Κοντά στο να σπάσει μία αρνητική παράδοση που κρατά 25 χρόνια βρίσκεται το ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο λόγος γίνεται για το πρόσημο του Μαρτίου σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Αν δεν υποχωρήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα αυτήν την εβδομάδα, θα διαμορφωθεί σε θετικά επίπεδα για πρώτη φορά από το 1999. Στο προηγούμενο τετραήμερο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22%, με τον τζίρο ωστόσο να υποχωρεί. Καλύτερη ήταν η επίδοση του τραπεζικού κλάδου, που ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 0,79%. Με τον τρόπο αυτόν, οι δύο δείκτες διεύρυναν την απόδοσή τους από την αρχή της χρονιάς στο 10,21% και 14,69% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με αναλυτές, υποστηρικτικά λειτουργούν τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφουν οι μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, καθώς δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό για τη συνέχεια το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά ξεπέρασε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τη μη αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου από τον οίκο Moody’s.
Για την εβδομάδα που διανύουμε τονίζουν ότι η μικρή διάρκειά της, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, αλλά και ο περιορισμός των κινήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια, λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή, θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τον τζίρο.
Κατά τα άλλα, υπογραμμίζουν ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και όπως ανακοίνωσε προτίθεται να μειώσει τα επιτόκιά της πριν από το τέλος του 2024. Η αμερικανική νομισματική Αρχή θεωρεί πάντως ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν και δύναται να καθυστερήσουν την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Για παράδειγμα, η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 3,1% τον Ιανουάριο, πιθανώς να επηρεάσει την απόφασή της για την επιτοκιακή πολιτική. Από την άλλη, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, αφού δημιουργήθηκαν 275 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, αισθητά υψηλότερα από τις 229 χιλ. του Ιανουαρίου.
Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία σύμφωνα με την επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην πρώτη περικοπή των παρεμβατικών της δεικτών, εφόσον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα είναι διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της (Macroeconomic projections, Μαρτίου 2024), ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, στο 2,3% για το 2024 και 2,0% για το 2025, ως αποτέλεσμα κυρίως της μικρότερης συμβολής των τιμών της ενέργειας. Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναμένεται υποτονική, καθώς προβλέπεται ρυθμός μεγέθυνσης 0,6% το 2024, πριν επανακάμψει με ρυθμό 1,5%, το 2025, στηριζόμενη, κυρίως, στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.