Τη σημασία ένταξης του GREGY, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, στη λίστα των έργων αμοιβαίου συμφέροντος της ΕΕ υπογράμμισε ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας, Ολιβερ Βάρχελι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας στις Βρυξέλλες.
Οπως είπε ο Βάρχελι μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Αιγύπτου, το Κάιρο «μπορεί να γίνει όχι μόνο αξιόπιστος προμηθευτής αερίου αλλά και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας». «Γι’ αυτόν τον λόγο υπογραμμίσαμε από την πλευρά μας τη σημασία της απόφασης που πήραμε να δώσουμε το καθεστώς του έργου αμοιβαίου συμφέροντος (Project of Mutual Interest) στο Gregy, την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και αυτό το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες γι’ αυτό το πρόγραμμα».
Η πρόοδος του έργου «GREGY Project» για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο.
Ο Αλ Σίσι ενημερώθηκε για την πρόοδο του έργου, ιδίως με την επιτυχή ένταξη του έργου στον αρχικό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος στην ΕΕ. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησής του, δηλαδή την εκπόνηση των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.