Monday, September 16, 2024
Home » Ζητούν χρονοδιαγράμματα για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

Ζητούν χρονοδιαγράμματα για λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας

0 comments

Την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από την Κυβέρνηση αναφορικά με τα τρία έργα που θα γίνουν αμέσως στη μαρίνα, θα ζητήσει τη Δευτέρα η Ad hoc Επιτροπή των φορέων της πόλης, που θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, θα ζητηθεί το πλάνο της Κυβέρνησης, καθώς και χρονοδιαγράμματα για την εξεύρεση επενδυτών για το έργο, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα διαχωριστεί. «Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ποιο είναι το πλάνο και με ποιο τρόπο θα ικανοποιηθούν τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα που εξαγγέλθηκαν» ανέφερε ο κ. Βύρας, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την ετοιμότητα του Δήμου να συνδράμει στην υλοποίηση έργων για τα οποία έχει τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, σε πρώτη φάση θα γίνουν σε βάθος τριετίας τρία έργα από το κράτος στη μαρίνα, που κοστολογήθηκαν στα €25-30 εκατ. Ο απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση της μαρίνας, στην οποία η τέως ανάδοχος εταιρεία έκανε ελάχιστα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει εικόνα που δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη. Αυτή τη στιγμή στον χώρο της μαρίνας, την οποία διαχειρίζεται πλέον το Υπ. Μεταφορών, υπάρχει ένα εστιατόριο, ένας μεγάλος παιδότοπος με μουσαμάδες στον εξωτερικό χώρο του οποίου τοποθετήθηκε τραμπολίνο, ξύλινα σπιτάκια τα οποία πωλούν, μεταξύ άλλων, καφέδες και παγωτά, καθώς και χώρος στάθμευσης. Για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους ελλιμενισμού, εξάλλου, έγιναν πάρα πολλά παράπονα από τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα έργα στη διατηρητέα αποβάθρα, παρά το γεγονός πως ήταν κλειστή για περίπου ενάμιση χρόνο.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που οι φορείς της Λάρνακας είχαν ζητήσει να γίνουν αμέσως έργα από το κράτος, το οποίο ικανοποίησε το αίτημά τους. Το πρώτο έργο αφορά στην εκβάθυνση της θάλασσας στο στόμιο της μαρίνας, εργασίες συντήρησης εντός της θαλάσσιας ζώνης, καθώς και την αποπεράτωση των εργασιών συντήρησης της διατηρητέας αποβάθρας. Σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2026. Στο κυβερνητικό πλάνο περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση την ίδια περίοδο και της τοπιοτέχνησης της μαρίνας που θα περιλαμβάνει μεγάλους χώρους πρασίνου, στους οποίους θα υπάρχει ελεύθερη χρήση από το κοινό για σκοπούς ψυχαγωγίας και αναψυχής. Γι’ αυτά τα δύο έργα υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι μελέτες και τα σχέδια της Kition Ocean Holdings.

Η πιο φιλόδοξη εξαγγελία αφορά στην ανέγερση Ναυτικού Ομίλου (Yacht club), στο οποίο θα βρίσκονται τα γραφεία της διεύθυνσης της μαρίνας, οι κρατικές υπηρεσίες, καθώς και χώροι ψυχαγωγίας για το κοινό (εστιατόρια και καφετέριες). Η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα εμβληματικό κτήριο που θ’ αποτελεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Κύπρο και γι’ αυτό θα προκηρυχθεί, όπως εξαγγέλθηκε, ταχείας διαδικασίας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, «με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει χρονικά το έργο». Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2027.

Σ’ ό,τι αφορά στην δεύτερη φάση των σχεδιασμών για την εξεύρεση επενδυτών, ο δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε πως πρέπει να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και να διερευνηθούν όλες οι προτάσεις που υπάρχουν στον τραπέζι, ακόμη και αυτή της Αρχής Λιμένων, που εξέφρασε ετοιμότητα να υλοποιήσει την επένδυση σε λιμάνι και μαρίνα με δικούς της πόρους. «Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς ποια θα είναι η διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτών. Για εμάς είναι όλα στο τραπέζι με στόχο την πιο γρήγορη υλοποίηση του έργου. Δεν αποκλείουμε τίποτα», υπέδειξε ο κ. Βύρας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More