Friday, November 22, 2024
Home » Η απόφαση που επανέφερε τον εφιάλτη σε αγοραστές ακινήτων

Η απόφαση που επανέφερε τον εφιάλτη σε αγοραστές ακινήτων

0 comments

Παλιές αμαρτίες βρίσκουν σήμερα μπροστά τους Κυβέρνηση, τράπεζες, developersκαι κυρίως αγοραστές ακινήτων, με τους τελευταίους να βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά την περιουσία που απέκτησαν και ενδεχομένως ξόφλησαν, αλλά δεν μπορούν να τη μεταβιβάσουν ή να την πωλήσουν.

Η νέα κατάσταση προέκυψε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματική μια πρόνοια της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει την απόκτηση τίτλου ιδιοκτησίας εκ μέρους των αγοραστών. Όπως προκύπτει, πρόκειται για παλιές υποθέσεις της περιόδου πριν από το 2013, κατά την οποία είχαν παρατηρηθεί αρκετές στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων και σήμερα βγαίνουν στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν σε σχέση με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οι developers, βάζοντας υποθήκη είτε τη γη, είτε άλλο περιουσιακό τους στοιχείο, εξασφάλιζαν δάνειο από την τράπεζα και προχωρούσαν στην ανέγερση ακινήτου.

Ακολούθως, οι developers προχωρούσαν στην πώληση του ακινήτου (σπίτια ή διαμερίσματα) και ελάμβαναν το χρηματικό αντίτιμο από τον νέο ιδιοκτήτη που αγόραζε το ακίνητο. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, ο developer δεν έδινε τα χρήματα στην τράπεζα, αλλά τα χρησιμοποιούσε για άλλους σκοπούς.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο νέος ιδιοκτήτης να εξοφλούσε μεν το ακίνητο, αλλά στην ουσία να μην μπορούσε να πάρει τίτλο, καθώς η ίδια τράπεζα δεν είχε λάβει ποτέ τα χρήματα της από τον επιχειρηματία. Επομένως, το ακίνητο παρέμενε με memo (εμπράγματη υποχρέωση) και επομένως δεν μπορούσε ούτε να μεταβιβαστεί, αλλά ούτε και να πωληθεί.

Τράπεζες

Θεωρητικά, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκποίηση του ακινήτου, αφού οι ίδιες έχουν τον τίτλο ιδιοκτησίας, ώστε να το αξιοποιήσουν για να πάρουν τα χρήματα τους. Ωστόσο, πληροφορίες του «Φ» από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι θα ήταν παράλογο οι τράπεζες να προχωρούσαν και να έβγαζαν από το σπίτι του τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος ενδεχομένως ο ίδιος να έχει εξοφλήσει το ποσό με το οποίο το αγόρασε, ώστε να το πωλήσουν και να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλονται.

Αντίθετα, με τη δικαστική απόφαση, όπως επισημαίνεται, οι τράπεζες αυτό που επιδιώκουν είναι να ασκήσουν πίεση στην Πολιτεία και κυρίως στους developers, ώστε να βρεθεί μια λύση, με την οποία να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες. Κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν λεφτά στις τράπεζες, ενδεχομένως να έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν αποβιώσει, ή να έχει γίνει κάποια άλλη συναλλαγή, με αποτέλεσμα το ακίνητο να μην ανήκει πλέον στον ίδιο ιδιοκτήτη. Επομένως, τα προβλήματα είναι αρκετά.

ΥΠΕΣ: Καθόλου αισιόδοξος

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, σχολιάζοντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ την απόφαση του Δικαστηρίου και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αναφέροντας πως, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες ότι θα καταστεί εφικτό να νομοθετήσει ξανά η Βουλή για την προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Ανέφερε ακόμα πως, παρότι μεγάλος αριθμός εγκλωβισμένων αγοραστών εξασφάλισαν τίτλο μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας, εντούτοις αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ άγνωστος είναι και ο αριθμός όσων δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για την εξασφάλιση τίτλου του ακινήτου τους.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), Κώστας Μελάς ανέφερε ότι με την ακύρωση του νόμου από το δικαστήριο μεγάλη μερίδα εγκλωβισμένων αγοραστών παραμένει πλέον ξεκρέμαστη και κινδυνεύει με εκποίηση του ακινήτου της.

Εξήγησε ότι με βάση την απόφαση του Εφετείου, οι πρόνοιες του Νόμου για προστασία των εγκλωβισμένων αγοραστών, σε περιπτώσεις σπιτιών και ακινήτων, κατά τις οποίες αυτά υποθηκεύτηκαν σε τράπεζες, πριν να πωληθούν σε τρίτους και πριν την κατάθεση αγοραπωλητήριου εγγράφου, θεωρούνται ως περιουσιακό δικαίωμα των δανειστών, δηλαδή των Τραπεζών.

Ο κ. Μελάς ανέφερε ότι το κτηματολόγιο έχει παγοποιήσει τις διαδικασίες, αναμένοντας γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι δεν θα αφεθούν εγκλωβισμένοι αγοραστές να πληρώσουν το τίμημα της ασυνέπειας εργολάβων.

Να βρεθεί λύση

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης ανέφερε ότι, παρά το γεγονός πως πρόκειται κυρίως για παλιές υποθέσεις της περιόδου του 2013, εντούτοις θα πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, ώστε και οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τους και οι ιδιοκτήτες τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο κ. Κουρουσίδης παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ωστόσο ίσως το κράτος να μπορεί να παρέμβει με την παραχώρηση κάποιων κινήτρων, ώστε να υπάρξει καλή θέληση των εμπλεκομένων πλευρών να βρουν συμβιβαστική λύση.

Πάντως, ο πρόεδρος του συνδέσμου των εκτιμητών διευκρίνισε ότι σήμερα δεν υπάρχουν ανάλογες πρακτικές, ούτε από τις τράπεζες, ούτε και από τους developers. Οι διαδικασίες είναι ξεκάθαρες, τα δάνεια δίνονται πλέον με αυστηρά κριτήρια και δεν προκύπτουν καταστάσεις ανάλογες του παρελθόντος.

Πόσες αιτήσεις επηρεάζονται από την απόφαση

Με βάση στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και πρώην γενικός διευθυντής Κτηματολογίου, από την εφαρμογή της νομοθεσίας στις 4 Σεπτεμβρίου του 2015 υποβλήθηκαν 21.495 αιτήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών.

Από αυτές, ολοκληρώθηκαν και δόθηκε τελικά τίτλος ιδιοκτησίας σε 11.158 αγοραστές, ενώ σήμερα εξακολουθούν να εκκρεμούν 9.834 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 7.503 δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί δεν έχει εκδοθεί ο τίτλος στο όνομα του επιχειρηματία ανάπτυξης γης, κάτι το οποίο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.

Παράλληλα, 2.331 αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις, ωστόσο, μετά την απόφαση του Εφετείου δεν μπορούν να προχωρήσουν σε παραχώρηση τίτλου.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More