Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε μέχρι τέλους να μην οδηγήσει προς επικύρωση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου τη φόρμουλα για τα δύο πρόσθετα κίνητρα στον ΑΔΜΗΕ, που εγκρίθηκε τη Δευτέρα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης του, αλλά η διακοπή του έργου, με την οποία απειλούσαν ο φορέας υλοποίησης και η εταιρεία Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο του 1.4 δισ. ευρώ, δεν ανακοινώθηκε ούτε αυτή τη φορά.
Η ηλεκτρική διασύνδεση, στην οποία δημοσίως όλοι ορκίζονται… πίστη και σεβασμό, πήρε νέα παράταση ζωής ως συμφωνημένος σχεδιασμός, τουλάχιστο μέχρι την Τρίτη. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, εκπρόσωποι όλων των μερών που συμμετέχουν στη διαδικασία εκτέλεσης του έργου θα συναντηθούν στη Λευκωσία και θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν το οριστικό ναυάγιο.
Στη σύσκεψη θα παρακαθήσουν από κυπριακής πλευράς οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών και η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική. Έως χθες το απόγευμα, ήταν πιθανό αλλά όχι βέβαιο ότι της κυπριακής αντιπροσωπίας θα ηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Από ελλαδικής πλευράς, ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΑΔΜΗΕ και της NEXANS.
Σχεδόν όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη θα είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος που απειλεί το έργο. Και ειδικότερα, το ορατό ενδεχόμενο το καλώδιο να κατασκευαστεί και εν μέρει να ποντιστεί στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, αλλά η διασύνδεση να μη λειτουργήσει, λόγω τουρκικής παρέμβασης.
Σε τέτοια περίπτωση, το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕΚ) προβλέπει ότι η ρυθμιστική αρχή ενδέχεται να εγκρίνει ανάκτηση από τον φορέα υλοποίησης των δαπανών που θα έχουν γίνει, μέσω επιβάρυνσης των καταναλωτών.
Η κυπριακή Κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, επισήμανε τις τελευταίες μέρες ότι το «ενδέχεται» αφήνει μεγάλο περιθώριο να φορτωθεί όλο το οικονομικό κόστος για μία… παρολίγο διασύνδεση στους καταναλωτές της Κύπρου και της Ελλάδας, χωρίς καμία επίπτωση στις δύο εταιρείες (ή και στην ΕΕ), οι οποίες εν γνώσει τους αναλαμβάνουν ένα ελκυστικό συμβόλαιο -με διασφαλισμένο πακέτο κερδών- σε μια περιοχή που η Τουρκία συχνά προκαλεί αναταράξεις, χωρίς να αναγνωρίζουν την ανάγκη να επιμεριστεί και σε αυτές μέρος του κόστους από αυτό τον οφθαλμοφανή σήμερα κίνδυνο.
Από πλευράς του, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί αδιανόητο να αναλάβει ο ίδιος σοβαρή οικονομική ζημιά σε περίπτωση που εμποδιστεί να ολοκληρώσει το έργο λόγω τουρκικής παρέμβασης, νοουμένου ότι δεν θα μπορέσουν να την αποτρέψουν η ΕΕ και οι δύο κυβερνήσεις.
Θα το δουν μετά…
Μέχρι στιγμής, η θέση της Κυβέρνησης, όπως είχε εκφραστεί και στη Βουλή πρόσφατα από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου, είναι πως ο γεωπολιτικός κίνδυνος βαραίνει τον φορέα υλοποίησης.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πρακτικά της καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα αναφέρεται πως το γεωπολιτικό ρίσκο θα συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, με κάποιες πηγές να υποστηρίζουν ότι γίνεται αναφορά στον Οκτώβριο. Η πρόνοια αυτή προφανώς παραπέμπει σε επιμονή του ΑΔΜΗΕ να διαγραφεί και το ασθενές και ανεπαρκές -κατά την κυπριακή Κυβέρνηση- «ενδέχεται», που περιλαμβάνεται στην υφιστάμενη ρυθμιστική απόφαση.
Χριστοδουλίδης: Λογοδοτούμε μόνο στον λαό
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει καμιά ασάφεια γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, το βράδυ της Πέμπτης, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των μερών στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «ως διακυβέρνηση είμαστε αποκλειστικά υπόλογοι στον κυπριακό λαό κι οποιαδήποτε απόφαση λάβουμε θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».
Πρόσθεσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την (σ.σ. πονεμένη) ιστορία των μεγάλων έργων στη χώρα μας, «θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για οποιοδήποτε θέμα αφορά αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο». Είναι γι’ αυτό, πρόσθεσε, «που αναλάβαμε εμείς πρωτοβουλία να γίνει αυτή η σύσκεψη στη Λευκωσία, στην παρουσία όλων, για να απαντηθεί και η τελευταία λεπτομέρεια».
Οι ψεσινές δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη παραπέμπουν σε πρόθεση της Κυβέρνησης να ξαναβάλει στο τραπέζι όχι μόνο τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά και όποιο άλλο θέμα θεωρεί η ίδια ότι δεν έχει επαρκώς συζητηθεί, αξιολογηθεί, ρυθμιστεί. Μεταξύ αυτών, η τοποθέτηση οροφής στο τελικό συνολικό κόστος του έργου, αφού αυτό κατά 63% θα πληρωθεί από τους Κύπριους καταναλωτές ηλεκτρισμού. Μένει όμως να φανεί, αν η άλλη πλευρά (ΕΕ, ελληνική Κυβέρνηση, ΑΔΜΗΕ, Nexans) θα δεχθούν να ξανανοίξει σε μεγάλο εύρος η διαπραγμάτευση.
Πηγή: philenews.com