Table of Contents
Νέες πρωτοβουλίες στη μάχη κατά της ακρίβειας προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με στόχο τον τερματισμό των ανατιμήσεων, τη σταθεροποίηση των τιμών και σταδιακά τη μείωσή τους ιδιαίτερα για προϊόντα αναγκαία για τη διαβίωση του νοικοκυριού. Τον τόνο των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε, μιλώντας στο MEGA, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας πως έχουν ληφθεί μια σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στο να αποπληθωρίσουν τις τιμές, ώστε σιγά σιγά να μειώνονται και έτσι να βοηθηθούν τα νοικοκυριά.
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αφορούν στην πλατφόρμα του Παρατηρητηρίου Αγοράς e-katanalotis.gov.gr, με τον υπουργό Ανάπτυξης να τονίζει πως «το επόμενο διάστημα θα αναβαθμίσουμε το «e-Καταναλωτής» ώστε ένα νοικοκυριό πριν βγει από το σπίτι του να δημιουργεί τη δική του λίστα με τα προϊόντα και να βλέπει στα καταστήματα που είναι γύρω από το σπίτι του, πού μπορεί να αγοράσει τη λίστα αυτήν φθηνότερα».
Μιλώντας στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν πως αυτή θα είναι και η καινοτομία των νέων αλλαγών, δηλαδή το να μπορείς μέσω της πλατφόρμας να δεις ένα ή περισσότερα προϊόντα που πωλούνται φθηνότερα κοντά στο σπίτι σου. Για παράδειγμα αν μένεις στη Νέα Σμύρνη, βάζεις στο e-Καταναλωτής τη λίστα με αυτά που θέλεις να ψωνίσεις και η πλατφόρμα σου εμφανίζει τα 10-12 καταστήματα που υπάρχουν τα προϊόντα, καθώς και το πού είναι πιο οικονομικά.
Αισχροκέρδεια
Εξάλλου, στις δηλώσεις του ο Κώστας Σκρέκας χαρακτήρισε την ακρίβεια ως το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια. «Είναι ένα θέμα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά όλο τον πλανήτη καθώς ο πληθωρισμός είναι κάτι το οποίο ταλαιπωρεί όλους. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου μετά την κρίση και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αλλά και το εισόδημα ακόμα δεν έχει φτάσει εκεί που θέλουμε να φτάσει, αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά».
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, βασική επιδίωξη είναι η διασφάλιση ότι «δεν θα υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και έτσι διενεργούμε ελέγχους. (…) Αυτό φαίνεται ότι έχει φέρει κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά την αθέμιτη κερδοφορία. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι ικανοποιημένος όταν ένα νοικοκυριό πάει στο σουπερμάρκετ και δυσκολεύεται να πάρει τα βασικά προϊόντα».
ΚΡΕΑΣ
Ανατιμήσεις σε χοιρινό, αρνί, κατσίκι, μοσχάρι
Ακριβότερο κατά 3,3% ήταν το κρέας στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με «πρωταθλητή» της ανόδου το χοιρινό καθώς κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση με 5,7%, ενώ έπονταν αρνί και κατσίκι (+4,5%) και βόειο (+3%). Η Ελλάδα με 4,8% κατατάχθηκε στην 7η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών, μια επίδοση που την έφερε υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο των αυξήσεων. Τον Ιανουάριο 2024, οι τιμές του κρέατος στη χώρα μας σημείωσαν άνοδο κατά 6% σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (+8,2%), τη Ρουμανία (+7,7%) και την Κροατία (+7,1%). Αντίθετα, τρεις χώρες κατέγραψαν μείωση στις τιμές, η Τσεχία (-5,1%), η Φινλανδία (-2,2%) και η Δανία (-0,6%).