Friday, October 18, 2024
Home » Η θέση της Κύπρου στην παγκόσμια κατάταξη για τις πλουσιότερες χώρες – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή και ποιες στον πάτο

Η θέση της Κύπρου στην παγκόσμια κατάταξη για τις πλουσιότερες χώρες – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή και ποιες στον πάτο

0 comments

Η θέση της Κύπρου στην παγκόσμια κατάταξη για τις πλουσιότερες χώρες – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή και ποιες στον πάτο

Πολλά από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου είναι εκπληκτικά μικρά, με την ευημερία τους σε μεγάλο βαθμό να μην επηρεάζεται από τις πρόσφατες παγκόσμιες προκλήσεις όπως η πανδημία, η οικονομική επιβράδυνση και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Global Finance με βάση την ημερομηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, World Economic Outlook του Απριλίου 2024, χώρες όπως το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη είναι από τις πλουσιότερες λόγω των χρηματοοικονομικών τους τομέων, των ελκυστικών φορολογικών καθεστώτων και των προσοδοφόρων φυσικών τους πόρων. Άλλοι, όπως το Κατάρ και τα ΗΑΕ, επωφελούνται από τα αποθέματα πετρελαίου και τον ακμάζοντα τουρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζει η Κύπρος

ΕΙΚΟΝΑ: Ποσότητα κάνναβης σε γυάλινα μπουκάλια και νάιλον σακουλάκια –…

ΛΟΤΤΟ: Ιδού οι τυχεροί αριθμοί για τις €10.000 τον μήνα…

Ενώ το ΑΕΠ χρησιμοποιείται συχνά για τη μέτρηση του πλούτου, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δίνει μια καλύτερη ένδειξη της ευημερίας μιας χώρας σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης προσαρμόζει το ΑΕΠ για το τοπικό κόστος, παρέχοντας μια σαφέστερη εικόνα του βιοτικού επιπέδου ενός έθνους.

Παρά τον υψηλό μέσο πλούτο σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν ανισότητες μέσα σε αυτές, που τονίζονται ιδιαίτερα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Οι ομάδες χαμηλού εισοδήματος συχνά πλήττονται περισσότερο από κρίσεις, αντιμετωπίζουν απώλειες θέσεων εργασίας και περιορισμένη υποστήριξη.

Ο πληθωρισμός και τα παγκόσμια γεγονότα όπως η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τις οικονομίες, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα. Οι πιο πλούσιες χώρες υπερηφανεύονται για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά τα 110.000 δολάρια, ενώ οι φτωχότερες παλεύουν με λιγότερα από 1.500 δολάρια.

Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι παραπλανητικά. Ορισμένα έθνη, όπως οι «φορολογικοί παράδεισοι», διογκώνουν τεχνητά το ΑΕΠ τους. Οι προσπάθειες για την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου στοχεύουν στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Παρά τις οικονομικές προκλήσεις, αυτά τα πλούσια έθνη παραμένουν ανθεκτικά, με τα περισσότερα να αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη δεν μεταφράζεται πάντα σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο για όλους τους πολίτες, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα του πλούτου και της ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η θέση της Κύπρου

Στην κατάταξη με τα πιο πλούσια έθνη του κόσμου βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία κατατάχθηκε στην 32η θέση με το κατά κεφαλή ΑΕΠ να φτάνει τα $58,733, σύμφωνα με τη λίστα του Global Finance.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση του παγκόσμιου δείκτη πλούτο με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να φτάνει τα $41,188.

Η κορυφαία δεκάδα της κατάταξης:

  1. Λουξεμβούργο – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $143,743
  2. Μακάου – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $134,141
  3. Ιρλανδία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $133,895
  4. Σιγκαπούρη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $133,737
  5. Κατάρ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $112,283
  6. ΗΑΕ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ:$96,846
  7. Ελβετία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $91,932
  8. Σαν Μαρίνο – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $86,989
  9. ΗΠΑ – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $85,373
  10. Νορβηγία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $80,832

Οι 10 φτωχότερες χώρες της λίστας

181. Υεμένη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ:$1,996

182. Μαδαγασκάρη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,979

183. Λιβερία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,882

184. Μαλάουι – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,712

185. Νίγηρας – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,675

186. Μοζαμβίκη – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,649

187. Λαϊκή Δημοκρατία Κογκό – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,552

188. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $1,123

189. Μπουρούντι – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $916

190. Νότιο Σουδάν – Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: $455

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More