Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια πολλές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν λήξεις χρεών οι οποίες φτάνουν τα 2 τρισ. δολάρια, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την αγορά ακινήτων και ειδικά με την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται ότι τώρα θα αναγκαστούν να μειώσουν την έκθεσή τους στα εμπορικά ακίνητα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times». Μόνο φέτος αναμένεται να λήξουν χρέη που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα ύψους 929 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ένωση τραπεζών US Mortgage Bankers Association και την εταιρεία Newmark.
Τα πιο ανησυχητικά σημεία στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ είναι τα γραφεία και οι μεγάλες πολυκατοικίες. Πρόκειται για ακίνητα στα οποία έκαναν άνοιγμα μεγάλοι παίκτες των ακινήτων χρησιμοποιώντας φτηνό χρέος που ήταν διαθέσιμο παλαιότερα. Τώρα τέτοιες εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων έχουν πληγεί από υψηλότερα λειτουργικά κόστη και κόστη αποπληρωμής χρεών. Πλέον υπάρχουν πολλά άδεια κτίρια γραφείων στις ΗΠΑ λόγω της στροφής προς την τηλεεργασία που ξεκίνησε την περίοδο της πανδημίας, πολλά από τα οποία είναι παλιά και έχουν ακόμα χαμηλότερη αξία. Τράπεζες που έχουν δανείσει σε τέτοιες εταιρείες μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν μέρος των δανείων τους σε άλλους παίκτες της αγοράς, ακόμα και με μεγάλη έκπτωση εάν τα δάνεια αυτά έχουν προβλήματα εξυπηρέτησής τους.
Στελέχη της Newmark, η οποία διαχειρίστηκε μεταξύ άλλων πωλήσεις δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων της χρεοκοπημένης Signature Bank, ανέφεραν στη βρετανική εφημερίδα ότι οι εξελίξεις αναμένεται να δημιουργήσουν πιέσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι κανονισμοί που ισχύουν πλέον σημαίνουν ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν μέρος των δανείων τους ή να βρουν άλλους τρόπους να μειώσουν την έκθεσή τους στην αγορά ακινήτων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η Newmark, η οποία ειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην αγορά ακινήτων, είναι εκείνη η οποία εκτιμά ότι από φέτος μέχρι και το 2026 αναμένεται να ωριμάσει χρέος συνδεδεμένο με εμπορικά ακίνητα ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Για να αναχρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο χρέος θα πρέπει να καταβληθούν πολύ υψηλότερα επιτόκια, σημειώνεται επίσης.
Πώληση νέων χρεών
Στο θέμα χρεών και κινδύνων που μπορούν να συνεπάγονται αυτά για τις τράπεζες αναφέρεται και χωριστό δημοσίευμα του Bloomberg. Καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να αποπληρώσουν πολύ μεγάλα δάνεια της εποχής της πανδημίας, αναγκάζονται να στηρίζονται ολοένα και περισσότερο στην πώληση νέων χρεών για να καλύψουν το κόστος και αυτή η αύξηση προσφοράς φέρνει κινδύνους. Με τις τράπεζες να πρέπει να αποπληρώσουν εκατοντάδες δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στρέφονται στα λεγόμενα «καλυμμένα» ομόλογα για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά κενά. Αυτά αποτελούν χρέος που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία όπως τα στεγαστικά δάνεια. Η σημαντική ζήτηση για εταιρικά ομόλογα αυτή τη στιγμή σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πωλήσεις για να αντικαταστήσουν εν μέρει τα φτηνά πανδημικά δάνεια που είχαν λάβει από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, ορισμένοι παίκτες της αγοράς φοβούνται για κορεσμό και ανησυχούν τι θα συμβεί εάν η τρέχουσα ευφορία για όλους τους τύπους εταιρικών πιστώσεων αρχίσει να εξασθενεί, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. Τα hedge funds έχουν μαζευτεί και στα ομόλογα, δημιουργώντας ανησυχία για το ότι οι τράπεζες πρέπει να εξαρτώνται από το λεγόμενο γρήγορο χρήμα, σημειώνεται. Τώρα οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να στραφούν στην πώληση μη εξασφαλισμένων ομολόγων, ενός πιο ακριβού τύπου χρηματοδότησης.