Η μικροηλεκτρονική αποτελεί έναν από τους πιο κομβικούς τομείς της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς υποστηρίζει πλήθος εφαρμογών που καθορίζουν την καθημερινότητα μας. Παράλληλα, η δημιουργία Συστάδων Συνεργασίας – Clusters ενισχύουν την καινοτομία, μέσα από τη συνεργασία, τη μεταφορά τεχνολογίας και την εφαρμογή λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Πώς συνδυάζονται, όμως, οι δύο αυτοί τομείς και πώς ενισχύονται τα οφέλη με τη σύνδεση τους;
Τι είναι η Μικροηλεκτρονική;
Από τα smartphones και τους αισθητήρες, έως τα προηγμένα ιατρικά συστήματα και τα δίκτυα 5G, η μικροηλεκτρονική είναι το θεμέλιο της ψηφιακής επανάστασης και της βιομηχανικής καινοτομίας. Η επιστήμη αυτή επικεντρώνεται στη μελέτη και κατασκευή πολύ μικρών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, όπως τρανζίστορ, αισθητήρες, μικροεπεξεργαστές και άλλα ολοκληρωμένα κυκλώματα.
Αυτές οι δομές, που συχνά έχουν μέγεθος μικρότερο του χιλιοστού, χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και για τη λειτουργία σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής.
Η ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής έχει οδηγήσει σε τεχνολογικά άλματα, όπως οι υπολογιστές υψηλής απόδοσης, οι φορητές συσκευές και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία καινοτομιών που προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.
Η σημασία της μικροηλεκτρονικής δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογική πρόοδο, αλλά διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μετάβαση προς μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών δικτύων, αποδοτικών συστημάτων μεταφορών και καινοτόμων τεχνολογιών για τη διαχείριση φυσικών πόρων.
Παράλληλα, η μικροηλεκτρονική συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών οικονομιών.
Συστάδες Συνεργασίας – Clusters
Η δημιουργία συστάδων συνεργασίας (clusters) – οικοσυστήματα συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και φορέων χάραξης πολιτικής αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας και της οικονομίας, καθιστώντας τις εταιρίες και τους οργανισμούς που την αποτελούν σε ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Η Κύπρος έχει αναγνωρίσει την αξία των clusters ως στρατηγικό εργαλείο για την προώθηση της μικροηλεκτρονικής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της. Η δημιουργία του πρώτου cluster στη μικροηλεκτρονική στη χώρα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στη σύνδεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, την προώθηση της συνεργασίας και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Τα clusters προσφέρουν μια πλατφόρμα όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα δημιουργούν συνθήκες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημασία για την Κύπρο
Η μικροηλεκτρονική, μαζί με τη δυναμική των clusters, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για την Κύπρο, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από συντονισμένες δράσεις, συνεργασίες και στρατηγικές πρωτοβουλίες, η χώρα έχει τη δυνατότητα να καθιερωθεί ως ένας αξιόλογος κόμβος καινοτομίας στον τομέα της μικροηλεκτρονικής.
Αναγνωρίζοντας την αξία της μικροηλεκτρονικής, η χώρα μας επενδύει συστηματικά σε αυτόν τον τομέα, με στόχο να ενισχύσει την τεχνολογική της θέση στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.
Παράλληλα, στην Κύπρο, η μικροηλεκτρονική γνωρίζει σημαντική υποστήριξη μέσω πρωτοβουλιών, όπως το ευρωπαϊκό έργο ECOVEM (European Centre of Vocational Excellence in Microelectronics), στο οποίο το ΚΕΒΕ συμμετέχει ως εταίρος στο έργο. Το ECOVEM επικεντρώνεται στην επαγγελματική κατάρτιση και τη σύνδεση τοπικών και διεθνών δράσεων σε θέματα μικροηλεκτρονικής, φέρνοντας κοντά 21 εταίρους από 7 διαφορετικές χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο και Νορβηγία).
Το έργο αυτό αποτέλεσε το υπόβαθρο για τη δημιουργία του πρώτου cluster μικροηλεκτρονικής στη χώρα (Cyprus Cluster in Microelectronics), ενισχύοντας τις συνεργασίες και τη στρατηγική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις με την τελευταία να πραγματοποιείται στις 21 Οκτωβρίου 2024. Κατά την τελική αυτή εκδήλωση του έργου, συζητήθηκαν μελλοντικές δράσεις και η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, την ανάπτυξη καινοτομιών και την ενσωμάτωση του τομέα στη διεθνή αγορά.
Στο τέλος κάθε πρωτοβουλίας, αυτό που μένει είναι το όραμα για το μέλλον. Το ΚΕΒΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, συνεχίζει να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου. Με τη δημιουργία ουσιαστικών συνεργασιών, επιδιώκει να αναδείξει λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και προάγουν την οικονομική και κοινωνική ευημερία. Είναι μέσα από αυτή τη σύνδεση που μπορούμε να δούμε πραγματική πρόοδο, εξασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία και η γνώση υπηρετούν πάντα το κοινό καλό.
* Λειτουργός στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων και ΠρογραμμάτωνΚΕΒΕ
Πηγή: philenews.com