Η πολυαναμενόμενη επιστολή – απάντηση του υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρου Σκυλακάκη, επί της 10σέλιδης επιστολής που είχε λάβει από τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου δεν έχει ακόμα σταλεί και φαίνεται πως θα απαιτηθούν κάποιες μέρες ακόμα, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων για τα οποία καλούνται να τοποθετηθούν οι ελληνικές Αρχές.
Η επιστολή Παπαναστασίου περιλάμβανε τις βασικές ανησυχίες που εξέφρασε στη μελέτη νομικής δέουσας επιμελειας ο αμερικανικός οίκος Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle LLP, που ενεργεί ως σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο επίκεντρο των προειδοποιήσεων του νομικού οίκου για πιθανή οικονομική ζημιά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση επενδυτικής συμμετοχής της στην εταιρεία Great Sea Interconnector ήταν το κείμενο της Συμφωνίας Παραχώρησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στην εν λόγω εταιρεία (που σήμερα είναι 100% θυγατρική του).
Στη συνάντηση που είχαν ο κ. Παπαναστασίου και η υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική με τον κ. Σκυλακάκη και στελέχη του ΑΔΜΗΕ στις 27/12/2024 συμφωνήθηκε να απαντηθεί λεπτομερώς εκείνη η επιστολή από την ελληνική πλευρά, ώστε να ενημερωθεί για τις όποιες διαφοροποιήσεις ο εξωτερικός σύμβουλος της Δημοκρατίας και να πάρει την τελική του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο.
Αν και η απάντηση Σκυλακάκη -που θα απηχεί και τις θέσεις του ΑΔΜΗΕ- δεν έχει ληφθεί ακόμα από το Υπουργείο Ενέργειας, με διάφορους τρόπους το ελληνικό υπουργείο αλλά και ο ΑΔΜΗΕ έχουν στείλει το μήνυμα στην κυπριακή πλευρά ότι οι βασικές ανησυχίες της για τη Συμφωνία Παραχώρησης θα ικανοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό.
Τις τελευταίες μέρες ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Ελλάδας, τα οποία ανέφεραν πως η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί δικαιολογημένες τις ανησυχίες της κυπριακής Κυβέρνησης και προτίθεται να τις διαχειριστεί με τρόπο που θα εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τςη Κύπρου στη συμμετοχή στην GSI με 100 εκατ. και με περίπου το 30% του μετοχικού κεφαλαίου.
Οι επαφές στο Κάιρο
Πρόσθετες πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας στο Κάιρο, στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπίας είχαν επαφές με την κυπριακή αντιπροσωπία και διαβεβαίωσαν πως η Συμφωνία Παραχώρησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ στην GSI θα διαφοροποιηθεί ουσιωδώς.
Ειδικότερα, στο νέο κείμενο θα καταγράφεται με σαφήνεια η δέσμευση του ΑΔΜΗΕ να εκχωρήσει στην GSI την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, μόλις ολοκληρωθεί η μετοχική δομή του νέου φορέα υλοποίησης και κυρίως μόλις η Κομισιόν πιστοποιήσει την GSI ως διαχειριστή της διασύνδεσης.
Αν οι διαβεβαιώσεις αυτές υλοποιηθούν προσεχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξετάσει την επενδυτική της συμμετοχή, θεωρώντας πλέον δεδομένο πως σε κάποιους μήνες ή ένα χρόνο η διασύνδεση θα ανήκει στην GSI και αναλογικά και στην ίδια, κάτι που θα διασκεδάσει μία από τις βασικές ανησυχίες του εξωτερικού συμβούλου.
Ωστόσο, οι Curtis, Mallet-Prevost, Colt and Mosle δεν προειδοποίησαν την Κυπριακή Δημοκρατία μόνο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Παραχώρησης αλλά και για άλλες πτυχές. Μεταξύ αυτών, η βιωσιμότητα του έργου, η δυνατότητα της Nexans και του ΑΔΜΗΕ να αντιμετωπίσουν τις τεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο σε αφιλόξενα βάθη βυθού, την πιθανότητα αντίδρασης της Τουρκίας στις βυθομετρήσεις σε διεθνή ύδατα τις επόμενες λίγες μέρες αλλά και στην πόντιση του καλωδίου αργότερα αλλά και κάποιες «τρύπες» που εντόπισε ο νομικός οίκος στο σύμβόλαιο για το καλώδιο, μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Nexans.
Η κυπριακή πλευρά δηλώνει πως έλαβε διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση της Ελλάδας ότι στην επιστολή Σκυαλακάκη – ΑΔΜΗΕ θα απαντώνται και αυτές οι ανησυχίες.
Πηγή: philenews.com