Thursday, December 19, 2024
Home » Η τεχνολογία blockchain προβληματίζει

Η τεχνολογία blockchain προβληματίζει

0 comments

Καθώς ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων περνά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μια παλιά συζήτηση έχει ξαναεμφανιστεί για το εάν το blockchain είναι πραγματικά μια «μηχανή εμπιστοσύνης», όπως την περιέγραψε ο Economist το 2015. Μια φιγούρα από τη Βενετία του δέκατου πέμπτου αιώνα μπορεί να βοηθήσει στην απάντηση αυτής της ερώτησης. Ο μοναχός Λούκα Πατσιόλι μνημονεύεται σήμερα για την ανάπτυξη του λογιστικού συστήματος διπλής εγγραφής που στηρίζει μεγάλο μέρος της σύγχρονης οικονομίας. Ηταν το έξυπνο μοντέλο του που εισήγαγε τις χρεώσεις και τις πιστώσεις στη μέθοδο καταγραφής των συναλλαγών σε δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς.

Αυτή η φαινομενικά βαρετή και δυσκίνητη προσαρμογή σε μια βασική επιχειρηματική λειτουργία δεν εξασφάλισε απλώς την ακρίβεια και τον περιορισμό της απάτης. Εδωσε επίσης στους ιδιοκτήτες νέες ιδέες για το πώς να διευθύνουν και να βελτιώσουν τις επιχειρήσεις τους και να μειώσουν το κόστος. Με το σύστημα του Πατσιόλι η αποτελεσματικότητα εκτινάχθηκε στα ύψη, το εμπόριο επιταχύνθηκε και η Αναγέννηση άρχισε να πετάει. Η λογιστική δύο καταχωρίσεων έγινε ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής δραστηριότητας επειδή ήταν απλή, εύκολα προσιτή και αναμφισβήτητα χρήσιμη.

Σήμερα, οι υποστηρικτές του blockchain βλέπουν την τεχνολογία ως το επόμενο μεγάλο άλμα για να γίνουν οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές πολύ πιο αποτελεσματικές. «Το βασικό πρόβλημα με τα συμβατικά νομίσματα είναι όλη η εμπιστοσύνη που απαιτείται για να λειτουργήσουν» έγραψε ο ψευδώνυμος δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, το 2009.

Αν και είναι ακόμη εκκολαπτόμενες, αυτές οι εφαρμογές κρυπτονομισμάτων προσφέρουν αναμφισβήτητα υψηλή κοινωνική και οικονομική αξία. Το εάν το blockchain είναι ασφαλές. Μπορούν οι χρήστες να περιμένουν κοινά, υψηλά πρότυπα σε όλο τον κόσμο; Οχι ακόμα, αλλά πλησιάζουμε. Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι χρηματοοικονομικές εφαρμογές που βασίζονται σε blockchain εκσυγχρονίζουν και εκδημοκρατίζουν την παραδοσιακή χρηματοοικονομική υποδομή.

Η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν θεσπίσει ισχυρά πρότυπα και προστασία των καταναλωτών για αυτό το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα. Και το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να ακολουθήσει φέτος με δικομματική νομοθεσία για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και το stablecoin που θα καταπολεμήσει την παράνομη χρηματοδότηση και τα πλαστά ψηφιακά νομίσματα. Αυτό θα έκανε ουσιαστική διαφορά στην εμπιστοσύνη του κοινού. Είναι το blockchain μηχανή εμπιστοσύνης; Το επόμενο έτος θα μπορούσε να μας δώσει μια οριστική απάντηση.

Ο Τζος Μπουρέκ είναι διευθυντής στρατηγικής στην Circle

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00