Monday, September 9, 2024
Home » Η Microsoft «εκθρόνισε» την Apple

Η Microsoft «εκθρόνισε» την Apple

0 comments

Η «βασίλισσα» της κεφαλαιοποίησης Apple κινδυνεύει να χάσει φέτος από τη Microsoft τον τίτλο της εταιρείας με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο. Η εταιρεία με σημαία τα iPhone φιγουράριζε από το 2022 στην κορυφή της λίστας με τις πιο μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο. Τώρα, η μεγάλη ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στρέφει προς τα εκεί τους επενδυτές – και ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από αυτή την τάση είναι η Microsoft που ελέγχει την OpenAI, την εταιρεία πίσω από το chatbot ChatGPT.

Η εταιρεία που συνίδρυσε ο Μπιλ Γκέιτς έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία 2,897 τρισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την εταιρεία που οδήγησε στην κορυφή ο Στιβ Τζομπς, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 2,874 τρισ. δολαρίων. Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ακολουθεί η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, με 2,062 τρισ. δολάρια, και έπονται οι Alphabet (Google) με 1,795 τρισ., Amazon με 1,597 τρισ., NVidia με 1,351 τρισ., Meta Platforms (Facebook) με 962 δισ., Berkshire Hathaway με 791 δισ., Tesla με 696 δισ., ενώ τη δεκάδα κλείνει η ελεγκτική Eli Lilly με κεφαλαιοποίηση 610 δισ. δολαρίων.

Προκλήσεις. Την ώρα που η Microsoft βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η Apple αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, μεγαλύτερες ίσως από όσες αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια. Δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από πληροφορίες των «New York Times» έκαναν λόγο ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει έρευνα για μονοπωλιακή πρακτική κατά της Apple και του επικεφαλής της, Τιμ Κουκ. Μια τέτοια εξέλιξη, σε συνδυασμό με άλλες υπάρχουσες προκλήσεις όπως η επιβράδυνση των πωλήσεων των iPhone και νομικές περιπέτειες που σχετίζονται με ευρεσιτεχνίες του έξυπνου ρολογιού Apple Watch, έχουν εντείνει τις ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.

Σε ανάλυσή του το Bloomberg Intelligence αναφέρει ότι η πιθανή νομική εμπλοκή για θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα μπορούσε να στοχεύσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple, που είναι γνωστό ότι ενσωματώνει στενά τις συσκευές της εταιρείας με τις υπηρεσίες που πουλάει στους χρήστες της. Η Apple έχει ήδη χάσει περίπου 175 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Προσδοκίες. Η Microsoft από την πλευρά της είδε την κεφαλαιοποίησή της να αυξάνεται κατά 1 τρισ. δολάρια μέσα στο 2023. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη εξάπλωση που έχουν οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σημαντικές προσδοκίες στους επενδυτές παρά τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία των «New York Times» η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των Microsoft, Nvidia και Alphabet (Google) αυξήθηκε κατά 2,5 τρισ. δολάρια μόνο πέρυσι. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Microsoft οφείλεται στον επικεφαλής της, Σάτια Ναντέλα. Η εταιρεία με έδρα το Ρίτσμοντ δεν είχε βρεθεί στην αιχμή της ανάπτυξης της τεχνολογίας μετά την πλήρη επικράτηση του λειτουργικού συστήματος Windows, ενώ καθυστέρησε να μπει στην αγορά της εξέλιξης του Διαδικτύου, των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η πορεία προς την επιτυχία σύμφωνα με τα στοιχεία των «New York Times» ήταν καλά σχεδιασμένη. Οταν ο Σάτια Ναντέλα έγινε διευθύνων σύμβουλος της Microsoft το 2014, η εταιρεία βρισκόταν σε εσωτερική σύγκρουση. Ακολούθως η εταιρεία στράφηκε στον αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης δεδομένων στο Διαδίκτυο (cloud computing), μετατρέποντάς την σε πανίσχυρο ανταγωνιστή της Amazon, πρωτοπόρου στον τομέα. Στη συνέχεια ο Ναντέλα έκανε μεγάλο άνοιγμα στην τεχνητή νοημοσύνη (Generative AΑ), με απόγειο το 2019, όταν απέκτησε μερίδιο ελέγχου στην OpenAI, τη νεοφυή εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT. Η τεχνολογία αυτή έγινε ευρέως γνωστή και άρχισε να αναπτύσσεται με ξέφρενο ρυθμό ιδιαίτερα από τα μέσα του 2022 και μετά με το GPT-4 του OpenAI.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More