Friday, November 8, 2024
Home » Η αποσύνδεση της Ρωσίας

Η αποσύνδεση της Ρωσίας

0 comments

Οι αυταρχικοί είναι επικίνδυνοι. Οι δικτάτορες που δεν περιορίζονται πλέον από σοβαρούς ελέγχους και ισορροπίες και που περιβάλλουν τους εαυτούς τους όλο και περισσότερο με ανθρώπους που δεν τολμούν να τους αντικρούσουν αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και για άλλες χώρες. Οσο περισσότερο παραμένουν στην εξουσία τόσο χειρότερα αυτό τείνει να γίνεται. Δυστυχώς, αυτή είναι η ιστορία της Ρωσίας υπό τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έναν πρώην αξιωματικό της KGB που κυβερνά τη χώρα από τα τέλη του 1999.

Ο Πούτιν ξεκίνησε ως σκληρός μεταρρυθμιστής που αρχικά σταθεροποίησε τη Ρωσία μετά την κρίση χρέους του 1998 και επέβλεψε ορισμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς. Βοηθούμενη από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, η ρωσική οικονομία αρχικά τα πήγε αρκετά καλά υπό την ηγεσία του. Η Ρωσία παρέμεινε μια δυναμική μετασοβιετική αναδυόμενη αγορά με θετική τάση αντίστοιχη με αυτή της Πολωνίας.

Η τάση άλλαξε μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων σε δύο περιοχές της Ουκρανίας, την Κριμαία και το Ντονμπάς, το 2014. Το μερίδιο της Ρωσίας στις εξαγωγές γερμανικών αγαθών μειώθηκε από 3% σε 2%. Ενώ η Πολωνία συνέχισε να ενσωματώνεται όλο και πιο στενά σε πανευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συγκριθεί με την Κίνα ως αγορά για τη Γερμανία, η Ρωσία έχασε την ευκαιρία παρά την άφθονη προσφορά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της. Η Ρωσία μετατράπηκε από μια πολλά υποσχόμενη αναδυόμενη αγορά σε ένα κατασταλτικό και βαριά οπλισμένο πετρελαιοκράτος.

Η δεύτερη αποσύνδεση σημειώθηκε από τον Φεβρουάριο του 2022. Οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν αμέσως μετά την έναρξη της δεύτερης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Μια χώρα στο μέγεθος της Ρωσίας, γεμάτη με πρώτες ύλες που έχουν ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και με ένα τεράστιο πολεμικό σεντούκι συναλλαγματικών αποθεμάτων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κυρώσεις. Αλλά οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι αργό δηλητήριο. Καθιστούν ακριβότερη την εξασφάλιση των προμηθειών και περιορίζουν τη διαθεσιμότητα κορυφαίου εξοπλισμού της Δύσης. Αυτό προσθέτει στις πιέσεις στην οικονομία της Ρωσίας, την οποία ο Πούτιν έχει τοποθετήσει σε πολεμικές βάσεις, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώνονται. Με τον καιρό, η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας θα μπορούσε να γίνει όλο και λιγότερο βιώσιμη. Η πρόκληση για τη Δύση – και αυτό σημαίνει κυρίως την Ευρώπη – είναι να στηρίξει την Ουκρανία για αρκετό καιρό ώστε να φθείρει τον Πούτιν τα επόμενα χρόνια.

Οι Holger Schmieding, Kallum Pickering, Salomon Fiedler είναι επικεφαλής οικονομολόγος, senior οικονομολόγος και οικονομολόγος της Berenberg αντίστοιχα

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More