Friday, September 20, 2024
Home » «Θάλεια 2021 – 2027»: Η Κύπρος εξασφάλισε 1,81 δις (Βίντεο)

«Θάλεια 2021 – 2027»: Η Κύπρος εξασφάλισε 1,81 δις (Βίντεο)

0 comments

«Θάλεια 2021 – 2027»: Η Κύπρος εξασφάλισε 1,81 δις (Βίντεο)

Θεμέλια, Αλλαγής, Ευημερίας, Ισότητας και Ανάπτυξης «ΘΑλΕΙΑ 2021 – 2027»

Το Πρόγραμμα εμπίπτει στην Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαρτίζεται από 4 ταμεία.

Το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Προϋπολογισμός του προγράμματος που στόχο έχει την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και τη δημιουργία νέων υποδομών είναι στα 1,81 δισεκατομμύρια, τα οποία έχει εξασφαλίσει η Κύπρος μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Απ` αυτά τα 842 εκατομμύρια είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πρώτα 130 εκατομμύρια ευρώ της Εθνικής Συνεισφοράς εξασφάλισε η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Αφορά δάνειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επενεδύσεων ύψους 120 εκατομμυρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μερική χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα ταμείο Πολιτικής Συνοχήε της Ε.Ε. και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Θάλεια 2021-2027», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Τα 130 εκατομμύρια είναι ένα μέρος από τα συνολικά 369 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σύναψη δανείου. Στόχος η μερική χρηματοδότηση επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και προτεραιοτήτων της επενδυτικής περιόδου 2021-2027, της οποία τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

«Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη αντικτύπου, οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν μεσοπρόθεσμα διάφορα οφέλη, όπως αύξησση του ΑΕΠ κατά περίπυο 5,9% και της απασχόλησης με τη δημιουργία περίπυ 8,5 χιλιάδων θέσεων εργασίας», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Η υπογραφή της σύμβασης από τον Μάκη Κεραυνό έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κυριάκου Κακουρή.«Η πρώτη αυτή σύμβαση για τη συγχρηματοδότηση του Θάλεια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας εύρωστης και ανταγωνιστικής οικονομία και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες. Την πρόωθηση της έξυπνης επιχειρηματικότητας, την πρόωθηση της πράσινης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε.

Και έπεται και συνέχεια

«Αν τα προγράμματα εκτελεστούν έγκαιρα πριν το τέλος της προγραμματικής περιόδου ή μέχρι το τέλος της, τότε υπάρχει η δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, εφόσον υπάρξει φυσικά ικανοποίηση απορρόφηση κονδυλίων».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος διαχρονικά δεν έχει χάσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ειδικότερα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, κατά την οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ανερχόταν στο 1 δισεκατομμύριο, όλα τα έργα έχουν υλοποιηθεί βάσει των δαπανών που έχουν υποβληθεί. Απορρόφηση των πόρων των ταμείων της Πολιτικής Συνοχής; Στο 100 της 100.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More