οι επηρεαζόμενοι προτείνουν όπως το ποσοστό οριστεί στο 25%+1, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο νόμος για το ξέπλυμα χρήματος.
Παράλληλα, οι επαγγελματικοί φορείς ζητούν αλλαγές σε σχέση με την πρόνοια με την όποια επένδυση επί πλοίου (νεότευκτο ή εξαγορά) θα πρέπει ναεξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Όπως υποστήριξαν, μια επένδυση για την κατασκευή/εξαγορά ενός πλοίου μεταφοράς υγραερίου, βάσει ζήτησης της σημερινής αγοράς, μπορεί να φτάσει μεταξύ 250 και 300 εκατομμύρια δολάρια, επισημαίνοντας πως αυτού του τύπου επενδύσεις μέσωSPVs (εταιρειών ειδικού σκοπού) περιλαμβάνει πολλούς επενδυτές.
Επιπρόσθετα, ζητούν αλλαγές σε σχέση με την εισαγωγή ενός ποσού(threshold) επένδυσης κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση στην Αρμόδια Αρχή.
Σε σημείωμα τους στη Βουλή, αναφέρουν πως το κατώτατο όριο για την υποχρέωση κοινοποίησης και εξασφάλισης έγκρισης από τηνΑρμόδια Αρχή έχει πλέον εξαλειφθεί εξολοκλήρου σε οριζόντια βάση, είναι λανθασμένη προσέγγιση.
«Πιστεύουμε ότι, μια διαφορετική προσέγγιση που να εδράζεται στη κατηγοριοποίηση των «υποδομών ζωτικής σημασίας» και των «εγκαταστάσεων ευαίσθητου χαρακτήρα» για τον κάθε «ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα» θα εξασφάλιζε ένα ακόμη πιο ευέλικτο αλλά και συνάμα στοχευμένο μηχανισμό ελέγχου με την επιβολή ξεχωριστού ποσού (threshold) επένδυσης, βάσει των σημερινών δεδομένων της αγοράς, κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση στην Αρμόδια Αρχή, ανά επηρεαζόμενο τομέα» προσθέτουν.
Σε άλλες χώρες
Εκ μέρους του CIBA, ο Παντελής Χριστοφίδης δήλωσε πως είναι σημαντικό να περάσει ο μηχανισμός ελέγχου, προσθέτοντας πως σε άλλες χώρες ήδη εφαρμόζεται. Όπως είπε,στη Γερμανία ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε και σταμάτησε η απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου από ιταλική τράπεζα.
Σημείωσε, επίσης, πωςστην Ισπανία ο μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε για να σταματήσει η αγορά σιδηροδρόμων όπου το 49% ανήκε στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, το νομοσχέδιο είναι σημαντικό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τονίζοντας πως ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ και ΚΤ δώσει πράσινο φως υπάρχει η δυνατότητα στα κράτη μέλη να ανάψουν κόκκινο.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως όταν εγκριθεί η νέα νομοθεσία να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου στις επιχειρήσεις για να ενημερωθούν. Στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους τόσο ο CIFA όσο και οι εταιρείες τεχνολογίας λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Μιχάλης Ιακωβίδης είπε πως στο νομοσχέδιο καταβλήθηκε προσπάθεια να υπάρξει μια ισορροπία. Είπε, επίσης, πως σε άλλες χώρες δεν εφαρμόζεται η πρόνοια του 25%, επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο συνδέεται με τις κρίσιμες υποδομές και όχι με τον νόμο για το ξέπλυμα.Από την άλλη, συμφώνησε για την συμπερίληψη πρόνοια στο νομοσχέδιο για το δικαίωμα προσφυγής.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, σημείωσε πως η ΕΕ ζήτησε κάποια ενημέρωση για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να αρχίσουν τηνερχόμενη εβδομάδα την κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχέδιου έτσι ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής. Πάντως, σε περίπτωση που το υπουργείο δεν συναινέσει με τις αλλαγές που ζητούν οι επαγγελματικοί φορείς, τα κόμματα μελετούν το ενδεχόμενο να τις περιλάβουν μέσω τροπολογιών.
Πηγή: philenews.com