Friday, September 20, 2024
Home » Η ΟΕΒ στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση – «Ας μην χάσουμε την ευκαιρία» – Τι προτείνει ως ασφαλιστικές δικλίδες

Η ΟΕΒ στηρίζει την ηλεκτρική διασύνδεση – «Ας μην χάσουμε την ευκαιρία» – Τι προτείνει ως ασφαλιστικές δικλίδες

0 comments

Με μια εκτενή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία η ΟΕΒ ενημέρωσε με υπόμνημά της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις της επί της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Παρ’ ότι στην ΟΕΒ εκπροσωπούνται και δραστηριοποιούνται μέσω συνδέσμωνσχεδόν όλες οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, οι πλείστες εκ των οποίων έχουν ταχθεί δημοσίως εναντίον της ηλεκτρικής διασύνδεσης όπως προωθείται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω ρυθμιστικών αποφάσεων της ΡΑΕΚ και της ΡΑΕΕΥ, η ΟΕΒ τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της διασύνδεσης, προτείνοντας ωστόσο κάποες ασφαλιστικές δικλίδες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, για να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση της ΟΕΒ λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη -σε Κύπρο και Ελλάδα- απόφαση της ΡΑΕΚ κατά πόσο θα διατηρήσει ή όχι σε ισχύ την απόφασή της (2/7/24) που δεν επιτρέπει ανάκτηση των εξόδων του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης από 1/1/25 και επιπλέον όχι πριν την εμπορική λειτουργία της διασύνδεσης.

Σημειωτέον, επίσης, πως η τοποθέτηση της ΟΕΒ για το καλώδιο γίνεται πριν αξιολογηθεί από τις κρατικές Αρχές η μελέτη κόστους – οφέλους για το έργο, καθώς η αξιολόγηση τοποθετείται από την Κυβέρνηση να είναι έτοιμη σε περίπου τρεις μήνες.

«Μόνο οφέλη»

Στο καταληκτικό μέρος του υπομήματος προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΟΕΒ αναφέρει τα εξής:

«Ένα έργο το οποίο είναι ρυθμιζόμενο (και άρα τόσο η ανάκτηση των κεφαλαίων όσο και το κέρδος για τους επενδυτές/χρηματοδότες είναι διασφαλισμένα και σίγουρα) δεν μπορεί να κρίνεται μη βιώσιμο. Ενδεχομένως το περιθώριο κέρδους που θα επιτρέψουν οι ρυθμιστικές αρχές να μην είναι αρκετά μεγάλο για ικανοποίηση κάποιων επενδυτών, αλλά αυτό δεν καθιστά το έργο μη βιώσιμο.

Ο αντίκτυπος στις νέες κυπριακές επενδύσεις σε επιτόπια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από ΑΠΕ όσο και με συμβατικά καύσιμα, πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεχτικά. Ίσως να επιβάλλεται να τεθούν δικλίδες ασφαλείας, ούτως ώστε από τη μια να μην υπάρξει μείωση του ρυθμού των νέων εγχώριων επενδύσεων στις ΑΠΕ και ταυτόχρονα να παραμείνουν βιώσιμες οι εγκαταστάσεις συμβατικών παραγωγών ενέργειας. Πιθανό για ένα μεσοδιάστημα κάποιων ετών, να υπάρχει κάλυψη στις εγχώριες παραγωγές, η οποία να μειώνεται σταδιακά προς επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Η ΕΕ έχει επίσης θέσει για το 2030 την υποχρέωση όσον αφορά την ντόπια κατανάλωση ηλεκτρισμού, αυτή να είναι κατά 33% από εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. Άρα χρειάζεται μηχανισμός, ο οποίος για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Interconnector να θέτει οροφή της τάξης του π.χ. 15% στην καθαρή (NET) εισερχόμενη ηλεκτρική ενέργεια μέσω του καλωδίου.

Εν κατακλείδι, παρά τις πιθανές καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου και την πιθανότητα αύξησης στο κόστος της τελικής επένδυσης, μετά από κάποια χρόνια με τη διασύνδεση μας με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο θα είμαστε σε καλύτερη θέση όσον αφορά το κόστος ηλεκτρισμού. Έχουμε την ευκαιρία να άρουμε την ενεργειακή μας απομόνωση, να μπούμε στην πορεία προς ισορρόπηση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας με τον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρώπης, να γίνουμε σημαντικοί για τους εταίρους μας στην ΕΕ και να αναδείξουμε έμπρακτα και τον περιφερειακό μας ρόλο. Μόνο οφέλη για την χώρα μας, τις επιχειρήσεις και για τους πολίτες μπορεί να φέρει μελλοντικά η διασύνδεση. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία»

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More