Monday, December 23, 2024
Home » Η μόρφωση των γονιών επηρεάζει μελλοντικά την τσέπη των παιδιών

Η μόρφωση των γονιών επηρεάζει μελλοντικά την τσέπη των παιδιών

0 comments

Τα παιδιά που προέρχονται από γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και χαμηλών εισοδημάτων συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουνσε συνθήκες φτώχειαςως ενήλικες και αυτό σημαίνει ότι οι απόγονοι ταλαιπωρούνται από άσχημες οικονομικές καταστάσεις του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Έρευνα της Eurostat αναδεικνύει ότι οι πρώιμες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών διαμορφώνουν τις τρέχουσες. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, όταν ο ερωτώμενος ήταν περίπου 14 ετών, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον προσδιορισμό του κινδύνου φτώχειας και των εκπαιδευτικών επιτευγμάτων στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, εξετάζεται η αδυναμία κάλυψης βασικών σχολικών αναγκών όταν οι ερωτηθέντες ήταν περίπου 14 ετών, σε σχέση με το τρέχον μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2023, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στην ΕΕ για άτομα ηλικίας 25 έως 59 ετών ήταν 20,0% μεταξύ εκείνων που θεωρούσαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν περίπου 14 ετών, σε σύγκριση με 12,4% εκείνων που θεώρησαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν καλή τότε.

Στην Κύπρο, το ποσοστά κινδύνου φτώχειας για όσους θεωρούσαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν περίπου 14 ετών, είναι στο 20,6%, στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της ΕΕ των «27» και για όσους θεώρησαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν καλή όταν ήταν 14 ετών, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα χαμηλό, στο 9,7%, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 12,4%.

Σε άλλες τις χώρες της ΕΕ, η Βουλγαρία (48,1%) και η Ρουμανία (42,1%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας για όσους θεωρούσαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν περίπου 14 ετών, ενώ η Τσεχία και η Δανία είχαν το χαμηλότερο, 9,5% και η 8,5% αντίστοιχα.

Για όσους θεώρησαν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν καλή, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (16,6%), Ελλάδα, Λετονία (και οι δύο 14,9%), Ρουμανία (14,6%), Βουλγαρία και Ιταλία (και οι δύο 14,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά για αυτήν την ομάδα, βρέθηκαν στην Τσεχία (6,2%), Ουγγαρία (7,5%), Βέλγιο, Ιρλανδία (και οι δύο 7,7%).

Βασικά ευρήματα

• Το 2023, οι διαφορές στα ποσοστά κινδύνου φτώχειας και στα εκπαιδευτικά αποτελέσματα για άτομα ηλικίας 25 έως 59 ετών στην ΕΕ συνδέθηκαν με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, γύρω στην ηλικία των 14 ετών και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων τους:

• Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ήταν 20% για άτομα που θεωρούσαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κακή περίπου στην ηλικία των 14 ετών, ενώ ήταν 12,4% για άτομα που θεωρούσαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους καλή.

• Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ήταν χαμηλότερο (8,5%) για όσους είχαν γονείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σύγκριση με εκείνους με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (19,1%).

• Η πλειοψηφία των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση είχε γονείς είτε με ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (39,5%) είτε με τριτοβάθμια εκπαίδευση (34,1%), ενώ μόνο το 26,4% είχε γονείς με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης.

• Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές σχολικές ανάγκες περίπου στην ηλικία των 14 ετών, σε σύγκριση με εκείνους με τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δυσκολίες από 14 ετών

Το 2023, το 13,0% των ατόμων ηλικίας 25 έως 59 ετών στην ΕΕ που είχαν λιγότερη από την πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 0-2), ανέφεραν ότι δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν στις βασικές σχολικές ανάγκες όταν ήταν περίπου 14 ετών.

Αυτό το ποσοστό μειώνεται με το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο: 3,6% για όσους έχουν ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια μη τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3 και 4) και μόλις 1,5% για όσους έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 5-8).

Στην Κύπρο, το ποσοστό ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (επίπεδο 0-2) που ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις βασικές σχολικές ανάγκες σε ηλικία περίπου 14 ετών ήταν 27,1% πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 13%.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο (επίπεδο 0-2) που ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις βασικές σχολικές ανάγκες σε ηλικία περίπου 14 ετών παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (33,6%) και στη Σλοβακία (33,2%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (3,5%) και στην Τσεχία (7,1%). Για τα άτομα με ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3 και 4), τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στην Κύπρο (10,4%) και στην Ελλάδα (8,4%), με τα χαμηλότερα στη Φινλανδία (0,9%), στην Τσεχία (1,2). %) και την Κροατία (1,2%). Μεταξύ των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 5-8), τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (4,3%) και τη Δανία (3,8%), ενώ η Κροατία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Σλοβενία ​​ανέφεραν ποσοστά κάτω από 1,0%.

Μορφωτικό επίπεδο σε σχέσημε την εκπαίδευση των γονέων

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση προήλθε από παιδιά γονέων με ανώτερη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το 2023, το 26,4% των ατόμων ηλικίας 25 έως 59 ετών στην ΕΕ με τριτοβάθμια εκπαίδευση είχαν γονείς με λιγότερη από την πρωτοβάθμια, πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 0-2).

Το ποσοστό ήταν 39,5% για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3 και 4) και 34,1% για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 5-8).

Στην Κύπρο, το ποσοστό ήταν 21,8 % για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3 και 4) και 34,1% για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 5-8).

Στην Κύπρο, το 2023, το 21,8% των ατόμων ηλικίας 25 έως 59 ετών στην ΕΕ με τριτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν γονείς με λιγότερη από την πρωτοβάθμια, πρωτοβάθμια ή κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 0-2).

Το ποσοστό ήταν 44 % για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν ανώτερη δευτεροβάθμια ή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 3 και 4) και 34,3% για εκείνους των οποίων οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση (επίπεδα 5-8).

Η Ισπανία (49,8%), η Πορτογαλία (37,6%) και η Ελλάδα (34,5%) κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γονείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, με τα χαμηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στη Βουλγαρία (3,9%) και τη Ρουμανία (4,0%) ).

Η Ισπανία (49,8%), η Πορτογαλία (37,6%) και η Ελλάδα (34,5%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση των οποίων οι γονείς είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ενώ τα χαμηλότερα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (3,9%) και τη Ρουμανία (4,0%) ).

Για τα άτομα των οποίων οι γονείς είχαν ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Ρουμανία (74,3%) και η Πολωνία (66,4%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά. Μεταξύ εκείνων των οποίων οι γονείς είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Εσθονία (59,6%) και η Σουηδία (57,7%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (21,7%) και η Ιταλία (26,0%) είχαν τα χαμηλότερα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00