Tuesday, December 24, 2024
Home » Εύκολο ή δύσκολο να πάρεις δάνειο από το εξωτερικό

Εύκολο ή δύσκολο να πάρεις δάνειο από το εξωτερικό

0 comments

Πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο πολιτικής κριτικής ή πίεσης, να μειώσουν οι τράπεζες τα δανειστικά επιτόκια και εύλογα υπάρχει στη δημόσια συζήτηση σύγκριση του κόστους χρήματος που ισχύει στην Κύπρο με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ με μήνα αναφοράς τον Ιούνιο (για τον Ιούλιο θα δημοσιευθούν στις 3 Σεπτεμβρίου), δείχνουν ότι το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας στην Κύπρο ανέρχεται σε 4,35% και είναι το τέταρτο πιο ψηλό στην ευρωζώνη που ο μέσος όρος είναι 3,76%. Το επιτόκιο που αφοράδάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκατ. έχουν μέσο επιτόκιο 5,45% και στην Ευρωζώνη είναι 5,21%. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκατ. έχει μέσο επιτόκιο 5,33% και το μέσο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη είναι 5%.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης και αν έχει άλλες διεξόδους, όπως για παράδειγμα να πάει να δανειστεί από μια ευρωπαϊκή χώρα που το τραπεζικό της σύστημα προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο. Ο «Φ» συγκέντρωσε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν τι μπορούν να κάνουν οι δανειολήπτες, τι πρέπει να προσέχουν και αν μπορούν να δανειστούν από το εξωτερικό.

Εάν κάποιος θέλει να λάβει πίστωση ή δάνειο σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι τράπεζες μπορεί να διστάζουν να δώσουν δάνειο σε άτομα που κατοικούν σε διαφορετική χώρα από αυτήν στην οποία είναι εγκατεστημένη η τράπεζα ή ακόμη σε άτομα που είναι κάτοικοι της ίδιας χώρας αλλά εργάζονται σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι τράπεζες μπορούν ελεύθερα να θέτουν τέτοιου είδους όρια κατά τη χορήγηση δανείων. Εάν, όμως, ο δανειολήπτης θεωρεί ότι μια τράπεζα έχει εφαρμόσει διακρίσεις εις βάρος του μπορεί να επικοινωνήσει με την τράπεζα (την «υπηρεσία καταγγελιών») για να λάβει γραπτή απάντηση που αναφέρει τους ακριβείς λόγους για την άρνηση της πίστωσης.

Μια βασική αρχή που εφαρμόζουν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης είναι ότι προτού συμφωνήσουν να χορηγήσουν δάνειο, πρέπει να αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου πελάτη. Η αξιολόγησή τους βασίζεται σε διάφορα κριτήρια, όπως: η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη (περιουσιακά στοιχεία, οφειλές, κ.τ.λ.) και η αξία του ακινήτου που έχει υποθηκευτεί ως εγγύηση του δανείου

Συνεπώς, η τράπεζα θα ζητήσει να δηλώσει το εισόδημα ο δανειολήπτη, ώστε ο πιστωτής να μπορεί να ελέγξει την ικανότητα αποπληρωμής του δανείου. Ο πιστωτής μπορεί να χορηγήσει δάνειο μόνον εάν η εκτίμηση δείξει ότι μπορείτε ο υποψήφιος πελάτης να εξοφλήσει το δάνειο.

Οι πιστωτές συχνά αρνούνται να χορηγήσουν ενυπόθηκα δάνεια για ακίνητα που βρίσκονται σε άλλη χώρα. Επίσης, αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε άτομα τα οποία κατοικούν ή έχουν εισοδήματα σε χώρα διαφορετική από αυτή στην οποία αυτοί είναι εγκατεστημένοι. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών της ΕΕ αποκλειστικά με βάση την ιθαγένεια.

Εάν θεωρεί ο υποψήφιος πελάτης ότι έχει υποστεί διακριτική μεταχείριση από τράπεζα λόγω της ιθαγένειας μπορεί: να επικοινωνήσει με την τράπεζα (την «υπηρεσία καταγγελιών») για να λάβει εγγράφως επίσημη δήλωση με τους λόγους αυτής της άρνησης. Εάν η απόρριψη βασίζεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια του δανειολήπτη, πρέπει τότε να ζητήσει συμβουλές και βοήθεια από το FIN-NET (το δίκτυο επίλυσης χρηματοπιστωτικών διαφορών), το οποίο μεσολαβεί σε διασυνοριακές διαφορές μεταξύ καταναλωτών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως οι τράπεζες.

Επτά μέρες για αξιολόγηση

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο πιστωτής ή ο πιστωτικός διαμεσολαβητής οφείλει να δώσει προθεσμία 7 ημερών τουλάχιστον για να εκτιμήσει ο ενδιαφερόμενος την προσφορά. Ωστόσο, η εθνική νομοθεσία ορισμένων χωρών της ΕΕ μπορεί να δίνει περισσότερο χρόνο. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία υποβάλλει αίτηση ο δανειολήπτης για το δάνειο, η προθεσμία αυτή μπορεί να είναι:

η περίοδος εξέτασης, κατά την οποία εξετάζετε κατά πόσο το δάνειο ταιριάζει στο προφίλ του πελάτη, η περίοδος κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υπαναχωρήσετε από τη δανειακή σύμβαση που έχει ήδη υπογράψει ή συνδυασμός και των δύο.

Πιο εύκολο είναι να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Άσχετα αν είναι εύκολο ή δύσκολο να πάει κάποιος σε μια τράπεζα στο εξωτερικό να ζητήσει δάνειο, το θέμα πότε θα αρχίσει η ουσιαστική μείωση των επιτοκίων που θα δώσει πραγματική ανάσα στους δανειολήπτες. Η ΕΚΤ από την πλευρά της, αν και διατηρεί ακόμη αμφιβολίες σε επίπεδο νομισματικού συμβουλίου για αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι σταθερά πτωτικός, ανησυχεί – αν και δεν το ομολογεί – για την ασθενική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, ειδικά σε αυτή την χρονική συγκυρία που η Ευρώπη χάνει σταθερά έδαφος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Για τους λόγους αυτούς ακόμη και συντηρητικά μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής όπως ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν αναφέρουν ότι η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί και να είναι βοηθητική σε μια νέα μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Ρέν στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις για ανάκαμψη της βιομηχανίας, παρά τη μείωση των τιμών της ενέργειας. Αν και οι πιθανότητες να εισακουστεί είναι μεγάλες, ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν αναμένουν μια μείωση μεγαλύτερη από 25 μονάδες βάσης, ευελπιστώντας σε μια τρίτη μείωση επιτοκίων πριν το τέλος του χρόνου. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, ένας μετριοπαθής συντηρητικός στο 26μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ., κράτησε μια πιο μετρημένη άποψη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, έστω και αν μπορεί να υπάρχει λόγος για σταδιακά πιο χαλαρή πολιτική. «Εφόσον η πορεία του αποπληθωρισμού εξακολουθεί να κινείται προς το 2% στα τέλη του 2025 ή πριν, τότε δεν έχω πρόβλημα με το να κατεβάσουμε σταδιακά το πόδι μας από το φρένο», δήλωσε. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Κνοτ έκανε λόγο για μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο ή όταν η ΕΚΤ δημοσιεύει νέες οικονομικές προβλέψεις, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται. Οι αγορές έχουν πλέον τιμολογήσει πλήρως μια περικοπή τον επόμενο μήνα και τουλάχιστον μια ακόμη κίνηση αργότερα φέτος.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00