Πρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη ειδική έκδοση «2025: Έτος Προκλήσεων και Ευκαιριών», η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επώνυμες απόψεις και κυκλοφόρησε με τον «Φιλελεύθερου» την Κυριακή 12/1. Δείτε εδώ όλα τα άρθρα σε ηλεκτρονική μορφή
Πολλές συζητήσεις γίνονται πρόσφατα για θέματα που σχετίζονται με την Επαυξημένη Πραγματικότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον σημαντικό αντίκτυπό τους στην εκπαίδευση. Αυτές, αλλά και τα περισσότερα άρθρα που δημοσιεύονται, επικεντρώνονται στην κάθε μια από τις δύο τεχνολογίες και όχι στη σύγκλισή τους. Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή ακριβώς η σύγκλιση θα αποτελέσει την πραγματική επανάσταση, όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά στο χώρο εργασίας και στη ζωή μας γενικότερα.
Όσον αφορά την παιδεία και ιδιαίτερα την Ανώτερη Εκπαίδευση, η σύγκλιση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να επιφέρει επανάσταση όχι μόνο στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στις διοικητικές λειτουργίες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία έξυπνων πανεπιστημιουπόλεων. Επαυξημένα περιβάλλοντα με έξυπνα ολογράμματα, ρομπότ και αλγόριθμους θα παρέχουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα πρωτόγνωρες ευκαιρίες μάθησης, έρευνας, καινοτομίας και προσφοράς στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Ένα προφανές παράδειγμα σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία είναι η δυνατότητα που θα παρέχεται στους φοιτητές και φοιτήτριες να εκπαιδεύονται εντός έξυπνων περιβαλλόντων. Οι φοιτητές και φοιτήτριες ιατρικής θα μπορούν να «πραγματοποιούν» χειρουργικές επεμβάσεις σε ασφαλή και ελεγχόμενα, επαυξημένης πραγματικότητας περιβάλλοντα με την παρουσία γιατρών, που θα υποβοηθούνται από έξυπνα ολογράμματα. Αντίστοιχα, οι φοιτητές και φοιτήτριες αρχαιολογίας θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε εικονικούς/επαυξημένης πραγματικότητας αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, επιτρέποντας τη βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δυνατότητα παροχής σε κάθε φοιτητή/φοιτήτρια ενός εικονικού/επαυξημένης πραγματικότητας, έξυπνου προσωπικού συμβούλου, που θα προσφέρει εξατομικευμένη πορείας μάθησης. Μέσα από την ανάλυση δεδομένων, οι έξυπνοι σύμβουλοι θα μπορούν να προσαρμόζουν το μαθησιακό υλικό ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης και τις προτιμήσεις των φοιτητών. Αυτή η δυνατότητα θα ενισχύει την αυτονομία του φοιτητή στη μάθηση και θα παρέχει την ευκαιρία για επικεντρωμένη ακαδημαϊκή ανάπτυξη.
Όμως, η χρήση των τεχνολογιών αυτών δεν περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία και τη μάθηση. Οι διοικητικές λειτουργίες των πανεπιστημίων θα αναβαθμιστούν σημαντικά, αφού έξυπνοι σύμβουλοι επαυξημένης πραγματικότητας θα προσφέρουν εκτός των άλλων και διοικητική υποστήριξη στους φοιτητές και φοιτήτριες.
Η αλληλεπίδραση των φοιτητών και φοιτητριών με τις εφαρμογές των ανατρεπτικών αυτών τεχνολογιών θα διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες, προετοιμάζοντας την ένταξή τους σε έναν ανταγωνιστικό ψηφιακό χώρο εργασίας, καθιστώντας τους ικανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις της κοινωνίας.
Η αξιοποίηση ανατρεπτικών τεχνολογιών ως εργαλείων για σύγχρονες μεθόδους μάθησης που ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ μαθησιακού υλικού, εκπαιδευτών και φοιτητών, καθιστά αναγκαίο τον επανασχεδιασμό των πανεπιστημιακών μαθησιακών χώρων. Η ενσωμάτωση προηγμένων έξυπνων συσκευών και λογισμικού στις αίθουσες διδασκαλίας και στους υπόλοιπους χώρους της πανεπιστημιούπολης, σε συνδυασμό με τη χρήση ευέλικτης υποδομής που υποστηρίζει ποικίλες διαμορφώσεις ανάλογα με την επιλεγμένη μέθοδο διδασκαλίας, αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης των πανεπιστημίων.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνολογιών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακά αποδοτικών λύσεων στην πανεπιστημιούπολη, αποτελεί ακόμα ένα πυλώνα της στρατηγικής των πανεπιστημίων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την συμβολή τους στην υλοποίηση της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αν και αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν αναρίθμητα οφέλη, η εφαρμογή τους εγκυμονεί επίσης κινδύνους και προκλήσεις. Η ενσωμάτωσή τους απαιτεί σημαντικές οικονομικές επενδύσεις και στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων. Επιπλέον, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των δεδομένων, μεταξύ άλλων, είναι πρωταρχικής σημασίας και απαιτεί αυστηρές πολιτικές διαχείρισης των πληροφοριών που συλλέγονται και χρησιμοποιούνται και απαντήσεις στα σημαντικά θέματα ηθικής και νομικής φύσεως που εγείρονται.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί στη χρήση των ανατρεπτικών τεχνολογιών για την ανάπτυξη εφαρμογών στο χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης, ενώ συμμετέχει επίσης και σε διάφορα χρηματοδοτούμενα έργα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας που στοχεύουν στην πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογιών αυτών. Παράλληλα, είναι υπεύθυνο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων NEOLAiA, της οποίας αποτελεί μέλος. Οι ψηφιακές και πράσινες γνώσεις και δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μαθησιακών αποτελεσμάτων των ακαδημαϊκών του προγραμμάτων, ενώ παράλληλα προσφέρει εξιδεικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στις ανατρεπτικές τεχνολογίες. Συνεπώς, οι απόφοιτες και απόφοιτοί μας είναι άρτια προετοιμασμένοι για την ένταξή τους στην ψηφιακή κοινωνία των ανατρεπτικών τεχνολογιών και τον άκρως ανταγωνιστικό χώρο εργασίας.
Πηγή: philenews.com