Tuesday, January 7, 2025
Home » Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει δυναμική είσοδο στο Κυπριακό επιχειρείν – Τι δείχνει έρευνα της Στατιστικής

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει δυναμική είσοδο στο Κυπριακό επιχειρείν – Τι δείχνει έρευνα της Στατιστικής

0 comments

Η υιοθέτηση τεχνολογιώντεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται σταθερά σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις το 2024 που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι το 34,9% των μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κατά το 2024, σε σύγκριση με 15,5% το 2023 και με 13,0% το 2021.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έρευνα, κατά το 2024, το 59,1% όλων των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως συσκέψεις μέσω διαδικτύου, ενώ το 2024 σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (49,4%) δήλωσαν ότι πληρώνουν για να διαφημίσουν στο διαδίκτυο, ποσοστό που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2016.

Αγκαλιάζουν με γοργούς ρυθμούς την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η υιοθέτηση τεχνολογιώντεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται σταθερά σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις το 2024 που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία.

Κατά το 2024, στην Κύπρο το 7,9% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε κάποια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έναντι 4,7% το 2023. Το 34,9% των μεγάλων επιχειρήσεων κάνει χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, το 14,3% των μεσαίων επιχειρήσεων και το 6,3% των μικρών επιχειρήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως text mining, computer vision, αναγνώριση ομιλίας, παραγωγή φυσικής γλώσσας, machine learning και deep learning για τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων με αυτονομία, για την πρόβλεψη και τη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Η υιοθέτηση τεχνολογιώντεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται σταθερά σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν το υψηλότερο ποσοστό υιοθέτησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Το 34,9% των μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης κατά το 2024, σε σύγκριση με 15,5% το 2023 και με 13,0% το 2021.

Εξ αποστάσεως εργασία-χρήση φορητών συσκευών, εξ αποστάσεως πρόσβαση και συσκέψεις μέσω διαδικτύου

Κατά το 2024, 84,1% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους απασχολούμενους, παρείχαν στους εργαζόμενούς τους φορητές συσκευές που επιτρέπουν κινητή σύνδεση στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για συσκευές για τις οποίες οι επιχειρήσεις πληρώνουν εξ ολοκλήρου ή τουλάχιστον μέχρι ενός ορίου το κόστος αγοράς ή χρήσης (συνδρομή).

Το 88,1% όλων των επιχειρήσεων παρέχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιχείρησης, το 71,7% πρόσβαση στα έγγραφα της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων ή άλλων αρχείων και το 66,3% πρόσβαση στις επιχειρηματικές εφαρμογές της επιχείρησης ή λογισμικό που χρησιμοποιείται από την επιχείρηση (π.χ. πρόσβαση σε λογιστήριο, πωλήσεις, παραγγελίες, CRM).

Με τον όρο εξ αποστάσεως πρόσβαση, σημειώνει η ανακοίνωση, αναφερόμαστε στην ετοιμότητα, την ικανότητα και την προθυμία των επιχειρήσεων να δώσουν τη δυνατότητα στους απασχολούμενους να εργάζονται εξ αποστάσεως, επιτρέποντάς τους εξ αποστάσεως πρόσβαση στους πόρους της επιχείρησης (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έγγραφα και συστήματα ΤΠΕ της επιχείρησης).

Κατά το 2024, το 59,1% όλων των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιήσει εξ αποστάσεως συσκέψεις μέσω διαδικτύου (π.χ. Skype, Zoom, MS Teams, WebEx κ.λπ.).

Εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ΤΠΕ και δεξιότητες

Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ΤΠΕ θεωρείται το προσωπικό του οποίου η κύρια εργασία είναι η χρήση των ΤΠΕ. Για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει, να σχεδιάζει, να λειτουργεί, να υποστηρίζει ή και να συντηρεί συστήματα ΤΠΕ και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση, ανάκτηση και αποστολή δεδομένων.

Το 27,5% των επιχειρήσεων απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ΤΠΕ κατά το 2024. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 85,8%, σε σύγκριση με 49,6% στις μεσαίες και 22,8% στις μικρές επιχειρήσεις.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρείχαν οποιοδήποτε είδος εκπαίδευσης κατά το 2023 σε εξειδικευμένο ή μη εξειδικευμένο προσωπικό παραμένει χαμηλό, στο 15,3% και 27,0% αντίστοιχα. Στις μεγάλες επιχειρήσεις τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 59,4% σε εξειδικευμένο προσωπικό και 78,3% σε μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Το 12,2% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους προσέλαβε ή προσπάθησε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ΤΠΕ κατά το 2023. Περισσότερες από τις μισές (6,4%) αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να πληρώσουν τις θέσεις αυτές κατά το 2023.

Ασφάλεια στις ΤΠΕ

Ο όρος «Ασφάλεια στις ΤΠΕ» αναφέρεται στα μέτρα, τους ελέγχους και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στα συστήματα ΤΠΕ, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα, η αυθεντικότητα, η διαθεσιμότητα και η εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των συστημάτων.

Τα πιο κοινά μέτρα που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις είναι: ταυτοποίηση μέσω ισχυρού κωδικού πρόσβασης σε οποιοδήποτε σύστημα ή λογισμικό ΤΠΕ της επιχείρησης (95,0%), δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων σε ξεχωριστή τοποθεσία (συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud) (90,0%), έλεγχος πρόσβασης δικτύου (διαχείριση δικαιωμάτων χρήστη στο δίκτυο της επιχείρησης – network access control) (73,9%), εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN-Virtual Private Network) (67,3%) και σύστημα παρακολούθησης ασφάλειας ΤΠΕ που επιτρέπει τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας στα συστήματα ΤΠΕ (intrusion detection or prevention systems) (56,0%).

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00