Friday, September 20, 2024
Home » Η ισχυρή υπερκάλυψη του «Ελ. Βενιζέλος» στηρίζει το ΧΑ

Η ισχυρή υπερκάλυψη του «Ελ. Βενιζέλος» στηρίζει το ΧΑ

0 comments

Η ισχυρή υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στηρίζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο συνέχισε την ανοδική του κίνηση και στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου (+0,67%), κλείνοντας σε νέα υψηλά σχεδόν 13 ετών (το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2011).

Η ζήτηση για το ελληνικό και το διεθνές βιβλίο της δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, φέρεται ότι ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό, το 15% αφορά το ελληνικό βιβλίο και το 85% τις προσφορές των διεθνών κεφαλαίων. Η τιμή διάθεσης αναμένεται στα 8,2 ευρώ, δηλαδή στο άνω εύρος, ενώ η δημόσια προσφορά αναμένεται να οδηγήσει σε άντληση τουλάχιστον 738 εκατ. ευρώ. Φέρεται ότι η υπερκάλυψη για το ελληνικό σκέλος της έκδοσης ξεπέρασε τις 15 φορές, ενώ στο εξωτερικό τις 12 φορές. Το equity value του ΔΑΑ διαμορφώνεται σε 2,46 δισ. ευρώ και το enterprise value (Αξία της Επιχείρησης) στα 3,3 δισ. ευρώ.

Καθορισμός τιμής

Σήμερα θα ανακοινωθεί ο καθορισμός της τιμής διάθεσης και την ερχόμενη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των κοινών μετοχών στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα είναι μερικώς υψηλότερα, καθώς το 10% από το 30% των μετοχών του ΔΑΑ, ήτοι 90.000.000 μετοχές, που θα διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία AviAlliance GmbH, η οποία ελέγχεται από το καναδικό fund PSP Investments και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος του ΔΑΑ με ποσοστό περίπου 40%, στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium. Επιπλέον, το 1% των μετοχών του ΔΑΑ θα μεταβιβαστεί στα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου, τα οποία είναι και σήμερα μέτοχοι του ΔΑΑ συνολικού ποσοστού περίπου 5%, επίσης στην τιμή διάθεσης των μετοχών της Συνδυασμένης Προσφοράς, πλέον ενός premium.

Ενώ τω μεταξύ, στους δείκτες FTSE αναμένεται να ενταχθεί η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης, στις 7 Φεβρουαρίου. Εάν επιβεβαιωθεί η άμεση είσοδος στη σειρά FTSE Global Equity Index Series, η συμπερίληψη θα μπορούσε να λάβει χώρα σύμφωνα με αναλυτές μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Ο FTSE Russell θα εκδώσει ανακοίνωση για να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024. Φυσικά, η μετοχή του ΔΑΑ αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, FTSE/Athex Large Cap του ΧΑ.

Συναλλαγές

Με την αξία των συναλλαγών να εκτοξεύεται χθες στα 150,92 εκατ. ευρώ, ορισμένοι στην αγορά εκτίμησαν πως οι ροές διεθνών κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν αυξηθεί, ενώ σύμφωνα με αναλυτές μετά την 6η Φεβρουαρίου θα «απελευθερωθεί», που έχει «εγκλωβιστεί» στη δημόσια εγγραφή του ΔΑΑ, θα μπορούσε ένα μέρος της να τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο, στηρίζοντας συνολικά την εγχώρια αγορά η οποία έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της και στην επερχόμενη προσφορά μετοχών της Πειραιώς, κυριότητας ΤΧΣ, με τις διαδικασίες για το επερχόμενο placement να αναμένεται πως θα αρχίσουν μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της τράπεζας.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες 54 μετοχές, 58 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Λάνακαμ (κ) (+12,17%) και Sato (+10,00%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+3,03%), Eurobank (+1,85%), Jumbo (+1,77%), ΕΥΔΑΠ (+1,57%), Τιτάν (+1,47%), Πειραιώς (+1,33%) και ΔΕΗ (+1,31%). Να σημειωθεί πως με σύσταση «αγοράς» και την τιμή-στόχο τα 8,20 ευρώ άρχισε την κάλυψη της μετοχής της Entersoft η Eurobank Equities.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More