Οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι ιδιωτικές εταιρείες που αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα των εκδοτών χρηματοπιστωτικών μέσων – είτε είναι κυβερνήσεις, εμπορικές τράπεζες ή εταιρείες. Πολλοί επενδυτές στις χρηματοπιστωτικές αγορές βασίζονται σε οίκους αξιολόγησης επειδή θα ήταν πολύ δαπανηρό για αυτούς να αξιολογήσουν οι ίδιοι τον πιστωτικό κίνδυνο κάθε εκδότη ή χρεωστικού τίτλου. Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν επίσης αυτές τις αξιολογήσεις στις τακτικές δραστηριότητές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόσφατη αποδοχή ενός πέμπτου οργανισμού αξιολόγησης – της Scope Ratings, μαζί με τους Fitch, Moody’s, S&P και DBRS – έχει σημαντικές επιπτώσεις για το Ευρωσύστημα και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η αποδοχή της Scope Ratings αποτελεί ορόσημο για το Ευρωσύστημα. Προσφέρει πιο διαφοροποιημένο σύνολο πιστωτικών εκτιμήσεων και επομένως βελτιώνει την ικανότητα προσαρμογής και ανταπόκρισης στην εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς. Η προσθήκη ενός νέου οργανισμού αξιολόγησης διευρύνει επίσης τη δεξαμενή των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων ασφάλειας αφού ο οίκος παρέχει πιστοληπτικές αξιολογήσεις περιουσιακών στοιχείων και εκδοτών που δεν αξιολογούνται από τους άλλους οργανισμούς.
Η αναγνώριση του πέμπτου οργανισμού αξιολόγησης αποτελεί επίσης ορόσημο για την αγορά παρόχων αξιολόγησης. Οι νέοι παίκτες σημαίνουν περισσότερο ανταγωνισμό, κάτι που είναι καλό για τους εκδότες (χρέους). Οι επενδυτές, επίσης, επωφελούνται από ένα ευρύτερο φάσμα εμπειρογνωμοσύνης, αλλά και από μεγαλύτερη διαφάνεια που προκύπτει από τις προσπάθειες και τις απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος που σχετίζονται με τη βελτίωση των γνωστοποιήσεων σχετικά με τις αξιολογήσεις, τις διαδικασίες και τις μεθοδολογίες.
Ακριβώς επειδή αυτές οι αξιολογήσεις είναι τόσο σημαντικές, το Ευρωσύστημα διενεργεί τη δική του δέουσα επιμέλεια και δεν βασίζεται τυφλά σε αυτές. Για να γίνει αυτό, το Ευρωσύστημα μελετά προσεκτικά τις μεθοδολογίες αξιολόγησης, τις εκθέσεις αξιολόγησης και άλλες σχετικές δημοσιεύσεις για να κατανοήσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις αξιολόγησης.
Το Ευρωσύστημα είναι σταθερά ανοιχτό σε πρόσθετους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και συνεργάζεται με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, όπως μικρότερους οργανισμούς αξιολόγησης, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή την ESMA. Η αποδοχή της Scope Ratings σηματοδοτεί ένα ορόσημο που ενισχύει τον ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και τη διαφοροποίηση των απόψεων στον κλάδο των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, κάτι που ωφελεί όχι μόνο το Ευρωσύστημα, αλλά και τους εκδότες χρέους και τους επενδυτές.
Οι Νταϊάνα Γκόμες και Αναμαρία Πιλόι είναι αναλύτριες
ρίσκου της ΕΚΤ. Το παρόν αποτελεί μέρος από δημοσίευση
στο Blog της ΕΚΤ