Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, οργάνωσε σήμερα στις εγκαταστάσεις του στην Πάφο ημερίδα για τα αποτελέσματα του ευρωπαικού έργου για την ψηφιακή δέσμευση των εργοδοτών και την μάθηση για τη φιλοξενία και τον τουρισμό σε συνθήκες κρίσεων.
Στόχος της ημερίδας και της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΑΕΙ που προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης στη Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού και της ξενοδοχειακής και ευρύτερης τουριστικής βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί χρήσιμο εργαλείο διασύνδεσης των ΑΕΙ με τους εργοδότες του κλάδου και το εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε στο πλαίσιο του έργου, επιχειρώντας να καλύψει εξειδικευμένες εκπαιδευτικές ανάγκες των ενδιαφερόμενων.
Στην ημερίδα μετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ο ανώτερος τουριστικός λειτουργός στο Υφυπουργείο Τουρισμού, Βάκης Λοϊζίδης, ο πρόεδρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας του ΤΕΠΑΚ, Αντώνης Θεοχάρους, το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, Χρίστος Τζιαμπάζης, η Γενική Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Housekeepers, Άντρη Βορκά και ο Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού και Φιλοξενίας Ευγένιος Σάββα, ενώ ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, χαιρέτησε την εκδήλωση.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του έργου, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης, Τουρισμού και Φιλοξενίας το ΤΕΠΑΚ, συντονίστρια του έργου δρ. Σωτηρούλα Λιασίδου, τόνισε ότι η γενική ιδέα του ευρωπαικού αυτού έργου στηρίχθηκε στις επιπτώσεις που διαπιστώθηκαν στην τουριστική βιομηχανία από την πανδημία που πέρασε η υφήλιος πρόσφατα.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν, επεσήμανε, διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκαν και πολλές ευκαιρίες βάσει των οποίων δημιουργείται η καινοτομία. Και η καινοτομία, δεν αφορά μόνο σε υλικά αγαθά, αλλά και σε διαδικασίες. Το έργο αυτό αφορά ακριβώς σε μια καινοτομία στην οποία φορείς είναι οι άνθρωποι που με ανταλλαγή ιδεών μέσω μιας συγκεκριμένης πλατφόρμας, βρίσκουν καινοτόμες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Η δρ. Λιασίδου είπε επίσης ότι με τη συμμετοχή πολλών χωρών αφουγκραζόμαστε προβλήματα άλλων κρατών αλλά και δυνατά σημεία τους για να εφαρμοσθούν και σε μας. Στην περίπτωση της Κύπρου, τόνισε, αυτό που κυρίως αναγνωρίζουν και με το οποίο ασχολούνται οι ξένοι εταίροι είναι η περίφημη κυπριακή φιλοξενία, γεγονός που τους κάνει να μελετούν το υπόβαθρο του κυπριακού τουρισμού και τον τρόπο που καταφέρνουμε να φιλοξενούμε τους ξένους επισκέπτες.
«Είναι σημαντικό να δούμε τις ευκαιρίες που προέκυψαν μέσα από την πανδημία», ανέφερε η συντονίστρια του έργου. « Πλέον, μπορούμε να μεταδίδουμε την πληροφορία πολύ γρήγορα. Ίσως να φαίνεται ότι απουσιάζει η δια ζώσης επικοινωνία, αλλά η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταδίδεται αμεσότατα και δημιουργεί ευκαιρίες».
Μέσα από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό έργο, είπε η κ. Λιασίδου, θα δούμε πόσο κοντά είμαστε στην Κύπρο οι φορείς της εκπαίδευσης και της άσκησης της τουριστικής βιομηχανίας, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για μια ορθότερη συνεργασία των δύο μερών. «Πρέπει να αντιληφθούμε», κατέληξε, « ότι η συνεργασία αυτή δεν εξαντλείται μόνο στην πρακτική άσκηση των φοιτητών στις επιχειρήσεις. Στόχος της πλατφόρμας από εδώ και στο εξής, είναι οι δύο πλευρές να έρθουν πλέον πιο κοντά».
Πηγή: philenews.com