Thursday, September 19, 2024
Home » Η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναμένει το χειρότερο

Η Fed δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναμένει το χειρότερο

0 comments

Νωρίτερα φέτος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φάνηκε να έχει τον χρόνο με το μέρος της. Οι μισθοδοσίες αυξάνονταν με ικανοποιητικό ρυθμό και το ποσοστό ανεργίας κυμαινόταν κοντά σε χαμηλό επίπεδο πέντε δεκαετιών. Παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είχε ξεπεραστεί, δεν φαινόταν να είναι κακό να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για λίγο ακόμη – για παν ενδεχόμενο. Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένη την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική λεπτομέρεια στα στοιχεία του Αυγούστου ήταν η καθαρή αρνητική αναθεώρηση κατά 86.000 θέσεις εργασίας στα στοιχεία των δύο προηγούμενων μηνών. Το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (BLS) κάνει την καλύτερη δυνατή δουλειά για να παρέχει έγκαιρα στοιχεία για την αγορά εργασίας στο κοινό, αλλά τα πρώτα στοιχεία συχνά καταλήγουν να είναι ατελή. Οι αριθμοί αναθεωρούνται μερικές φορές καθώς έρχονται πρόσθετες απαντήσεις σε έρευνες, και υπάρχουν περαιτέρω -ενίοτε μεγαλύτερες- αναθεωρήσεις κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι τα μηνιαία στοιχεία παρουσιάζουν συχνά μεγάλα περιθώρια σφάλματος.

Αυτό μας φέρνει στην αναφορά ότι οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 142.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, η οποία είναι αρκετά καλή εκ πρώτης όψεως. Ωστόσο, το μόνο που μπορούμε να πούμε με 90% σιγουριά είναι ότι ο πραγματικός αριθμός είναι κάπου μεταξύ 7.600 και 276.4000, σύμφωνα με τα περιθώρια λάθους που παρέχει το BLS. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διαφορά!

Η εμπειρία των τελευταίων ετών φαίνεται να απηχεί αυτό το μοτίβο, ειδικά αν λάβουμε στα υπόψη τις αναθεωρήσεις που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και οι οποίες αναμένεται να μειώσουν τα κέρδη από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 κατά 818.000. Συνολικά, μια προσέγγιση διαχείρισης κινδύνου στη χάραξη πολιτικής απαιτεί από τη Fed να υποθέσει ότι οι τελευταίοι αριθμοί είναι επίσης κάπως χειρότεροι από ό,τι φαίνεται.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε αυτό το μήνα ότι, με την αναθεώρηση του Αυγούστου, ο μέσος όρος τριμήνου των αριθμών μισθοδοσίας είναι πλέον κάτω από το όριο του ρυθμού δημιουργίας θέσεων εργασίας που κρατά σταθερό το ποσοστό ανεργίας.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους οι αναθεωρήσεις γίνονται αρνητικές κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Σε μηνιαία βάση, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες υπερεκπροσωπούνται μεταξύ των καθυστερημένων απαντήσεων στην έρευνα Current Employment Statistics του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 119.000 επιχειρήσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες. Σε έναν τέλειο κόσμο, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε στατιστικές διορθώσεις για να λάβουμε στα υπόψη μια τέτοια μεροληψία, αλλά δεν μπορούνε πραγματικά να βασιστούμε στο ότι οι μεροληψίες θα παραμείνουν σταθερές με την πάροδο του χρόνου. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά ανταπόκρισης στις έρευνες μειώνονται εδώ και μια δεκαετία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ προέρχονται από μια ιστορικά μοναδική έκρηξη δημιουργίας επιχειρήσεων που έχει επιβαρύνει το μοντέλο “δημιουργιών-λουκέτων” επιχειρήσεων του BLS. Μία από τις θεμελιώδεις προκλήσεις της παρακολούθησης των αλλαγών στα μισθολόγια είναι ότι συνεχώς δημιουργούνται και κλείνουν επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο δείγμα της έρευνας. Το μοντέλο “δημιουργιών-λουκέτων” προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτό. Ωστόσο, μετά την επιχειρηματική έξαρση στα χρόνια μετά την πανδημία, το μοντέλο φαίνεται τώρα να υπερεκτιμά την πραγματική δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς τα λουκέτα επιχειρήσεων αυξήθηκαν και η δημιουργία επιχειρήσεων μειώθηκε. Αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας πίσω από τις μεγάλες προς τα κάτω προκαταρκτικές αναθεωρήσεις τον περασμένο μήνα. Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι το μοντέλο εξακολουθεί να υπερεκτιμά τους φετινούς αριθμούς μισθοδοσίας κατά περίπου 91.000 το μήνα.

Προσωπικά, δεν είμαι έτοιμος να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει ξεμείνει εντελώς από καύσιμα. Αλλά αν είστε ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που επικεντρώνεται στη διαχείριση του κινδύνου, πρέπει να υποθέσετε το χειρότερο σενάριο – ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης είναι ήδη πολύ κάτω από 100.000 και πέφτει. Τα στοιχεία από την έρευνα για τα νοικοκυριά, τα επιδόματα ανεργίας και την έρευνα για τις θέσεις εργασίας και τη μεταβολή της απασχόλησης υποδεικνύουν γενικά έναν αναιμικό ρυθμό προσλήψεων. Ευτυχώς, δεν γίνονται ακόμη πολλές απολύσεις.

Το κλειδί για τη διατήρηση της επέκτασης είναι η Fed να μειώσει ταχέως τα επιτόκια από τα σημερινά περιοριστικά επίπεδα προς λογικές εκτιμήσεις για το “ουδέτερο” επίπεδο, όπου η οικονομική δραστηριότητα ούτε τροφοδοτείται ούτε περιορίζεται. Στο σημερινό επίπεδο στο εύρος του 5,25%-5,5%, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν ακόμη και στο υψηλότερο σημείο των εκτιμήσεων για το ουδέτερο επιτόκιο γύρω στο 3,75%-4%. Τα “γεράκια” μπορούν πάντα να βρουν έναν λόγο για να ανησυχούν για τον πληθωρισμό, αλλά ως επί το πλείστον φαίνεται να νικιέται, και οι κίνδυνοι αναζωπύρωσης φαίνονται τώρα μέτριοι σε σύγκριση με τους κινδύνους περαιτέρω εξασθένησης της αγοράς εργασίας. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πού βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των φορέων χάραξης πολιτικής.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Bloomberg Opinion

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More