Wednesday, October 16, 2024
Home » ΕΤΥΦΑ: Πρώτα Συντονιστής, μετά προσφορές – Εντός μηνών η αξιολόγηση της διάβρωσης της προβλήτας…

ΕΤΥΦΑ: Πρώτα Συντονιστής, μετά προσφορές – Εντός μηνών η αξιολόγηση της διάβρωσης της προβλήτας…

0 comments

Σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, το οποίο βασίστηκε σε επίσημες εκθέσεις του επί τετραετίας Μηχανικού Συμβούλου (Owner’s Engineer) για το τερματικό φυσικού αερίου στο Βασιλικό (Hill International), η ΕΤΥΦΑ αναφέρει ότι «πάγια τακτική της είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολικών λύσεων και όχι αποσπασματικών προτάσεων-ημίμετρων που όχι μόνο επιφέρουν πρόσθετο οικονομικό βάρος στον φορολογούμενο, αλλά δημιουργούν και μεγαλύτερα προβλήματα σε βάθος χρόνου αν δεν εφαρμοστούν ορθά».

Σχολιάζοντας τη θέση του Συμβούλου Μηχανικού της ΕΤΥΦΑ (για την περίοδο Αύγουστος 2020 – Αύγουστος 2024) ότι επείγει η επανέναρξη εργασιών στο Βασιλικό, τόσο για τη συντήρηση και την προστασία του εξοπλισμού από τη διάβρωση και την οξείδωση όσο και για την εκτέλεση των έργων που απέμειναν, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη Συντονιστή Έργου – Project Manager με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα, ώστε με την πρόσληψη του να ενισχύσει τον Οργανισμό. Συγκεκριμένα, με την ενσωμάτωσή του, θα υπάρχει ορθότερη αποτύπωση των απαιτούμενων εργασιών, οι οποίες θα αποτελέσουν την βάση των νέων συμβολαίων, και επί των οποίων κατ’ επέκταση θα ληφθούν προσφορές για τις ακριβείς εργασίες, μειώνοντας το ρίσκο απρόβλεπτων εξόδων, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα μελλοντικών απαιτήσεων και επιπρόσθετου κόστους».

Η ΕΤΥΦΑ προθέτει ότι «μετά από διαγωνιστική διαδικασία, συντάσσεται Επιχειρησιακό Πλάνο από γνωστό οίκο, ενώ παράλληλα εκτελείται τεχνοκρατική μελέτη και σύγκριση των επιλογών της επόμενης μέρας, ώστε να ολοκληρωθεί το τερματικό με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής».

Σε ό,τι αφορά τις προειδοποιήσεις τηςHill International ότι η παρατεταμένη παραμονή του ημιτελούς έργου της προβλήτας μέσα στη θάλασσα, χωρίς τα αναγκαία προστατευτικά έργα στους πασάλους, τους δοκούς και άλλο εξοπλισμό, απειλεί με δαπανηρές ζημιές και απώλεια χρόνου για επιδιορθώσεις και αντικαταστάσεις, η ΕΤΥΦΑ απαντά με τα εξής: «Διευκρινίζουμε ότι τίτλοι όπως «Καταστρέφεται η προβλήτα» είναι παραπλανητικοί και απέχουν από την πραγματικότητα, και δεν θα ωθήσουν την υπηρεσία σε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις προαναφερθείσες αρχές των Δημοσίων Συμβάσεων».

Εντός μηνών η αξιολόγηση…

Αν και θεωρεί παραπλανητική την προειδοποίηση για φθορές και καταστροφές στο ημιτελές έργο, η ΕΤΥΦΑ εμφανίζεται μέσα από την ανακοίνωσή της να μην έχει σαφή γνώση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εξοπλισμός της προβλήτας που είναι εντός θαλάσσης για περίπου δύο χρόνια, χωρίς τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Γράφει η ΕΤΥΦΑ: «Οι εκθέσεις (που η ίδια η ΕΤΥΦΑ έχει ζητήσει στα πλαίσια των ενεργειών της για προστασία των υφιστάμενων κατασκευών) δεν κοστολογούν τη ζημιάτης διάβρωσης, ούτε δύναται να προβλεφθούν ποσοστά πιθανότητας στατικής αστοχίας και τυχόν κόστος αυτής.Η αξιολόγηση της κατάστασης θα γίνει σύντομα εντός μηνών,με τον διορισμό του Συντονιστή του Έργου Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι πρώτοι από τους υπό αναφορά πασσάλους τοποθετήθηκαν στις αρχές του 2023 και μέχρι τον Ιούλιο του 2024 που τερματίστηκε η σύμβαση, βρίσκονταν υπό την επίβλεψη της κοινοπραξίας και των υπεργολάβων της. Εύλογα απορεί κάποιος πως δύναται την επομένη του τερματισμού της σύμβασης να έχει ξεκινήσει η καταστροφή τους και να κατηγορείται η ΕΤΥΦΑ για αδράνεια».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More