Saturday, October 12, 2024
Home » Η Κυβέρνηση «άδειασε» τον εαυτό της – Eπανέφερε τον μηδενικό ΦΠΑ

Η Κυβέρνηση «άδειασε» τον εαυτό της – Eπανέφερε τον μηδενικό ΦΠΑ

0 comments

Άλλα έλεγε στις 25 Σεπτεμβρίου η Κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, όταν τερμάτιζε και τα εναπομείνανταμέτρα κατά της ακρίβειας, δηλαδή τον μηδενικό ΦΠΑ (τέλος Σεπτεμβρίου) και την επιδότηση της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος (τέλος Οκτωβρίου) και άλλα ανακοίνωσε χθες, όταν αιφνιδιαστικά επανέφερε τον μηδενικό ΦΠΑ σε 6 από τις 11 κατηγορίες προϊόντων.

Κίνηση που εξέπληξε ακόμη και τα συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία ετοίμαζαν τις δικές τους προτάσεις, για να τις καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη στην καθιερωμένη συνάντηση με την υφυπουργό Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική.

Η Κυβέρνηση με τη χθεσινή της κίνηση διέψευσε και άδειασε τον εαυτό της. Τον Σεπτέμβριο, όταν το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε τον τερματισμό του μηδενικού ΦΠΑ και της επιδότησης της αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα επικαλέστηκε διάφορους λόγους, υποστηρίζοντας πως βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή της μείωσης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού, της μείωσης της τιμής των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων».

Τι υποστήριξε χθες

Δύο εβδομάδες μετά, η Κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας την επαναφορά του μηδενικού ΦΠΑ σε 6 κατηγορίες, δηλαδή στις παιδικές πάνες, τις πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα λαχανικά και τα φρούτα, με το αιτιολογικό πως τα συγκεκριμένα προϊόντα απευθύνονται στα νέα ζευγάρια και τη μεσαία τάξη. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, «παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τιμών νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα αυτή η κατηγορία προϊόντων να ξαναμπεί στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ».

Το σημαντικό της χθεσινής απόφασης είναι ότι ο μηδενικός ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα θα ισχύσει χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για την κατάργηση του μηδενικού ΦΠΑ στις παιδικές πάνες, στις πάνες ενηλίκων και στο παιδικό γάλα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, καθώς ο ΦΠΑ στις συγκεκριμένες κατηγορίες επανήλθε στο 19%, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό πολλών νοικοκυριών.

Επίσης, στον μηδενικό ΦΠΑ προστέθηκαν για πρώτη φορά τα φρούτα.

Σε σχέση με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματοςν ακόμη δεν διαφοροποιήθηκε η κυβερνητική απόφαση για κατάργησή της, χωρίς να αποκλείεται ούτε αυτό το ενδεχόμενο, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει πως παρακολουθούν τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως τη δεδομένη στιγμή οι τιμές του πετρελαίου είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο».

Γκρίνια στους συγκυβερνώντες

Στα συγκυβερνώντα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ υπάρχει γκρίνια και ενόχληση, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί, για άλλη μια φορά, για τις κυβερνητικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να προβληθεί μια εικόνα ασυνεννοησίας. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο δεν έγιναν χθες επίσημες τοποθετήσεις από μέρους τους.

Από την άλλη, υπάρχουν και τοποθετήσεις πως οι πιέσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση από τα συγκυβερνώντα κόμματα αλλά και από την κατακραυγή των πολιτών την ανάγκασαν να αλλάξει τη θέση της. Κάτι που απέρριψε ο ίδιος ο Μάκης Κεραυνός, ο οποίος δήλωσε πως όταν η Κυβέρνηση ανακοίνωνε «τα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν, μας κατηγορούσαν ότι δίναμε σε ένα σοβαρά άρρωστο ασπιρίνες».

Τόνισε πως η Κυβέρνηση δεν ακολουθεί «οποιονδήποτε λαϊκισμό ή κριτική η οποία δεν είναι ουσιώδης», αλλά «ακολουθούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και της οικονομίας».

Προγραμματισμένη η συνάντηση

Πάντως, κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Οικονομικών ήταν προγραμματισμένη εδώ και ημέρες, για να συζητηθεί το θέμα των μέτρων στήριξης καταναλωτών.

Σε σχέση με τη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης με τα κόμματα της συγκυβέρνηση, μας λέχθηκε πως αυτή θα διεξαχθεί κανονικά, καθώς όπως, ανέφερε αρμόδια πηγή, η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε λογικές προτάσεις που δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Μέτρα και στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης

Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση ενημέρωσε ότι σταδιακά θα ανακοινώνει και ανακουφιστικά μέτρα που θα εμπίπτουν στη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία υπολογίζεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το 2026, παρόλο που για την ώρα είναι ακόμα σε εξέλιξη οι μελέτες.

Μεταξύ των μέτρων εκτιμάται ότι θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα από την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας, η αύξηση του αφορολόγητου ποσού, κλπ.

Επιπρόσθετα, η κυβερνητική πλευρά προτάσσει την παραχώρηση χορηγιών, επιχορηγήσεων, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος διαφόρων κατηγοριών πολιτών, καθώς και τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες του χρόνου θα φτάσουν τα €2 δισ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More