Wednesday, July 31, 2024
Home » Η «γαλάζια οικονομία» έχει μέλλον

Η «γαλάζια οικονομία» έχει μέλλον

0 comment

Τη δέσμευσή του ότι η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας» επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ομιλία του στον Γαλλοελληνικό Διάλογο με τίτλο «Thalassa: Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η «οικονομία των θαλασσών και των ωκεανών» εκτιμάται σε 1,5 τρισ. δολάρια. Ποσό το οποίο προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Στη γαλλική πρωτεύουσα ο έλληνας υπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης και Περιφερειακής Συνοχής της Γαλλίας, υπεύθυνο για τη θάλασσα και τη βιοποικιλότητα, Hervè Berville. Στη συνάντηση οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη να προωθήσουν από κοινού νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη ναυτιλία, στο επίπεδο της ΕΕ.

Πέφτουν οι ναύλοι από Ασία για Ευρώπη

Ενας συνδυασμός ισχυρής ζήτησης και προσεκτικά διαχειριζόμενης χωρητικότητας αυξάνει τις τιμές spot στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων στις γραμμές του Ειρηνικού, ακριβώς την περίοδο που συνάπτονται τα νέα συμβόλαια. Την ίδια περίοδο οι τιμές στις γραμμές Ασίας – Ευρώπης μειώνονται. Ο παγκόσμιος δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Drewry δείχνει ότι οι τιμές των ναύλων στην αγορά spot από την Ασία προς την Ευρώπη μειώνονται επί τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι τιμές από την Ασία προς τη Βόρεια Αμερική διατηρούνται πολύ πιο σταθερές. Μεταξύ 25 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου, οι τιμές από τη Σανγκάη προς το Ρότερνταμ μειώθηκαν κατά 14%, ενώ κατά την ίδια περίοδο οι τιμές από τη Σανγκάη προς το Λος Αντζελες και τη Νέα Υόρκη ήταν ακόμα υψηλότερες, κατά 9,4% και 0,4% αντίστοιχα.

Νέες παραγγελίες από Danaos

Κέρδη ύψους 149,921 εκατ. δολαρίων κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2023, στα ίδια περίπου επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η Danaos Corporation του Γιάννη Κούστα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η Danaos πρόσθεσε στον στόλο της το έβδομο Capesize. Ακόμα, τον Φεβρουάριο του 2024 ήλθε σε συμφωνία για την απόκτηση επιπλέον δύο Capesizes συνολικής χωρητικότητας 354.579 dwt. Πριν από λίγες ημέρες η Danaos τοποθέτησε παραγγελία για τη ναυπήγηση ακόμα δύο containerships, μεταφορικής ικανότητας 8.258 TEUs το καθένα, τα οποία θα παραλάβει το τέταρτο τρίμηνο του 2026 και το πρώτο τρίμηνο του 2027 αντίστοιχα. Το σύνολο των υπό ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας είναι τώρα δώδεκα, με συνολική μεταφορική ικανότητα 91.430 TEUs.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More