Tuesday, September 17, 2024
Home » Ετοιμη η Ελλάδα για να στείλει φρεγάτα

Ετοιμη η Ελλάδα για να στείλει φρεγάτα

0 comments

Με μία φρεγάτα ετοιμάζεται η Ελλάδα να συνδράμει τηδιεθνή ναυτική δύναμη που επιδιώκει να εξασφαλίσει τηνελευθερία στη ναυσιπλοΐα στον Κόλπο του Αντεν για να μείνει ανοιχτή η Διώρυγα του Σουέζ, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Οι απειλές των ανταρτών Χούθι που εντείνονται τα τελευταία 24ωρα δημιουργούν σοβαρά προσκόμματα στη ναυτιλία στην περιοχή, με μεγάλες επιπτώσεις όχι μόνο στην ασφάλεια πλοίων και πληρωμάτων αλλά και στο παγκόσμιο εμπόριο και στη διεθνή οικονομία.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει από την προηγούμενη Δευτέρα πρωτοβουλία για τησυγκρότηση πολυεθνικής δύναμης με στόχο την προστασία των στενών στην περιοχή Μπαμπ ελ Μαντέμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι το πιο επικίνδυνο σημείο για τα πλοία. Στη συμμαχία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και οι Σεϋχέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι έτοιμες να συντρέξουν, μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμετάσχει στην προστασία της ναυσιπλοΐας και με πολεμικό πλοίο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που έχει στην παγκόσμια ναυτιλία.

Επίσης σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει μέχρι τώρα προχωρήσει σε συστάσεις στα υπό ελληνική σημαία πλοία για να λαμβάνουν μέτρα προστασίας όταν εισέρχονται στα επικίνδυνα ύδατα. Πρόκειται για μια «διαδικασία ενημέρωσης και όχι απαγόρευσης», όπως διευκρινίζουν αρμόδιοι παράγοντες. Μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί κάποιο επίσημο σήμα απαγόρευσης των ελληνικών πλοίων να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είναι το τελευταίο μέτρο προστασίας που μπορεί να ληφθεί.

Δρομολόγια

Η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα έχει εκτρέψει τα δρομολόγια πολλών πλοίων από όλους σχεδόν τους ναυτιλιακούς κλάδους.

Υπολογίζεται ότιφορτίο αξίας περίπου 30 δισ. δολαρίων έχει εκτραπεί από την Ερυθρά Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες προς άλλες διαδρομές.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 57 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πουταξιδεύουν γύρω από την Αφρική, αντί να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τον Paolo Montrone, ανώτερο αντιπρόεδρο και παγκόσμιο επικεφαλής θαλάσσιων μεταφορών στην Kuehne+Nagel.

Σύμφωνα με την Alphaliner, η εκτροπή των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω του Ακρωτηρίου Καλής Ελπίδας σημαίνειεπιπλέον καθυστερήσεις στα ταξίδια του πλοίου μεταξύ έξι και 14 ημερών, ανάλογα με τα λιμάνια αναχώρησης και άφιξης. Αυτό σημαίνειεπιπλέον κόστος σε καύσιμα αλλά και επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα η εξέλιξη αυτή οδηγεί και σε άνοδο των ναύλων, αφού μειώνεται ο αριθμός των πλοίων που αναζητούν ναυλώσεις.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More