Friday, September 20, 2024
Home » Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε δύο περιοχές οι γεωργοί – «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού»

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε δύο περιοχές οι γεωργοί – «Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού»

0 comments

Οι μειωμένες ποσότητες νερού που καταλήγουν στους γεωργούς των Κοκκινοχωριών και της Πάφου προκαλούν έντονες αντιδράσεις, με τους παραγωγούς να ετοιμάζουν προειδοποιητικές κινητοποιήσεις την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε στο philenews o εκπρόσωπος των γεωργών, Ανδρέας Κάρυος, οι παραγωγοί των Κοκκινοχωριών θα μαζευτούν το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στην περιοχή του ammunition στην Ξυλοφάγου, ενώ αντίστοιχη διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί και στην επαρχία Πάφου σε χώρο που θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Η διαμαρτυρία θα έχει ειρηνικό χαρακτήρα, ωστόσο, εάν δεν εισακουστεί το αίτημα των γεωργών για αύξηση των ποσοτήτων νερού που τους παρέχονται, τότε θα λάβουν, σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «πιο δραστικά και δυναμικά μέτρα». Ο εκπρόσωπος των γεωργών έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα αναφέροντας πως από το 2022 άρχισαν οι μειώσεις νερού από τον νότιο αγωγό και στην Πάφο από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

«Φέτος οι μειώσεις του νερού έφτασαν στο 60%. Το πρώτο εξάμηνο μας έδιναν 14 ώρες την εβδομάδα και τώρα μας δίνουν 4 ώρες την εβδομάδα. Στην περιοχή Κοκκινοχωριών μας δίνουν συνολικά 6 εκατ. κυβικά μέτρα νερού και έμειναν 2 εκατ. για το δεύτερο εξάμηνο. Τώρα νερό υπάρχει από γεωτρήσεις, που είναι επικίνδυνο επειδή είναι υφάλμυρα τα νερά.

Δεν υπάρχει άλλη πηγή νερού», σημείωσε ο κ. Κάρυος, υποδεικνύοντας πως εάν συνεχίσει ως έχει η κατάσταση τότε θα είναι μειωμένη η παραγωγή σε πάρα πολλά γεωργικά προϊόντα, κάτι που θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές. «Σε συνάντηση με την υπουργό και το Τμήμα Υδάτων έχουμε εξηγήσει το σοβαρό πρόβλημα που θα δημιουργήσει η απόφαση αυτή στον πρωτογενή τομέα, με συνέπειες στους γεωργούς, στους καταναλωτές, αλλά και στις ποσότητες που γίνονται εξαγωγή κυρίως στην πατατοκαλλιέργεια.

Συνεχίζουν, όμως, χωρίς να μελετήσουν τις ζημιές που θα δημιουργήσουν στους γεωργούς και δεν δέχονται την εισήγησή μας να δοθεί ακόμη λίγο νερό για να περάσουμε το δεύτερο εξάμηνο. Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη γεωργία». Οι αγρότες έχουν ζητήσει την αύξηση της παροχής νερού από τον νότιο αγωγό κατά 2 εκατ. κυβικά μέτρα και κατά 1 εκατ. από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

«Εάν ικανοποιήσουν το αίτημά μας, εμείς θα προσπαθήσουμε να ενισχύουμε το λιγοστό νερό που έχουμε με αυτό του νότιου αγωγού και να έχουμε προϊόντα σε υποφερτές τιμές».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More