Friday, September 20, 2024
Home » Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες απέφερε όφελος 3,5 δισ.

Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες απέφερε όφελος 3,5 δισ.

0 comments

Στα οφέλη για το Δημόσιο που σύμφωνα με τις πρώτες αποτιμήσεις φτάνουν, μέχρι στιγμής, τα 3,5 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής. Παίρνοντας θέση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, όπως υποστήριξε ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι σύμφωνα με την αποτίμηση του κόστους της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα σε σύγκριση με τα οφέλη που αποκόμισε το Ελληνικό Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψη την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, του PSI (τόνισε μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να βγάλουμε το PSI έξω από τη μεγάλη εικόνα κόστους – οφέλους, επισημαίνοντας πως το πολύ μεγάλο όφελος από αυτό ήταν ότι ξεκλείδωσε τη χρηματοδότηση, έσωσε την Ελλάδα και δεν την άφησε να γίνει Συρία), ο έλληνας φορολογούμενος έχει συνολικά μέχρι τώρα ωφεληθεί με ποσό που εκτιμάται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Το PSI

Στην ίδια αποτίμηση καταλήγει και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απαντώντας στην αντιπολίτευση που επικαλείται την ανάλυση του ΚΕΠΕ για την αποεπένδυση του ΤΧΣ τόνισε ότι «η ανάλυση αυτή βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, αγνοεί, δηλαδή, στον υπολογισμό κόστους-οφέλους, το όφελος το οποίο έχει υπάρξει για το Δημόσιο από το PSI». Οπως εξήγησε, «το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισ. από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά». «Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο, πολύ σαφές, πολύ συγκεκριμένο» υπογράμμισε. Αναφερθείς στις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών που έγιναν κατά την περίοδο της κρίσης, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «ήταν αναγκαίες, προέκυψαν δε σημαντικές ωφέλειες από την ολοκλήρωσή τους, τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για τις τράπεζες», ενώ στην κριτική που ασκείται για το timing της αποεπένδυσης απάντησε: «Οταν έχεις τόση μεγάλη αβεβαιότητα διεθνώς, και το χρηματιστήριο έχει ανέβει τόσο πολύ, γιατί να μην το κάνεις τώρα, να περιμένεις τι;».

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More