Thursday, November 14, 2024
Home » Εστίαση και λιανεμπόριο επιβαρύνουν την καθημερινότητα στις πόλεις

Εστίαση και λιανεμπόριο επιβαρύνουν την καθημερινότητα στις πόλεις

0 comments

Το πρόβλημα που δημιουργούν στην καθημερινότητα μιας πόλης οι συνεχείς φορτοεκφορτώσεις για τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων ανέδειξε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την εστίαση και το λιανεμπόριο τροφίμων και ποτών πραγματοποιούν τις περισσότερες φορτοεκφορτώσεις, και μάλιστα σε καθημερινή βάση.

Η έρευνα που έγινε σε συνεργασία με την Palmos Analysis στο διάστημα 17-31 Ιανουαρίου 2024, σε επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των φορτοεκφορτώσεων φτάνει τις 20.000 ημερησίως, με τον μέσο χρόνο ανά φορτοεκφόρτωση να κυμαίνεται από 7 έως και 16 λεπτά. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι 40% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι μεταφορές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι από τον τομέα των διανομών-φορτοεκφορτώσεων, ενώ το 30%-42% της κυκλοφοριακής συμφόρησης σε κεντρικές οδούς προέρχεται από τις παράνομες σταθμεύσεις οχημάτων διανομών.

Προβλήματα

Το πρόβλημα αυτό απασχολεί όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Από τα στοιχεία της έρευνας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το 75% των φορτοεκφορτώσεων πραγματοποιείται μεταξύ 7.30 το πρωί και 3 το μεσημέρι, με σχεδόν τέσσερις στις δέκα να πραγματοποιούνται μεταξύ 9.30 π.μ. και 12 μεσημέρι και μόλις το 15% από 7.30 μέχρι 9.30 το πρωί.

Σε καθημερινή βάση φορτοεκφορτώσεις προϊόντων πραγματοποιούνται στο 97% των σουπερμάρκετ, στο 84%των επιχειρήσεων τροφίμων-ποτών και στο 66% των επιχειρήσεων εστίασης. Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα παραλαμβάνουν εμπορεύματα το 72% των πρατηρίων καυσίμων, το 51% στο λιανικό εμπόριο επίπλων/φωτιστικών και οικιακού εξοπλισμού, ενώ μία φορά την εβδομάδα το 15% των επιχειρήσεων βιβλιοπωλείων-χαρτικών και το 14% των επιχειρήσεων ενδυμάτων – υποδημάτων.

Επίσης οι δύο στις τρεις επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη δεν διαθέτουν ή δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικούς χώρους φορτοεκφόρτωσης, ενώ ιδιωτικούς χώρους διαθέτουν λιγότερες από μία στις τέσσερις. Επιπλέον, η έλλειψη και ο ανεπαρκής αριθμός χώρων, το παρανόμο παρκάρισμα και διπλοπαρκάρισμα αναφέρονται ως βασικοί παράγοντες που δυσκολεύουν τις διαδικασίες φορτοεκφόρτωσης και διογκώνουν το πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι που επισημαίνουν και οι επιχειρηματίες στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Μάλιστα αυτό που τονίζουν οι εμπλεκόμενοι και καταγράφει η έρευνα του ΕΒΕΘ είναι ότι για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των μεταφορικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να δημιουργηθούν αποθηκευτικοί χώροι στα προάστια των πόλεων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More