Tuesday, September 17, 2024
Home » Η ΕΤΥΦΑ απομακρύνει τον κόσμο της CPP από το εργοτάξιο στο Βασιλικό και αποκτά πλήρη κατοχή του χώρου και του έργου

Η ΕΤΥΦΑ απομακρύνει τον κόσμο της CPP από το εργοτάξιο στο Βασιλικό και αποκτά πλήρη κατοχή του χώρου και του έργου

0 comments

Πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι μετά τη χθεσινή απόφαση της κινεζικής εταιρείας CPP (που εμφανίζεται δημοσίως σαν κοινοπραξία CMC) να καταγγείλει τη σύμβαση με την κρατική Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) για το τερματικό LNG, οι κυπριακές Αρχές κίνησαν σήμερα τη διαδικασία για κατάσχεση του εργοταξίου στο Βασιλικό, περιλαμβανομένων όλων των εξοπλισμών και υλικών.

Όλα όσα βρίσκονται τώρα στο εργοτάξιο θεωρείται από το αρχικό συμβόλαιο ότι ανήκουν στην ΕΤΥΦΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού όλα εξασφαλίστηκαν με χρήματα που δαπάνησε η κρατική εταιρεία.

Το ίδιο ισχύει και για την πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης -FSRU- Προμηθέας, με τη διαφορά ότι το πλοίο βρίσκεται σε κινεζικό ναυπηγείο (που διαχειρίζεται η Cosco), συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν ανάλογες διαδικασίες εκεί. Για την απόκτηση κατοχής του Προμηθέα, ο οποίος νομικά ανήκει στην ΕΤΥΦΑ από το καλοκαίρι του 2022, θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τους ανθρώπους και τους νομικούς συμβούλους της ΕΤΥΦΑ και της Δημοκρατίας.

Θεωρείται πολύ πιθανό ότι η CPP θα συνεχίσει να προβάλλει οικονομικές απαιτήσεις τουλάχιστο 35 εκατ. ευρώ για να παραδώσει το πλοίο, αξίωση που θεωρείται εντελώς αδικαιολόγητη από την ΕΤΥΦΑ. Δεν είναι γνωστό, όμως, αν η CPP έχει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις έναντι της Cosco (που μετέτρεψε το πλοίο Galea στο σημερινό πλωτό εργοστάσιο Προμηθέας) και αν οι ενδεχόμενες οφειλές της στον εργολάβο του πλοίου θα περιπλέξουν την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα έργα στην προβλήτα και τον χερσαίο χώρο στο Βασιλικό, θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες μέρες εντατικοποίηση των επαφών με τους υπεργολάβους Multimarine Services και Spanopoulos, για την πιθανότητα να ξαναπιάσουν δουλειά και να προχωρήσουν τα έργα. Οι δύο εταιρείες είχαν ξελασπώσει τη CPP σε κάποια φάση όπου οι εργασίες στην προβλήτα είχαν βαλτώσει επί μακρόν.

Η αξιοποίηση των δύο υπεργολάβων βοήθησε στην κατασκευή μέρους της προβλήτας, αλλά αιφνιδιαστικά η CPP διέκοψε τη συνεργασία με τους υπεργολάβους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο εταιρείες -που εργάστηκαν ως κοινοπραξία- διεκδικούν μέσω δικαστηρίου δεδουλευμένα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τη CPP.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More