Monday, December 23, 2024
Home » Ευρωζώνη: Η «εκδίκηση» του ευρωπαϊκού Νότου

Ευρωζώνη: Η «εκδίκηση» του ευρωπαϊκού Νότου

0 comments

Οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Ευρώπης, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, έχουν ξεπεράσει συνολικά σε ανάπτυξη (ΑΕΠ) τη Γερμανία κατά περίπου 5% από το 2017, σηματοδοτώντας τις δύο ταχύτητες με τις οποίες συντελείται η ανάκαμψη στην ευρωζώνη μετά τα πρόσφατα σοκ, αναφέρουν οι «Financial Times».

Σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ανάπτυξη στον Νότο δημιουργεί οικονομία δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη» η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν συνολικά αυξήσει το ΑΕΠ τους κατά 200 δισ. ευρώ σε προσαρμοσμένους όρους μέσα στα τελευταία έξι χρόνια. Το ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της Γερμανίας «έχει αυξηθεί μόλις κατά 85 δισ. ευρώ» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο παραπέμπει σε ανάλυση από την εταιρεία Capital Economics για λογαριασμό των «Financial Times».

Η οικονομία της Γερμανίας έχει αναπτυχθεί ελάχιστα από τότε που δέχτηκε πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020, αφού η απότομη επιβράδυνση στον τεράστιο μεταποιητικό της τομέα επιδεινώθηκε στη συνέχεια από την άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται.

Ο τουρισμός

Αντίθετα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας, καθώς και από τη χαμηλότερη έκθεσή τους στα προβλήματα που αντιμετώπισε η μεταποίηση και στο κλείσιμο της στρόφιγγας του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, θεωρούν οι «Financial Times».

Οι οικονομολόγοι της Capital Economics ανέφεραν στους «FT» ότι τώρα η συνολική οικονομική παραγωγή των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Νότιας Ευρώπης ξεπέρασε αυτή της Γερμανίας. Αλλά η άνοδος αυτή της ανάπτυξης από το 2017 και μετά έχει εν μέρει μόνο αντιστρέψει το έδαφος που έχασαν οι οικονομίες αυτές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Μετά τη χρονιά εκείνη πολλές οικονομίες στην περιφέρεια της ευρωζώνης υπέστησαν τραπεζικές και δημοσιονομικές κρίσεις και χρειάστηκαν να στηριχθούν για τα μεγάλα χρέη τους.

Οι οικονομίες των χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της ΕΕ πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν συνολικά 20% μεγαλύτερες από αυτή της Γερμανίας αντί για 5% περίπου που είναι σήμερα.

Καλύτερες επιδόσεις

Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ισπανίας, της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης αντίστοιχα, αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις φέτος, καθώς συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, ενώ η Γερμανία και άλλες οικονομίες του Βορρά, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, παραμένουν κολλημένες σε χαμηλή ανάπτυξη, αναφέρεται επίσης.

Ενώ οι κυβερνήσεις στη Ρώμη είχαν συνηθίσει να ανακοινώνουν αρνητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και το χρέος, ειδικά τα χρόνια πριν από την πανδημία, η χώρα γίνεται τώρα η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της Ευρώπης, σχολιάζει από την πλευρά της η «Deutsche Welle». Το τελευταίο τρίμηνο η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6%, ενώ την ίδια περίοδο η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Κι άλλα στοιχεία είναι επίσης θετικά.

«Η ιταλική οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά 3,8% από το 2019» δήλωσε ο Γιοργκ Κρέιμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Αυτό το ποσοστό είναι «διπλάσιο από τη γαλλική οικονομία και πέντε φορές περισσότερο από τη γερμανική οικονομία» είπε στην «DW».

Για τη Γερμανία οι προοπτικές δεν είναι πολύ καλές. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προβλέπει ανάπτυξη 0,3% φέτος για τη χώρα, ενώ κορυφαίοι γερμανοί οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη μόνο της τάξης του 0,1%. Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 0,7% φέτος σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00