Thursday, December 19, 2024
Home » Η σημασία της νομικής συμβουλής και της στρατηγικής προσέγγισης σε δικαστικές διαφορές: Πως ένα προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Η σημασία της νομικής συμβουλής και της στρατηγικής προσέγγισης σε δικαστικές διαφορές: Πως ένα προσωρινό απαγορευτικό διάταγμα μπορεί να κάνει τη διαφορά

0 comments

Όταν ανακύπτει μια διαφορά, είναι ζωτικής σημασίας, το μη υπαίτιο μέρος να λάβει άμεσανομική συμβουλή. Η έγκαιρη καθοδήγηση από έναν νομικό σύμβουλο διασφαλίζει ότι το μέρος αυτό, θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, αποφεύγοντας λάθη που μπορεί να επιδεινώσουν τη θέση του. Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος, μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να συμβουλέυσει το μη υπαίτιο μέρος για τη λήψη δικαστικών μέτρων άμεσα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Η σωστή στρατηγική από την έναρξη της διαφοράς, μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες θετικής έκβασης και να προστατεύσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα του μη υπαίτιου μέρους.

Η ανάγκη λήψης άμεσης νομικής συμβουλής και η προετοιμασία για τη λήψη δικαστικών μέτρων, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, όταν το άλλο μέρος είναι εταιρεία. Λόγω της ύπαρξης του εταιρικού πέπλου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η εταιρεία να αποξενώσει περιουσιακά της στοιχεία, καθιστώντας ουσιαστικά ανεκτέλεστη, οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκδοθεί εναντίον της. Επιπλέον, το εταιρικό πέπλο προστατεύει τους διευθυντές και τους μετόχους από προσωπική ευθύνη, γεγονός που ενδέχεται να αφήσει το μη υπαίτιο μέρος χωρίς καμία δυνατότητα να εξασφαλίσει το λαβείν του. Η έγκαιρη κατάρτιση νομικής στρατηγικής και ενδεχομένως η λήψη προσωρινού διατάγματος για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, εκκρεμούσης της αγωγής, μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα και να διασφαλίσουν τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων, την αποφυγή ανεπανόρθωτης ζημιάς, και τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ή ακόμη και αποδεικτικών στοιχείων, που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να απωλεσθούν.

Η έκδοση προσωρινών απαγορευτικών διαταγμάτων στην Κύπρο, διέπεται από το άρθρο 32 του περι Δικαστηρίων Νόμου, Νόμος 14/1960, το οποίο παρέχει στα δικαστήρια ευρεία εξουσία για την έκδοση τέτοιων διαταγμάτων, όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι βασικές προϋποθέσεις για την έκδοση προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος είναι τρεις: Πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει μια συζητήσιμη υπόθεση, δηλαδή μια νομικά βάσιμη αξίωση, δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας της αξίωσης του ενάγοντα(Odysseos v Pieris Estates Ltd (1982) 1 CLR 557) και τρίτον, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι, χωρίς την έκδοση του διατάγματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το μη υπαίτιο μέρος να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη (Καλογήρου ν. C.C.F. Credit Capital Finance Ltd (2005) 1 Α.Α.Δ. 1237, 1244). Ως έχει νομολογηθεί, όπου η βλάβη είναι δυνατόν να αποζημιωθεί με την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων και υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης, τότε η θεραπεία της αποζημίωσης θεωρείται επαρκής εκτός και αν υφίστανται ειδικές περιστάσεις όπου η επιδίκαση αποζημιώσεων δεν θα αποτελεί επαρκή θεραπεία (Marketrends (Capital Market) Ltd v. Γεωργίου (2002) 1Γ ΑΑΔ 1759).

Νοουμένου ότι πληρούνται οι τρεις πιο πάνω βασικές προϋποθέσεις, το Δικαστήριο αποφασίζει την έκδοση ή όχι του απαγορευτικού διατάγματος, ασκώντας την διακριτική του ευχέρεια ως προς το κατά πόσο είναι «δίκαιον ή πρόσφορον» να εκδοθεί το διάταγμα(Χρίστος Ευστρατίου v. Dicran Ouzounian and Company Limited, Πολ. Έφεση 292/2010, απόφαση ημερ. 20.01.2014, ECLI:CY:AD:2014:A38).

Σύμφωνα με τους κανόνες φυσικής δικαιοσύνης, ουδέν διάταγμα εκδίδεται, εκτός και εάν το Δικαστήριο ακούσει πρώτα αμφότερες τις πλευρές. Εξαίρεση στον γενικό κανόνα, δικαιολογείται όταν συντρέχει το στοιχείο του κατεπείγοντος και συγκεκριμένα όπου η καθυστέρηση για να ακουστεί και η άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες. Σημαντικός παράγοντας για να πληρείται το στοιχείο του κατεπείγοντος είναι ο αιτών να μην έχει καθυστερήσει να προσέλθει στο Δικαστήριο από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η γένεση του αγώγιμου δικαιώματός του. Και ακριβώς εδώ είναι που δικαιολογείται η ανάγκη έγκαιρης λήψης νομικής συμβουλής και καθοδήγησης από έναν νομικό σύμβουλο. Στην υπόθεση Resola (Cyprus) Ltd. v. Χρίστου (1998) 1(Β) Α.Α.Δ. 598 αναφέρθηκαν τα εξής:-

«Το επείγον για την παροχή θεραπείας αποτελεί δικαιοδοτικό όρο. Μόνο, εφόσον καταδεικνύεται το κατεπείγον του αιτήματος, δικαιολογείται, όλως εξαιρετικά, η άσκηση δικαστικής εξουσίας στην απουσία του εναγομένου. Μόνο τότε μπορεί να συγχωρηθεί η παρέκκλιση από το θεμελιώδη κανόνα της δικαιοσύνης, να ακούσει και τα δύο μέρη πριν εκφέρει κρίση››.

Η εξέλιξη της κοινωνίας και η συνεχής διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών, έχουν καταστήσει πολλές διαφορές εξαιρετικά περίπλοκες, απαιτώντας εξειδικευμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιλογή των κατάλληλων νομικών διαβημάτων ή η εξασφάλιση ενός προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος, δεν αποτελεί απλή διαδικασία, καθώς απαιτείται βαθιά γνώση και εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων ζητημάτων. Η καθοδήγηση από έμπειρο νομικό σύμβουλο, είναι απαραίτητη, καθώς μόνον ένας ειδικός με εκτενή εμπειρία, μπορεί να προσδιορίσει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και να εισηγηθεί ποια διατάγματα πρέπει να εξασφαλιστούν. Αυτό, είναι κρίσιμο για την αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της πολύπλοκης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσαρδελλής

Δικηγόρος /Συνεταίρος, Δικαστηριακό Τμήμα, Γραφείο Λευκωσίας

ELIAS NEOCLEOUS & CO LLC

www.neo.law

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00