Monday, September 16, 2024
Home » Ηλεκτρική διασύνδεση: Παραμένει η εκκρεμότητα – Θέλει περισσότερα έσοδα, τώρα, ο ΑΔΜΗΕ

Ηλεκτρική διασύνδεση: Παραμένει η εκκρεμότητα – Θέλει περισσότερα έσοδα, τώρα, ο ΑΔΜΗΕ

0 comments

Παρόλο που την Παρασκευή οι διαπργματεύσεις για την τελική μορφή του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση είχαν φθάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, υπήρξε εμπλοκή το Σαββατοκύριακο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Αυτό που έγινε γνωστό από ανεπίσημες πηγές είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν αποδέχεται το ποσό που προτείνει η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Ενέργειας, για τα ετήσια έσοδά του από το κρατικό ταμείο μέχρι το 2030, ώστε να έχει ανάκτηση μεγάλου μέρους των δαπανών του για τη διασύνδεση. Εν ολίγοις, ζητά αρκετά περισσότερα.

Επί μήνες πηγές από τον ΑΔΜΗΕ διέρρεαν σε ελλαδικά και κυπριακά ΜΜΕ ότι ήταν υπερβολικές οι αντιδράσεις στην Κύπρο για την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για τον σκοπό της ανάκτησης δαπανών του ΑΔΜΗΕ. Λέχθηκε, για παράδειγμα, κατά κόρον ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών στην περίοδο πριν από τη λειτουργία της διασύνδεσης (το 2030) θα είναι μηδαμινή και θα κυμανθεί στα 0.6 σεντ την κιλοβατώρα κατά μέσο όρο. Λέχθηκε επίσης και γράφτηκε πολλές φορές ότι το συνολικό ποσό που θα πληρώνουν κατ’ έτος οι καταναλωτές στην Κύπρο για να έχει έσοδα ο ΑΔΜΗΕ έναντι των εξόδων του θα ήταν περίπου 25 εκατ. τον χρόνο, μέχρι την έναρξη λειτουργίας του έργου.

Η κυπριακή Κυβέρνηση πληροφορούμαστε ότι στις εντατικές διαβουλεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, της ΕΕ, το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, τη ΡΑΕΚ, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ, δεσμεύτηκε μέσω του υπουργού Ενέργειας να καταβάλλει από το κρατικό ταμείο -πιθανό από τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου- αυτό το ποσό. Δηλαδή, περίπου 25 εκατ. για κάθε χρόνο από το 2025 μέχρι το 2030, ώστε να έχει έσοδα ο ΑΔΜΗΕ και να βελτιωθεί σημαντικά η ελκυστικότητα του έργου προς τους δανειστές και τους επενδυτές, χωρίς να επιβαρυνθούν άμεσα οι καταναλωτές ηλεκτρισμού. Οποιαδήποτε ποσά, πέραν των 25 εκατ. τον χρόνο δυνατό να δαπανήσει ο ΑΔΜΗΕ για το έργο, θα τα λάβει μέσω της χρέωσης των καταναλωτών μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης.

Ενώ την Παρασκευή διεφάνη πως αυτή η παραχώρηση του Υπουργείου Ενέργειας θα ήταν αρκετή για να αρθεί το αδιέξοδο, τελικά ο ΑΔΜΗΜΕ εμφανίζεται να ζητά αρκετά περισσότερα χρήματα κατ’ έτος, είτε από το κράτος, είτε από τους καταναλωτές.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ζητά η όποια συμφωνία για την ανάκτηση εξόδων στο στάδιο των κατασκευών να μην κλειδώσει για την περίοδο 2025 μέχρι 2030, αλλά να αφεθεί ανοικτή, ώστε η ανάκτηση να συνεχίζεται «μέχρι τη λειτουργία του καλωδίου». Αυτή προφανώς είναι άλλη μια ένδειξη πως ούτε ο επενδυτής θεωρεί δεδομένο πως το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, όπως δεσμεύεται από τις ισχύουσες ρυθμιστικές αποφάσεις…

Νεότερα αναμένονται σήμερα ή τις επόμενες μέρες, αλλά οι πληροφορίες από παράγοντες που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις συγκλίνουν πως η κυπριακή Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ικανοποιήσει τις νέες αξιώσεις του ΑΔΜΗΕ και ότι έχει ενημερωθεί σχετικά η ελληνική Κυβέρνηση.

Το «τελεσίγραφο» της Nexans προς τον ΑΔΜΗΕ – ο οποίος διατηρεί συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρεία για την κατασκευή του καλωδίου και δεν το τηρεί μέχρι στιγμής- τυπικά λήγει σήμερα, αλλά τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σε αυτή τη φάση.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More