Tuesday, September 17, 2024
Home » Η ανάθεση ενός έργου είναι μόνο ένα σύμπτωμα του προβλήματος

Η ανάθεση ενός έργου είναι μόνο ένα σύμπτωμα του προβλήματος

0 comments

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και αρχίζει πολύ νωρίτερα από τη διαδικασία ανάθεσηςτου έργου στον ιδιωτικό τομέα, όπου επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά όποια κριτική για τα μέγα-έργα του δημοσίου τομέα. Έχω αναφερθεί εκτενώς, όπως και άλλοι, συχνά στο θέμα αυτό.

Χωρίς ανεξάρτητο και επαγγελματικό οργανισμό να μελετά και να αξιολογεί ορθολογιστικά τα προτεινόμενα έργα όπου εμπλέκεται το Δημόσιο (cost-benefit analysis) δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει ότι μόνο τα οικονομικά βιώσιμα και ορθά σχεδιασμένα έργα υλοποιούνται.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης η αναγνώριση και επιμέτρηση των κινδύνων (risk analysis) που μπορεί να προκύψουν. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να κατανεμηθούν και να αναληφθούν ορθά από αυτούς που προτίθενται να αναλάβουν την εκτέλεση του καθενός έργου ξεχωριστά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προς αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης, για όλα τα μεγάλα έργα του Δημοσίου από κάθε κράτος μέλος έχει δοθεί καθοδήγηση για δημιουργία ανεξάρτητου Αναπτυξιακού και Χρηματοδοτικού Οργανισμού (Development Finance Agency), ο οποίος, βάσει νομοθεσίας, επιβάλλεται να μελετά και μόνο με την έγκριση και μερική χρηματοδότησή του να προχωρούν τέτοια μεγάλα έργα, στα οποία εμπλέκεται ο Δημόσιος τομέας. Αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία σε μερικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Ολλανδία και την Ιρλανδία.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι στην Κύπρο είχαμε τέτοιο οργανισμό που διέπρεπε διεθνώς, την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, που κάποιοι φρόντισαν να εξουδετερώσουν, ιδιωτικοποιώντας την και μετατρέποντας την σε μια ακόμη μικρή τράπεζα, χωρίς τα εχέγγυα για να είναι ανταγωνιστική, εφόσον δεν θα είχε το ανάλογο δανειακό χαρτοφυλάκιο ή τις οικονομίες μεγέθους που χρειάζεται.

Αυτή η εξέλιξη, που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν ήταν καθόλου τυχαία, άφησε το πεδίο ελεύθερο για πολιτικές αλχημείες σε τέτοια μεγάλα και κρίσιμα έργα του Δημοσίου στην Κύπρο.

Το αποτέλεσμα το ζούμε σήμερα σε τεράστιων διαστάσεων σκάνδαλα και σπάταλες του δημοσίου χρήματος (που είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στο έργο στο Βασιλικό) και που συχνά γίνονται για εξυπηρέτηση ειδικών και άλλων συμφερόντων.

* Οικονομολόγος, με ειδίκευση στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Ανάπτυξης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More