Thursday, July 11, 2024
Home » Η Wall Street πληρώνει χρυσάφι τους τραπεζίτες

Η Wall Street πληρώνει χρυσάφι τους τραπεζίτες

0 comment

Χρυσές αμοιβές εξακολουθεί να καταβάλλει η Wall Street, και όχι μόνο, στα κορυφαία στελέχη της, παρά τις προκλήσεις στις οποίες αντιμετωπίζουν αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με μειωμένα κέρδη ή περικοπές προσωπικού. Πρόκειται όχι μόνο για μισθούς αλλά και για «χρυσά» πακέτα τίτλων, δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές, μερίσματα και άλλες παροχές που ανεβάζουν πολύ τις αποδοχές των μάνατζερ στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Οι περιπτώσεις με τις αμοιβές να μετρώνται σε δεκάδες εκατομμύρια είναι χαρακτηριστικές.

Οι 7 χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Η Citigroup αύξησε τις συνολικές αποδοχές της διευθύνουσας συμβούλου Τζέιν Φρέιζερ κατά περίπου 6% και αυτές διαμορφώθηκαν στα 26 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, ανέφερε η τράπεζα. Η αμοιβή της περιελάμβανε βασικό μισθό 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, μπόνους μετρητών 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων και 20,8 εκατ δολάρια σε μετοχές που συνδέονται με την απόδοσή της. Τον περασμένο μήνα, η Citi ανακοίνωσε ότι 20.000 εργαζόμενοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης κι αφού η τράπεζα ανακοίνωσε τα χειρότερα κέρδη του τέταρτου τριμήνου τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αμοιβή του επικεφαλής της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον αυξήθηκε κατά περίπου 4,3%, στα 36 εκατομμύρια δολάρια για το 2023, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ είχε λάβει 34,5 εκατομμύρια δολάρια τόσο το 2022 όσο και το 2021. Το πακέτο αποδοχών του Ντάιμον για το 2023 αφορούσε μισθό 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων και μπόνους απόδοσης 34,5 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 29,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, σύμφωνα με την τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone Στιβ Σβάρτσμαν έλαβε το 2023 ούτε λίγο ούτε πολύ 896,7 εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές και μερίσματα από την εταιρεία. Η Blackstone είναι η μεγαλύτερη εταιρεία private equity στον κόσμο. Για το 2023, οι πληρωμές μερισμάτων για τον Σβάρτσμαν αντιστοιχούσαν σε 777 εκατομμύρια δολάρια. Ελαβε επίσης 119,8 εκατομμύρια δολάρια ως κανονικές αποδοχές, ποσό μειωμένο κατά 53% από τα 253,1 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε το 2022, σύμφωνα τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε τα χαμηλότερα κέρδη στα τελευταία τέσσερα χρόνια, έκανε αύξηση 24% στις συνολικές αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβιντ Σόλομον. Ο ίδιος έλαβε 31 εκατομμύρια δολάρια για το 2023. Το διοικητικό συμβούλιο επιβράβευσε τον Σόλομον για τη στροφή στη στρατηγική της τράπεζας η οποία πέρυσι περιέκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας και αντιμετώπισε επιβράδυνση στην επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα. Η αμοιβή των 31 εκατομμυρίων δολαρίων για τον Σόλομον αποτελείται από 2 εκατομμύρια δολάρια σε βασικό μισθό και μπόνους 29 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταβάλλεται σε μετοχές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Morgan Stanley Τζέιμς Γκόρμαν είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται κατά 17% το 2023, στα 37 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί επίσημα τον Μάιο, τερματίζοντας τη σχεδόν επί δύο δεκαετίες θητεία του στη Morgan Stanley, η οποία ανέφερε πλήγμα στα κέρδη της για το οικονομικό έτος 2023 καθώς αυτά μειώθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Γκόρμαν θεωρείται ως ένας από τους πιο πετυχημένους επικεφαλής μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

H Bank of America κατέβαλε στον διευθύνοντα σύμβουλό της Μπράιαν Μόινιχαν συνολική αμοιβή 29 εκατ. δολάρια για το έτος 2023, που είναι ελαφρά μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή η αμοιβή περιλάμβανε μισθό 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων μαζί με μπόνους 27,5 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως σε μετοχές της Bank of America. Ο ίδιος δεν έλαβε κανένα χρηματικό μπόνους για το 2023.

Στη HSBC ο διευθύνων σύμβουλος Νόελ Κουίν είδε την αμοιβή του σχεδόν να διπλασιάζεται καθώς οι αποδοχές του διαμορφώθηκαν στα 10,6 εκατ. στερλίνες (13,4 εκατ. δολάρια) το 2023, από 5,56 εκατ. στερλίνες το 2022. Η HSBC μοίρασε συνολικά μπόνους 3,77 δισ. δολαρίων το 2023, τα υψηλότερα από το 2013. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 78%, στα 30,3 δισ. δολάρια το 2023.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More