Υστερα από σωρευτικά κέρδη 2,66% στις προηγούμενες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν μέσω αρνητικού διεθνούς επενδυτικού κλίματος σημείωσε ήπια διορθωτική κίνηση (-0,27%), με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα 98,56 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 41 μετοχές, 56 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των Αγροτικός Οίκος Σπύρου (+8,42%) και Χαϊδεμένος (+7,58%), ενώ από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τίτλοι των Motor Oil (+1,05%), ΟΤΕ (+0,84%) και ΕΥΔΑΠ (+0,36%).
Τα υψηλότερα, έναντι των εκτιμήσεων, στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μεταφράζονται ως υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα επιτόκια, επηρεάζοντας την επενδυτική ψυχολογία, ανέφεραν ορισμένα χρηματιστηριακά γραφεία. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στις αγορές παραγώγων, αλλά και οι προβλέψεις των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα μειώσει κατά 0,25% μονάδες βάσης τα επιτόκια τον Ιούνιο (και συνολικά κατά 0,75% φέτος), νωρίτερα από τη Fed η οποία θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
«Ο Ιούνιος μοιάζει με συμβιβασμό μεταξύ των περιστεριών και των γερακιών» ανέφερε σε σημείωμά της η Deutsche Bank. «Τα γεράκια αποδέχονται ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί, αλλά δεν θέλουν να βιαστούν, ενώ τα περιστέρια μπορεί να είναι ευχαριστημένα που τα γεράκια δεν αντιτίθενται στις περικοπές και περιμένουν με χαρά τον Ιούνιο για μεγαλύτερη συναίνεση». Ηδη αναλυτές της ING, της Citigroup, της UBS κ.ά. εξέδωσαν σημειώματα προβλέποντας μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% τον Ιούνιο και αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Τεκτονικές αλλαγές
Οι οικονομικές τεκτονικές αλλαγές και οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα επισημάνθηκαν χθες κατά τη διάρκεια σχετικού πάνελ με συντονιστή τον Γιάννο Κοντόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τον Ν. Πανηγυρτζόγλου της JP Morgan να σημειώνει μεν τα θετικά νέα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά να ανησυχεί για τη δυνατότητα ανάπτυξης της χώρας μας θέτοντας το ερώτημα «μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, τι έρχεται;».
Από την πλευρά του ο Θέμος Φιωτάκης, της Barclays, εκτίμησε πως την ώρα που διεθνώς τρεις οικονομικές τεκτονικές πλάκες κινούνται αργά αλλά προκαλούν σεισμούς, με την πρώτη να αφορά τις ΗΠΑ οι οποίες είναι μία κλειστή οικονομία που βρίσκεται σε υπερδιέγερση, τη δεύτερη την Κίνα που μεταλλάσσει ταχέως την οικονομία της και την τρίτη την Ευρώπη που δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα στο οικονομικό της μοντέλο, ενώ χρειάζεται να αλλάξει το «business model» της, η Ελλάδα έχει εισέλθει στον τρίτο μεγα-κύκλο οικονομικής της ανάπτυξης, ενώ η στροφή σε επενδύσεις του κλάδου της τεχνολογίας θα τη βοηθήσουν. Για τον Π. Βλαχόπουλο της Πειραιώς, όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον άξιοι επενδύσεων καθώς επιβίωσαν από την κρίση. Η τεχνολογία είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και επενδύσεων, αλλά και προσέλκυσης εργατικού δυναμικού από κολοσσούς του κλάδου.
Οσον αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου, αναλυτές σημειώνουν πως η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς κυμαίνεται περίπου στο 40% του ΑΕΠ του 2024 έναντι 80% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, δεικνύοντας και τα δυνητικά ανοδικά του περιθώρια μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν αρχίσει φέτος η διαδικασία για την είσοδο των ελληνικών μετοχών έπειτα από μία περίοδο 18-24 μηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Παράλληλα, η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών δείχνει να στηρίζει τις αποτιμήσεις, καθώς τα καθαρά κέρδη για το 2023 αναμένεται να κυμανθούν ή να ξεπεράσουν τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022 (άνω των 10,5 δισ. ευρώ), ενώ η εκτίμηση για το σύνολο των μερισμάτων αρχίζει πλέον να «βλέπει» τα 3,6 δισ. ευρώ.