Thursday, September 19, 2024
Home » Η Ινδία δημιουργεί ναυτιλιακό cluster

Η Ινδία δημιουργεί ναυτιλιακό cluster

0 comments

Η Ινδία πρόκειται να ιδρύσει τον δικό της ναυτιλιακό αλληλασφαλιστικό οργανισμό «προστασίας και αποζημίωσης» (P&l Clup), στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ναυτιλιακής συστάδας (cluster) που προωθεί η κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι. Με την προσωρινή ονομασία India Club, ο ασφαλιστικός φορέας θα επικεντρωθεί αρχικά στην κάλυψη της εγχώριας ναυτιλίας, με σκοπό να δραστηριοποιηθεί διεθνώς σε μεταγενέστερο στάδιο.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο των ναυπλιακών εταιρειών της Ινδίας στον παγκόσμιο στόλο ανέρχεται το 1,5% με βάση τη χωρητικότητα, ενώ η χώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των συνολικών παγκόσμιων θαλάσσιων εισαγωγών σε τόνους.

Επίσης η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα διάλυσης πλοίων, κατέχοντας μερίδιο 30% και η 21η στη ναυπηγική βιομηχανία. Η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των πέντε πρώτων χωρών που παρέχουν εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με αύξηση 17% σε ναυτικούς τα τελευταία τρία χρόνια.

Μειώθηκε ο μέσος ναύλος το 2023

Ο δείκτης ClarkSea του ναυλομεσιτικού οίκου Clarkson’s που αντιπροσωπεύει τον μέσο ημερήσιο ναύλο όλων των ναυτιλιακών κλάδων υποχώρησε κατά 37% πέρυσι, από 37.253 δολ. το 2022 σε 23.629 δολ. το 2023. Ωστόσο όπως σημειώνεται το 2022 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, η οποία τροφοδοτήθηκε από τους ναύλους των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Η ετήσια επισκόπηση της Clarksons Research για τις ναυτιλιακές αγορές κατέγραψε θετική πρόοδο σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τα εμπορευματοκιβώτια και το χύδην ξηρό φορτίο.

Το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο αυξήθηκε κατά 3% σε 12,3 δισ. τόνους, ενώ η χωρητικότητα του παγκόσμιου στόλου αυξήθηκε κατά 3,2% σε 2,3 δισ. dwt. Το εμπόριο χύδην ξηρού φορτίου αυξήθηκε κατά 4,3%, καθώς η Κίνα επανήλθε σε λειτουργία, αλλά ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων παρέμεινε αδύναμος, φθάνοντας σε χαμηλό σημείο το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σε ιστορικά χαμηλά τα περιστατικά πειρατείας

Ελαφρά μείωση καταγράφει ο αριθμός των περιστατικών πειρατείας σε όλο τον κόσμο το 2023 και βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το γαλλικό κέντρο που ασχολείται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας MICA Center.

Συνολικά, 295 περιπτώσεις πειρατείας και ληστείας καταγράφηκαν το 2023, συγκριτικά με 300 το 2022, στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη συλλογής στατιστικών στοιχείων το 2008, σύμφωνα με το Maritime Information Cooperation & Awareness (MICA), που εδρεύει στη Βρέστη. «Διεθνώς υπάρχουν γενικά σταθερές τάσεις», παρά «τα πολυάριθμα σημεία ανασφάλειας στον Ινδικό Ωκεανό», τόνισε ο πλοίαρχος Ερίκ Ζασλέν, διοικητής του MICA Center, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι προς το τέλος του έτους καταγράφηκαν περιπτώσεις πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας, για πρώτη φορά από το 2017.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More