Οι φόβοι όσων έλεγαν ότι με τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής στους ΕΟΑ (Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης) από την Πολεοδομία και τα Δημαρχεία θα επέφερε έως και χαοτικές καταστάσεις, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Οι επαγγελματίες της αγοράς ακινήτων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την έκδοση των αδειών και ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έναρξη κατασκευαστικών έργων.
Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πέραν των 33 χιλιάδων καθυστερημένων αιτήσεων για πολεοδομικές άδειες στους ΕΟΑ, οι οποίες έχουν κληρονομηθεί από Δημαρχεία και Πολεοδομία.
Όσο καθυστερούν όμως να εξεταστούν, τόσο μεγαλύτερο θα γίνεται το πρόβλημα για την ευρύτερη αγορά ακινήτων.
Άτομα με τα οποία συνομιλήσαμε και τα οποία γνωρίζουν τις διαδικασίες, κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις, για φακέλους που χάνονται και για τον κίνδυνο το 2024 ουσιαστικά να χαθεί όσον αφορά στην ανάπτυξη κατασκευαστικών έργων.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η καθυστέρηση στην έγκριση αδειών επηρεάζει όλη την αλυσίδα του κατασκευαστικού κλάδου και συνάμα αυξάνει το κόστος, το οποίο θα επιβαρύνει τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους ιδιώτες.
Οι μικροί ντιβέλοπερς
Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης τόνισε ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται εξαιτίας της γραφειοκρατίας που υπάρχει θα επηρεάσουν ολόκληρη την αλυσίδα του κλάδου και όχι μόνο.
«Η γραφειοκρατία αυξάνει τις τιμές των ακινήτων» τόνισε με έμφαση και εξήγησε: Όταν εκδοθεί η πολεοδομική άδεια, ακολούθως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άδεια οικοδομής, με την οποία ουσιαστικά ο κάτοχος της θα μπορεί να εξασφαλίσει δάνειο από την τράπεζα για να ξεκινήσει το έργο. Χωρίς άδεια οικοδομής, η τράπεζα δεν μπορεί να παραχωρήσει δάνειο.
Επομένως, οι εργασίες αδρανοποιούνται και την ίδια ώρα το κόστος για τον developer ανεβαίνει και το οποίο πιθανότατα θα μετακυλίσει στον αγοραστή. Στην περίπτωση που το έργο ανήκει σε ιδιώτη, τότε επίσης θα αυξάνονται τα έξοδα του γιατί ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεχίζει να πληρώνει λεφτά στο ενοίκιο και να χρειαστεί επίσης να καταβάλει αυξημένο κατασκευαστικό κόστος. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, προειδοποίησε ο κ. Κουρουσίδης, οι μικροί developers θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Επέκταση αυτοέλεγχου
Ο κ. Κουρουσίδης επισήμανε περαιτέρω ότι, από τις 33.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην αγορά γύρω στις 40.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξανόταν η προσφορά και θα συνέβαλε ως ένα βαθμό στη μείωση των τιμών. Μόνο με την αύξηση της προφοράς και τη μείωση της γραφειοκρατίας θα μειωθούν οι τιμές, σημείωσε εμφαντικά ο κ. Κουρουσίδης.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών ποια θα μπορούσε να ήταν η λύση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ανέφερε ότι ο αυτοέλεγχος είναι μια καλή λύση, καθώς εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.
Ωστόσο, θα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά για να έχει αποτελέσματα. Όπως είπε, αυτοέλεγχος σημαίνει ότι ο αρχιτέκτονας υπογράφει για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας και έτσι απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εξετάζει τις άδειες οικοδομής.
Στη βάση τετραγωνικών ο αυτοέλεγχος
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, όπως εφαρμόζεται μέχρι τώρα ο αυτοέλεγχος, δηλαδή ο αρχιτέκτονας να υπογράφει για μέχρι δυο μονάδες, δεν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εισήγηση του κ. Κουρουσίδη είναι όπως ο αυτοέλεγχος αντί να καθορίζεται με αριθμό μονάδων, να γίνεται με τετραγωνικά, καθώς έτσι θα μπορούν να προχωρούν περισσότερα έργα.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου εκτιμητών πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό σημαντικά τμήματα που έχουν άμεση σχέση με την αδειοδοτηση, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντός αλλά και οι ΕΟΑ.
Επιπρόσθετα, για τις υφιστάμενες καθυστερημένες αιτήσεις θα πρέπει να παραχωρηθεί από την Κυβέρνηση επιπλέον προϋπολογισμός για αγορά υπηρεσιών από τους ΕΟΑ τόσο από πρώην λειτουργούς της Πολεοδομίας αλλά και από ιδιώτες μηχανικούς και αρχιτέκτονες.
Πηγή: philenews.com